Extern, Intern, Volwassenen

Missie volbracht: Schakers Baarn 2 promoveren

Baarn 2 promoveert
Een toast op 2e achttal

 

Het 2e achttal van de Baarnse Schaakvereniging had nog maar één bordpunt nodig om promotie naar de 2e klasse van de Stichts-Gooise Schaakbond zeker te stellen. Dat lukte ruimschoots! In ronde 29 van de interne competitie stonden de eerste kwartfinalewedstrijden voor de beker op het programma. En wederom nieuw elan bij de schaakvereniging.

Het duurde afgelopen vrijdag niet lang voordat de champagne ontkurkt kon worden. Na iets meer dan een uur stond Baarn 2 al met 4-0 voor tegen BSG 6 uit Bussum, terwijl één bordpunt al genoeg was om zeker te zijn van de 2e plaats in de 3e klasse, die recht geeft op promotie. Uit piëteit met de schakers die nog bezig waren, werd het knallen van de kurken nog even uitgesteld.

Snel succes

Thur Breukers speelde op bord 5 de sterren van de hemel tegen Bussummer Bert Arp en zorgde al na een uur voor het benodigde bordpunt. Niet lang daarna gevolgd door Martijn Kruiswijk. Op bord 8 koos Joris Leijten van BSG met zwart de Philidor verdediging (1. e4 e5 2. Pf3 d6). Zwart ontwikkelde traag maar stuurde al wel vroeg zijn dame met Dxb2 op pionhap-missie in het achterveld van zijn tegenstander. Dat werd genadeloos afgestraft door de steeds verder oprukkende witte paarden en lopers, die de zwarte koning in een ijzeren greep hielden. Twee zetten later incasseerde Kruiswijk een vol stuk en met een niet te voorkomen mat in zicht gooide Leijten in zet 19 de handdoek in de ring. Vrijwel meteen daarna scoorde Baarns kopman Henri Spijkerman tegen Frits van Gelder het volle punt, terwijl ook Ton Koekkoek op bord 7 al snel het punt pakte tegen BSG-er Daniel Kuijper. Kortom, na ruim een uur spelen, stond het al 4-0 voor Baarn.

Langzaam naar de champagne

Wachten op de champagne
Wachten op de champagne

Op de resterende borden werd echter nog hevig gestreden. Rien van Brummelen stond heel goed in zijn partij tegen Richard Langbroek op bord 6, maar overspeelde nog bijna zijn hand. Hij liet zich echter niet gek maken en speelde in het eindspel nauwkeurig genoeg om het vijfde en winnende punt binnen te halen. Jan Timmerman bouwde op bord 2 met wit langzaam maar zeker een prachtige aanval op. Zijn Bussumse tegenstander Fred Meijer kon lang de juiste verdediging vinden, maar kwam na enig paardengeweld van Timmerman toch verdedigingsmateriaal tekort en moest opgeven. Tussenstand na ruim 2 uur spelen: 6-0 voor Baarn 2. Het was inmiddels al duidelijk dat Rob Boss (bord 3) en Michiel van Schaik (bord 4) de meeste moeite hadden met hun tegenstanders uit Bussum. Beiden hadden echter kennelijk nog geen zin in champagne, want ze gooiden ziel en zaligheid in hun partijen. Na nóg een uur moedig strijden, moesten beiden echter het punt aan Bussum laten, zodat de eindstand op 6-2 kwam voor Baarn. Voor BSG hadden Bernd Haberland en Johan Kroon de eer gered. Maar toen konden de Baarnaars dan toch eindelijk aan de champagne, want promotie naar de 2e klasse was een feit. In theorie kunnen ze zelfs nog kampioen worden, maar met nog één wedstrijd te spelen en een gelijk aantal punten lijkt Laren 2 vrijwel zeker op het kampioenschap af te stevenen. De Baarnaars kunnen echter met een tweede plaats terugzien op een fantastisch seizoen. Jan Timmerman werd topscorer van Baarn 2 met 6,5 punt uit 8 partijen, terwijl Martijn Kruiswijk (3 uit 4) en Thur Breukers (2 uit 2) super invallers waren.

Interne bekerstrijd

Ook werden vrijdag nog een aantal partijen voor de interne competitie gespeeld. Ashley Krishnasing en Pascal Losekoot speelden in de kwartfinale van de bekercompetitie tegen respectievelijk Daan Lensink en Kasper Wiegers. Beiden maakten geen fout en dus blijft de strijd aan de kop spannend. Het verlies van Lensink kostte hem ook de derde plaats. Yme Brantjes nam na winst op Ed Duister die plaats over. Bert van Klingeren moest stevig aan de verdedigende bak tegen Marco Meijer, maar kon dit uiteindelijk niet houden. Walter Schram – nog maar kort lid van de vereniging – boekte een knappe remise tegen Werner Raudenbusch. Izaäk Schipper had moeten winnen van Conrad Keijzer, maar speelde onnauwkeurig in het eindspel en Keijzer profiteerde daar dankbaar van. Ger Oldekamp berustte tegen Thijs Michels in remise, maar tijdens een korte analyse van de partij had hij daar toch wel een beetje spijt van.

En wederom was er nieuwe aanwas bij de schaakclub. Martin Bunschoten deed mee voor proef en speelde tegen Freek Beekhuis. Dat was nog iets te hoog gegrepen, maar het smaakt Bunschoten kennelijk wel naar meer, want hij verliet De Leuning met enkele schaaktrainingboekjes.

Uitslagen ronde 29:

Duister – Brantjes               0-1

Meijer – Van Klingeren       1-0

Raudenbusch – Schram      remise

Oldekamp – Michels            remise

Schipper – Keijzer              0-1

Beekhuis – Bunschoten    1-0

Beker, kwartfinale:

Krishnasing – Lensink       1-0

Wiegers – Losekoot            0-1

 

Stand aan kop:

 1. Krishnasing               1162
 2. Losekoot                  1127
 3. Brantjes                     887
 4. Lensink                      849
 5. Spijkerman               741
 6. Wiegers                     709
 7. Duister                      682
 8. Meijer                       669
 9. Timmerman               668
 10. Breukers                  583

Maandag 13 mei kan nog meer succes volgen voor de Baarnse Schaakvereniging. Het viertal is nog in de race voor het kampioenschap en speelt dan in en tegen Nijkerk. Vrijdag 17 mei wordt ronde 30 gespeeld van de interne competitie, start om 19.45 uur in De Leuning, Oranjestraat 8 in Baarn.

1 comment

 1. Mooi verslag Ton! Maandag gaan we er in Nijkerk tegenaan voor de laatste seniorencompetitie van het seizoen met Walter, Sam en Tijs!

Comments are closed.