Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Miraculeuze wedstrijd Baarn 2

Miraculeuze wedstrijd Baarn 2

Het tweede achttal toog maandagavond 9 februari met goede moed en genoeg vertrouwen naar Utrecht om de strijd aan te binden tegen Paul Keres 6. De Utrechters stonden nog onder ons in het klassement van de 2e klasse SGS en bij winst zou Baarn nagenoeg vrij van degradatiezorgen zijn. De praktijk bleek echter weerbarstig, onvoorstelbaar en miraculeus.

Op de hoogste borden ging het naar wens. Henri Spijkerman speelde met wit aan het eerste bord tegen Youri Gerritse. Het was zo’n partij die de brute schakers niet willen snappen, subtiel schuiven en kleine zetjes om langzaam maar zeker de overhand te krijgen. De strijd speelde zich voor het grootste gedeelte op de damevleugel af, en wit bood zelfs kwaliteitswinst aan, maar zijn tegenstander had de compensatie ragfijn in de gaten. Uiteindelijk kwamen ze in een remiseachtig toreneindspel terecht. Een gelijkspel was de terechte en enig juiste uitslag geweest, maar teamleider Rien van Brummelen wees deze optie bruut van de hand. “Je kunt makkelijk winnen”, bitste hij. Dus speelde Henri door en plotseling blunderde zijn tegenstander door zich in het midden van het bord mat te laten zetten. “Gewonnen dus, al voelt het helemaal niet zo. Maar goed, wel een punt”, verzuchtte Henri na afloop.
Jan Timmerman had met zwart op bord 2 echt een hele fraaie pot met een mooie aanval (loperpaar en stelling openen). De Utrechtse tegenstander moest zich dan ook gewonnen geven (deze gave partij plaatst Ashley nog bij dit artikel). Deze winstpartij betekende dus al 2 punten voor Baarn 2.

Jan glunderde al bij aanvang (foto: Henri Spijkerman)
Jan glunderde al bij aanvang (foto: Henri Spijkerman)

Maar in de tussentijd liep het op de andere borden niet zo soepeltjes. Captain Rien van Brummelen kreeg op bord 4 met zwart tegen C. van Meer zijn favoriete Scandinavische opening voorgeschoteld. Omdat hij die goed beheerst, had hij in het middenspel meer dan 30 minuten bedenktijd over. Ver opgerukte pionnen van zijn Utrechtse tegenstander op de b, c en d- lijnen kon hij redelijk tegenhouden. Een verkeerd offer van Van Brummelen met schaak deed hem echter de das om. Eerste verlies voor Baarn. Martijn Kruiswijk speelde met wit op het zevende bord Konings-Indisch, ontwikkelde mooi met veel druk op de Koning van zijn tegenstander en zorgde voor veel activiteit met tactische penningen in het middenspel. Het eindspel zag er met vier pionnen meer tegen een klein kwaliteitsverschil in stukken goed uit, maar het ging toch nog fout. Door een verkeerde afruil stond hij ineens verloren en moest opgeven. Miraculeuze partij.
Weer een verliespunt voor Baarn, terwijl het op de borden 3, 6 en 8 ook niet bepaald florissant liep. Op bord 5 leek het echter beter te gaan voor Baarn. Thur Breukers kreeg daar met wit erg veel voordeel in een gesloten variant van het Siciliaans, zware druk over de achterste rij van zijn tegenstander, en bereikte eigenlijk een winnende stelling. Helaas blunderde Thur naar eigen zeggen de partij weg door een stuk weg te geven. “Typisch gevalletje van schaakblindheid”, verklaarde hij later. Rob Boss was op bord 3 best goed begonnen aan de partij, maar liet het onheil daarna vreselijk over zich afroepen. Dat betekende inmiddels een tussenstand van 4-2 in het voordeel van Paul Keres 6, dus de wedstrijd kon niet meer gewonnen worden. Zat een gelijkspel er nog in dan? Daar leek het niet op gezien de nog resterende partijen van Ton Koekkoek op bord 6 en Walter Schram op het 8e bord.

Walter speelde namelijk een nog miraculeuzer partij. Met zwart speelde hij tegen J. van Meerwijk. Vanuit een Damegambiet-achtige opening kwam hij over de c-lijn onder grote druk te staan. Zijn tegenstander koos er echter niet voor om door te drukken, maar dacht leuke matplannen te zien op de koningsvleugel. Dat was voor Walter allemaal nog net te houden, maar had hem wel zoveel tijd gekost dat hij op zet 35 nog minder dan één minuut speeltijd had en zijn tegenstander nog 40 minuten. Zijn tegenstander begon echter blijkbaar meer last te krijgen van de tijdsdruk – én een sterke loper – van Walter dan Walter zelf, en er ontstond een bizar slot. Hoewel Schram zelfs al een keer mat in twee over het hoofd had gezien, gaf zijn tegenstander 1 zet voordat ie mat ging op. Walter had toen nog 3 seconden op de klok en zonder increment van 10 seconden per zet had hij dit huzarenstukje waarschijnlijk nooit gered. Miraculeuze ontsnapping en knap afgemaakt! Toch nog 4-3.

Zat een gelijkspel er dan toch nog in? Ton Koekkoek stond met zwart na een slechte opening al snel en langdurig onder zware druk. Dankzij enkele mindere zetten van zijn tegenstander en goed verdedigen van Ton kreeg hij weer wat tegenspel en werd het zowaar nog een spannende partij. In het eindspel ging het toch nog mis en zo moest deze laatste partij ook gewonnen worden gegeven.
Eindstand 5-3 voor Paul Keres dus. Jammer! Genoeg strijd geleverd, maar net te weinig geluk. Volgende wedstrijd op 6 maart, thuis tegen het sterke Hoogland 2, dat gedeeld tweede staat.

Paul Keres 6	-	Baarn 2			5-3
Bord 1: Y. Gerritse (1846) – H. Spijkerman (1768)	0-1
Bord 2: R. de Lange (1656) – J. Timmerman (1653)	0-1
Bord 3: A. Veltman (1602) – R. Boss (1516)		1-0
Bord 4: C. van Meer (1564) – R. van Brummelen (1471)	1-0
Bord 5: J. van Eck (1630) – T. Breukers (1491)		1-0
Bord 6: J. van Rooy (1536) – T. Koekkoek (1444)		1-0
Bord 7: W. Kool (1477) – M. Kruiswijk (1409)		1-0
Bord 8: J. van Meerwijk (1544) – W. Schram (1452)	0-1

5 comments

 1. Mooi verslag, Ton. Klonk het echt zo bits, Henri, wat ik zei? Was niet de bedoeling. Kwam voort uit de stand van dat moment, denk ik: 3-0 achter en balen natuurlijk over mijn eigen partij, die ik niet weg had hoeven te geven, zo bleek later.

  1. Het was eigenlijk al 4-0 op dat moment Rien, en zo bits klonk het nou ook weer niet. Daarbij dient een (team)leider ferm op te treden als dat nodig is 🙂
   Nou de volgende keer zelf winnen en we praten nergens meer over!

 2. Tja, het was me wat maandagavond 🙂 Mooi verslag Ton, en we gaan nog zeker punten halen, mark my word!

  1. Met veel training en een analyseavond in aantocht moet dat toch zeker gaan lukken!

   1. Jammer van de nederlaag. Al behoorlijk wat Baarn 2 spelers hebben zich aangemeld voor de maandagavond trainingen 🙂 Er zijn nog twee plekken vrij, dus wie het ook leuk / leerzaam lijkt…

Comments are closed.