Intern, Volwassenen

Nieuw schaakseizoen van start!

Nieuw schaakseizoen van start!

Vrijdag 5 september was het dan weer zover. Na een mooie zomervakantie en zomerschaak in Cafe de Verfrissing, konden de schakers dan eindelijk weer van start bij het thuishonk. Niet alleen de start was wennen, maar ook de onderhoudswerkzaamheden aan het Rode Kruisgebouw waren duidelijk verricht, maar nog niet klaar. De jeugd begon met een opwarmertje in een schaaksimultaan tegen de aanwezige lesgevers. Vervolgens was het weer de beurt aan de senioren.

De opkomst was wel redelijk en toen de tijd nabij was, werd de indeling gemaakt door de vervangende wedstrijdleiders op speelsterkte. De bovenste groep werd tegen elkaar ingedeeld en de onderste groep, zoals de spelers het inmiddels wel gewend zijn volgens het speelsysteem. Het was voor Krishnasing wel direct een zware dobber, want hij mocht tegen de nummer twee van vorig seizoen ,die, met wat pech in het puntensysteem, net geen clubkampioen mocht worden. Lensink was er ook weer helemaal weer klaar voor, want met zwart speelde hij een Siciliaan. Kwam alleen wat minder succesvol uit de opening en besefte al gauw genoeg dat hij voor compensatie op zoek moest naar offers. Het pionoffer was interessant, maar Lensink wilde meer uit de stelling halen en offerde vervolgens twee stukken voor een toren. Deze materiaalvoorsprong buitte Krishnasing goed uit en kon de overwinning op zijn naam schrijven.

Dat was overigens niet de eerste overwinning, want die ging naar Reinier Schaap. In zijn partij tegen Izaak Schipper bewees Schaap duidelijk het meest scherp te zijn. Na een vergissing van Schipper in de en passant regel, claimde Schaap dat Schipper zijn zet terug moest nemen. De regel is gebaseerd op een van de ‘modernere’ regels in het schaakspel en is gebaseerd op het Franse woord ‘en passé”, dat ‘in het voorbijgaan’ betekent. Zodra een pion vanaf zijn startpositie door een vijandelijke pion als het ware in het voorbijgaan geslagen kon worden, dan wordt de pion op dat veld geslagen, maar is geen verplichting (zie voorbeeld). Na dit verlies van concentratie, kon Schipper de rest van de partij niet meer goed de baas en feliciteerde Schaap al spoedig.

In het andere topduel Marco Meijer tegen Ed Duister, was het Duister die in eerste instantie een pion achterstond in een toreneindspel. Duister wist deze weer terug te winnen en omdat de complicaties voor beide spelers ,in de beperkte hoeveelheid aanwezig tijd, te groot waren, werd tot remise besloten.
Ook Rienk Andriessen en Martin Bunschoten hadden een spannende partij, waar de wedstrijdreglementen van toepassing waren. Andriessen hoopte op een claim van remise, maar dit mag alleen als het duidelijk is dat de tegenstander geen winstpoging meer kan doen, of onvoldoende materiaal op het bord heeft. In het onderlinge geval had Bunschoten nog een stuk meer, tegen een vergevorderde vrijpion van Andriessen. Toen Bunschoten besefte dat hij het stuk wel moest geven, was de remise een duidelijk feit.
Van een remise wilde Suzan Roothaan niets weten tegen Mario Lambrechts. Na een offer van een dame, had Roothaan veel druk tegen de zwarte koning. Lambrechts zag niet precies hoe hij het beste kon verdedigen en het aanvalsdoel op f7 werd alsmaar kwetsbaarder. Na een onnauwkeurigheid legde Lambrechts de koning om.
Ook Martijn Kruiswijk had veel druk opgebouwd in het onderlinge duel met Erik van Lier. Van Lier dacht net op tijd zijn verdedigingslinie optimaal te hebben neergezet, maar toen kwam Kruiswijk met plan B. “Mijn koning loopt onvoldoende gevaar, dus kan ik via de h-lijn wel mijn toren activeren om daar een beslissende aanval te openen’, was zijn gedachte. Kruiswijk had dit goed getaxeerd en de opbrengst was optimaal, een mooie overwinning.

Ook Thijs Michels en Werner Raudenbusch speelden lang geconcentreerd in hun onderlinge duel. Toen beide heren overeenkwamen dat het toch niet voldoende was om door te spelen, werd er tot remise besloten. Voor Michels een extra mooi resultaat en een mooie start van het seizoen.
Eble Mink liet zien zijn goede vorm na de zomer niet verloren te zijn en boekte een fraaie overwinning op Rob Boss.

Wit heeft zojuist 1.c2-c4 gespeeld. Volgens de en passant regel in het schaken, mag zwart nu nemen op veld c3 ep, omdat de witte pion daar normaliter geslagen had kunnen worden, maar het veld overgeslagen heeft ‘in het voorbijgaan’

Alle uitslagen van ronde 1

Krishnasing – Lensink 1-0
Duister – Meijer remise
Michels – Raudenbusch remise
Mink – Boss 1-0
Bunschoten – Andriessen remise
Van Lier – Kruiswijk 0-1
Schaap – Schipper 1-0
Roothaan – Lambrechts 1-0

2 comments

  1. Ziet er weer spannend uit voor het komende jaar, maar gaan we dit jaar ook een stand bijhouden? Wil je een winnaar willen, lijkt me dat een must. Of gaan we het toch helemaal anders doen? Grapje moet kunnen.
    Rien

  2. Ik weet zeker dat daar (inmiddels) aan gewerkt wordt. Wel ben ik ook benieuwd hoe de simultaan tegen de clubkampioen is verlopen.

Comments are closed.