2007

Naderend einde in Het Brandpunt

Hoewel de grootste spanning al voorbij is in de interne competitie – de kampioenstitel ligt immers al bij Jarno Witkamp – werden afgelopen vrijdag enkele zeer spannende partijen gespeeld. Ons huurcontract loopt af en dus naderen de allerlaatste schaakpartijen in Het BrandpuntDe topper tussen de nummers 1 en 2 was al beslist voordat hij begonnen was. Jarno Witkamp en Waldemar Moes besloten al bij aanvang van de partij tot remise. Daardoor wordt het voor Moes erg moeilijk om de titel van de derde cyclus te behalen. De partij tussen Wim van Teutem en de jeugdige Gino de Mon eindigde ook in remise, maar daar deden zij wel wat langer over.
Jeroen de Mon hield het ondanks een stuk achterstand nog lang vol tegen Hans van Briemen. Een ver opgerukte pion van De Mon noodzaakte Van Briemen dan ook tot de nodige voorzichtigheid. Het lukte Van Briemen zijn voorsprong in winst om te zetten.

Spanning
Yme Brantjes en Ger Oldekamp speelden een spannende partij. Oldekamp kwam echter langzaam maar zeker steeds beter te staan en nam zelfs qua materiaal een voorsprong. Uiteindelijk kon Brantjes de pionnen van Oldekamp niet meer tegenhouden van promotie en moest dus capituleren. Dit mag best een sterke prestatie genoemd worden van Oldekamp, want Brantjes behoort toch tot de aanstormende jeugdtalenten van de Baarnse Schaakvereniging.
In de partij tussen Reinier Schaap en Johan Vermulst viel ook genoeg spanning te beleven. In het aanvalsgeweld was Vermulst wel een stuk achter geraakt, maar nog niet kansloos. Door snel spel probeerde hij Schaap uit zijn ritme te halen. Dat lukte echter niet, want Schaap bleef dit keer voldoende geconcentreerd en kon uiteindelijk de winst pakken.
De langste en spannendste partij was toch wel die tussen Conrad Keijzer en Rien van Brummelen. Beiden waren zeer aan elkaar gewaagd en hielden de stand lang in evenwicht. Met allebei nog een toren, een – ongelijke – loper en twee pionnen leek het eindspel in remise te eindigen. Maar na lang schuiven en zoeken vond Van Brummelen toch een gaatje in de verdediging van Keijzer dat niet meer te dichten was.
In de overige partijen kwamen Lensink, Koekkoek en Ensink toch vrij duidelijk tekort tegen respectievelijk Losekoot, Vlug en Andriessen.

Laatste schaakpartijen in Het Brandpunt
Vrijdag wordt de allerlaatste ronde van de interne competitie van het seizoen 2007-2008 gespeeld. Tevens de allerlaatste competitiewedstrijden van de Baarnse Schaakvereniging in Het Brandpunt, omdat het huurcontract door Het Brandpunt is opgezegd. Gelukkig heeft de vereniging na een moeizame zoektocht onderdak gevonden in de Leuning aan de Oranjestraat. Op 5 september zal daar – na liefst 47 jaar (!) Brandpunt – het startsein voor een nieuw schaakseizoen worden gegeven.
Op 11 juli zal eerst nog een speciaal afscheidsschaaktoernooi in Het Brandpunt gespeeld worden. Dat toernooi zal ook voor niet-leden toegankelijk zijn. Daarna blijft de mogelijkheid bestaan de hele zomer door op vrijdagavond te schaken in de Deel aan het Melkpad. Ook aan die zomerschaakavonden kan worden meegedaan door iedereen die ook maar een beetje kan schaken. Nadere informatie volgt nog in deze krant en op de site van de vereniging: www.baarnseschaakverening.nl

Uitslagen van de 11e ronde
Uitslagen

Moes – Witkamp		remise
Losekoot – Lensink	1-0
Vlug – Koekkoek		1-0
Brantjes – Oldekamp	0-1
Van Briemen – J. de Mon	1-0
Keijzer – Van Brummelen	0-1
Schaap – Vermulst	1-0
Van Teutem – G. de Mon	remise
Ensink – Andriessen	0-1

Tussenstand na de 11e ronde
Stand

1. Witkamp		601
2. Moes		        542
3. Losekoot		476
4. Boss			476
5. Overbeek		457
6. Michels		442
7. Koekkoek		434
8. Meijer		428
9. Van Voorthuizen	399
10.Lensink		388

27-06-2008—Ton Koekkoek