2005

Montini de schaakkoning van Baarn

05_06schoolschaak18.JPG
Afgelopen woensdag werd er weer druk geschaakt in het Poorthuis. Dit keer ging het om het kampioenschap van de Baarnse Basisscholen. Acht teams van 4 scholen streden om de eer. Schaken is populair bij de titelverdediger Montini en met de inbreng van 4 teams werd dat nog eens onderstreept. Gaspard de Coligny – minstens net zo net zo enthousiast als vorig jaar – kwam met twee teams. De Bestevaer kwam met een sterk team, alle 4 de spelers zijn lid van de Baarnse Schaakvereniging, en na een jaartje afwezigheid was ook de NBS weer van de partij. Kortom een zaal vol jonge strijdlustige schakers die er een sportieve middag van maakten. Dit jaar werd er voor het eerst zonder klok gespeeld, de partijen die na de rondetijd van 20 minuten nog bezig waren werden gearbitreerd. Met of zonder klok, Montini 1 was onverslaanbaar en mag zich weer een jaar lang de schaakkoning van Baarn noemen. Wat niet mag ontbreken op deze middag is het herdersmat. Binnen een minuut was de eerste winst al binnen. Veel bekende schakers zijn wel eens door dit mat verrast, voor degene die het nog niet weten het kan als volgt gaan: 1. e2-e4 ; e7-e5 2. Loper f1-c4; Loper f8-c5 3. Dame d1-h5; Paard g8-f6 4. Dh5xf7 Mat. Na 4 zetten mogen de schaakstukken dan weer in de doos. Maar niet getreurd deze middag werd het punt wel geteld maar werd er weer er voor de volgende ronde nog gauw een partijtje voor de lol gespeeld.


05_06schoolschaak08.JPG
Na twee ronden was het duidelijk dat de strijd zou gaan tussen de favorieten Montini 1 en de Bestevaer . Op bord 1 speelde Martin Schalij met wit tegen Koen Postma . Na de opening was de partij in evenwicht. Martin kwam daarna steeds meer in de verdrukking en de torens van Koen werden steeds gevaarlijker. Met behulp van zijn loper wist Koen de Torens op de 2e rij te krijgen en moest Martin al gauw materaal offeren om mat te voorkomen. Daarna joeg Koen de witte koning over het bord en won even later de partij. Laureanne de zus van Martin speelde een sterke partij tegen Pär van den Broek. Pär wist echter een stuk te winnen en na de eerste volgde er meer, hiermee had hij voldoende overwicht om Laureanne mat te zetten. Jesse Meijer speelde op bord twee tegen Tim Arends. Jesse speelde een sterk toernooi en won alle partijen, wat Tim ook probeerde Jesse was deze middag onverslaanbaar en wist de stand tot 2-1 terug te brengen. Alles hing dus af van de laatste partij.

05_06schoolschaak09.JPGDie van Christiaan Spijkers tegen Matthijs Rademakers. Beide spelers zochten de aanval, waardoor het een aantrekkelijke partij werd. Christiaan wist de dame van Matthijs te pennen en kreeg hierdoor materiaalvoordeel. Matthijs probeerde vervolgens zijn pionnen ondersteund door de toren te laten promoveren. Met de dame gaf Christiaan wel veel schaak maar kon niet een goed plan bedenken om de partij te winnen. Toen de 20 minuten voorbij waren werd de partij gearbitreerd. De spelers zelf waren al tot de conclusie gekomen dat een remise de juiste uitslag was. Waardoor Montini 1 deze belangrijke wedstrijd van de Bestevaer met 2½-1½ wist te winnen.


Montini 3
Montini 1 wist deze middag alle 5 rondes met 16½ bordpunten te winnen. De Bestevaer werd met 10 matchpunten tweede. Montini 3 met Milo Kleynjan, Ingmar de Klerk, Jos Wetser en Arthur Bouma eindigde op de 3e plaats. De NBS heeft het schaken nog niet verleerd samen met Montini 2 en Montini 4 deelden zij de 4e plaats. Gaspard de Coligny 1 belandde met 3 matchpunten op de 7e plaats en de dappere spelers Gaspard de Coligny 2 hadden 1 keer remise gespeeld en eindigde op de 8e plaats. Na afloop van het toernooi toonden enkele jeugdspelers nog eens aan dat er niet met hun te spotten viel en wisten zij gemakkelijk van de organisatoren te winnen. De volgende schaakuitdaging is voor de Baarnse jeugd op 30 december, in het Poorthuis voor het gezellige oliebollentoernooi.
Schoolteam WP BP
1. Montini 1 10 16½
2. Bestevaer 1 8 15
3. Montini 3 6 11
4. NBS 1 4 9
Montini 4 4 9
Montini 2 4 7½
7. Gaspard de Coligny 3 7
8. Gaspard de Coligny 1 5
05_06schoolschaak20.JPG

05_06schoolschaak21.JPG

05_06schoolschaak13.JPG

05_06schoolschaak11.JPG

05_06schoolschaak10.JPG

05_06schoolschaak09.JPG
—Jan Overbeek