2009

Mierlo belooft wat voor toekomst

Zondag 30 september trokken 12 schakers – 3 teams van de Baarnse Schaakvereniging naar Mierlo om mee te doen aan het 30ste Open NK Rapid. We bezoeken dit toernooi al zo’n tien jaar, en elk jaar is het een prachtig schaakfestijn.

Deze keer had Bert Aarsen, onze nieuwe toernooicoordinator, hard z’n best gedaan om de teams compleet te maken, en met succes. Het A-team bestond uit Daan Lensink, Levente Vervoort, Bram Reitsma en Geertièn de Vries, overigens eigenlijk twee B-spelers en twee C’tjes. Van te voren had niemand verwacht dat het team Nederlands Kampioen zou worden. Maar eerst naar de andere categorieën.

Het D-team, onder leiding van Cindy de Mon, wist de overwinningen goed te verdelen. Gino de Mon speelde erg sterk en haalde 5,5 punt op het eerste bord. Erg knap! Stefan Castelijn haalde 3 punten, Mees Heeringa en Maxim Sieburgh kwamen tot 2. Het team eindigde uiteindelijk als 24ste.

Het F-team had een mooie line-up met Tijs Aarsen (4), Pepijn de Maat (3,5), Tycho Boas (4) en Laureanne Schalij . Ze begonnen echter wat gehaast, met 3 matchpunten uit de eerste drie duels, maar daarna kwam de vaart erin en volgde een 4-0 overwinning, twee keer een 2,5 overwinning (met telkens het beslissende halfje knap door Pepijn in de wacht gesleept), een nederlaag en een 3-1 winst. Het team werd zesde, van de 21!

Het A-team speelde erg goed. Elke speler wist wel iets te bereiken om tevreden op te zijn. Bram Reitsma werd topscoorder, met 3,5 uit 6. Levente haalde 3 punten en haalde in de voorlaatste ronde een prachtig punt binnen, geheel in zijn stijl: in de aanval in het Koningsindisch, wat offeren, nog wat offeren (correct? Geen idee!?), en dan inderdaad winnen. Geertièn had wel eens problemen met de tijdindeling, maar dit toernooi was zijn move flow prima. Drie winstpunten waren de beloning. Daan Lensink had het lastig om het eerste bord te verdedigen, maar kwam toch tot twee halfjes. Het team eindigde als 20ste van de 27, duidelijk geen Nederlands kampioen, maar zeker geen hekkensluiter. De teamleider was uiteraard tevreden, behalve over het feit dat één van de deelnemers nog niet betaald heeft…!

Dank gaat uit naar de rijders die zich de teams op deze lange rit begeleidden!
—Pascal Losekoot