2009

Moes degelijk in nog onduidelijke schaakstrijd

Na drie speelronden is er nog weinig duidelijkheid in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Gerenommeerde spelers als Krishnasing en Vlug speelden pas één keer en Pandelaar kwam nog helemaal niet in actie achter het schaakbord. Bekende namen als Brantjes, Losekoot, Lensink en Overbeek liepen al tegen een nederlaag aan en Meijer en Wiegers hebben al twee keer verloren. Slechts één speler ontrekt zich aan deze schermutselingen. Waldemar Moes is de enige schaker die drie keer achter elkaar wist te winnen. Hij is dan ook de logische koploper.Vrijdag kwam Moes uit tegen Yme Brantjes, tot dan toe ook nog zonder puntverlies. Eind vorig seizoen was het een spannende strijd geweest die in remise eindige omdat Brantjes net de winst niet vond. Dit maal was Moes veel sterker. Hij kwam met een paard ver in de stelling van Brantjes die eigenlijk niet veel meer kon doen dan toezien hoe Moes het afmaakte. Ook Werner Raudenbusch kent een goede seizoensstart. Met 2.5 uit 3 is hij terug te vinden op de tweede plaats. Ook verzekerde hij zich van een plaatsje in de volgende ronde van de beker. Henk Meeuwissen, die zijn eerste partij van het seizoen speelde, probeerde wel aan te vallen, maar bleek niet dreigend genoeg. Met Raudenbusch gaat ook Jan Overbeek door in de bekercompetitie. Daar had het even niet naar uit gezien. In goed stelling gaf Overbeek pardoes een stuk weg en Rienk Andriessen nam dat cadeautje graag aan. Met zijn doorzettingsvermogen wist Overbeek alsnog de partij naar zich toe te trekken.

Spannende strijd
Ger Oldekamp en Bert van Klingeren speelden een lange partij die regelrecht op remise leek uit te draaien. Oldekamp schoof de stelling dicht, waardoor er voor Van Klingeren weinig te halen viel. In de eindfase deed Oldekamp echter een verkeerde zet, waardoor hij alsnog verloor. Dat was jammer, vooral omdat hij de juiste zet wel gezien had. Waarom had hij die zet dan niet gespeeld? De wegen van een schaker zijn soms ondoorgrondelijk. Ook Marco Meijer maakte in tijdnood een fout. Hij overzag een penning, waardoor hij een pion verloor en de hele stelling in duigen viel. Ook tegenstander Daan Lensink vond dat het anders nog een spannende strijd was geworden. Een lang gevecht was ook de partij tussen Wim van Teutem en Peter Vegter. Van Teutem beging volgens hemzelf een stommiteit, waardoor Vegter een kwaliteit voorkwam. Hij leek op de winst af te stevenen, maar had zoals wel vaker moeite het af te maken. Van Teutem kon met zijn pionnen naar voren gaan, haalde een dame, en wist alsnog de winst binnen te halen.

Rien van Brummelen hield na enkele tactische verwikkelingen een pion voorsprong tegen Reinier Schaap en won de partij. Ton Koekkoek hield vanaf het begin Conrad Keijzer onder druk, maar had moeite te profiteren, ook al omdat Keijzer secuur verdedigde. Uiteindelijk kon Koekkoek toch het punt binnenhalen. Dat deed ook Pascal Losekoot die geroutineerd Kasper Wiegers van het bord schoof. Ashley Krishnasing had in zijn eerste partij niet al te veel moeite met Thijs Michels.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Moes - Brantjes     	1-0
Michels - Krishnasing  	0-1
Wiegers - Losekoot   	0-1
Oldekamp - Van Klingeren 	0-1
Meijer - Lensink    	0-1
Van Brummelen - Schaap  	1-0
Koekkoek - Keijzer   	1-0
Van Teutem - Vegter   	1-0

Beker
Beker

Overbeek - Andriessen  	1-0
Raudenbusch - Meeuwissen 	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Moes     	211
2. Raudenbusch 	158
3. Pandelaar   	151
4. Krishnasing  	151
5. Spijkerman  	146
6. Boss     	144
7. Brantjes   	138
8. Losekoot   	137
9. Van Klingeren	133
10. Vlug    	128

Vrijdag wordt de vierde ronde van de interne competitie gespeeld. De partijen beginnen om 19.45 in De Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd is al vanaf 18.30 uur aanwezig voor de lessen en de onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745.—Marco Meijer