2008

Michels aan kop, Vlug door in beker

Met zijn vijfde opeenvolgende zege heeft Thijs Michels de leiding genomen in de tweede cyclus van de interne schaakcompetitie. Michels boekte zelf een knappe zege op Simon van Voorthuizen, terwijl koploper Pascal Losekoot de punten deelde met Waldemar Moes. Losekoot zakte daardoor naar de derde plaats in de cyclusstand, aangezien Arthur Vlug hem ook weer voorbij is gestoken. Vlug won van Michiel van Schaik en plaatste zich daardoor tevens voor de halve finale van de interne bekercompetitie. De eerste plaats van Thijs Michels bereikte hij met een beetje hulp van de nieuwe indelingsregels, maar vooral door goed spel. Wat betreft de indeling, die wordt nu voor het tweede seizoen gedurende het hele jaar gebaseerd op de overall stand, waarbij de punten voordurend doorgeteld worden. Daarnaast wordt er gespeeld in drie cycli van twaalf ronden. Bij elke cyclus begint iedereen weer op nul punten. Michels kende een weinig opvallende eerste cyclus, waarin hij op plaats 24 eindige. Dat is onder zijn niveau, zoals nu ook wel blijkt. In de eerste ronden van de tweede cyclus werd hij dus ingedeeld tegen spelers in de buurt van plaats 24 in het overall klassement. Keijzer, Andriessen, Van Brummelen en Vermulst zijn dan weliswaar geen toptien spelers, maar het zal buiten de toptien spelers ook weinig schakers lukken tegen deze tegenstanders 4 uit 4 te scoren. Vrijdag zette Michels zijn nauwkeurige spel voort tegen Simon van Voorthuizen. Ook deze partij wist Michels te winnen. Daardoor is hij inmiddels geklommen naar plaats 13 in het overall klassement, en belangrijker de eerste plaats in de strijd om de tweede cyclus. De komende weken zal moeten blijken of Michels zijn goede spel kan vervolgen en de hoge klassering kan handhaven.

Beker
In de cyclusstand wordt Michels op de voet gevolgd door Arthur Vlug. Het kostte hem weinig moeite de partij tegen Michiel van Schaik te winnen. Tegenover diens torenoffer stond vrijwel geen compensatie, zodat Van Schaik het al snel voor gezien hield. Vlug bereikte daarmee tevens de halve finale van de beker, waarvoor eerder Evers en Losekoot zich plaatsten. De laatste halve finalist moet komen uit de partij tussen Geertièn de Vries en Vincent Pandelaar. De Vries kende een goede generale door in het A1-jeugdteam te winnen, net als Daan Lensink, Kasper Wiegers en Yme Brantjes. Pandelaar ging het minder goed af. In een spannende stelling sloeg de zijn aanval niet door en kon Marco Meijer de buit binnen halen.

Met de partijen Losekoot-Moes en Witkamp-Overbeek stonden er deze ronde opnieuw twee toppers op het programma. Nadat Waldemar Moes eerder remise afgeslagen zag worden, nam hij even later het aanbod van Pascal Losekoot graag aan. De niet geheel fitte Losekoot had zijn stelling waarschijnlijk een beetje onderschat, maar was tevreden met remise. Jarno Witkamp kreeg een gevaarlijke aanval tegen de koningsstelling van Jan Overbeek. Beide spelers kwamen echter in grote tijdnood. Na een vliegensvlugge zettenreeks bleek Witkamp opeens mat te staan. Een knappe prestatie van Overbeek, die klimt naar de vierde plaats in de cyclusstand.

Bij de overige partijen was de winst van Conrad Keijzer op Rienk Andriessen opvallend. De overige uitslagen lagen in de lijn van de verwachting. Paul Evers sloeg het remiseaanbod van Ger Oldekamp terecht af en won. De aanval van Peter van de Veer was sterker dan de verdediging van Reinier Schaap. Bert van Klingeren lette goed op en hield de snel spelende Gino de Mon in bedwang. Wim van Teutem bleef Peter Vegter de baas en Johan Vermulst won van Wim Kingma.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Losekoot - Moes     	remise
Witkamp - Overbeek   	0-1
Pandelaar - Meijer   	0-1
Van Voorthuizen - Michels 	0-1
Evers - Oldekamp      	1-0
Van de Veer - Schaap   	1-0
G. de Mon - Van Klingeren	0-1
Keijzer - Andriessen   	1-0
Kingma - Vermulst    	0-1
Van Teutem - Vegter   	1-0

Beker

Vlug - Van Schaik    	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Michels   	312
2. Vlug     	310
3. Losekoot   	293
4. Overbeek   	291
5. Van Klingeren 	275
6. Brantjes   	275
7. Moes     	268
8. Lensink   	255
9. Witkamp   	233
10. Meijer   	227

Vrijdag wordt vanaf 19.45 uur de zesde ronde van de tweede cyclus gespeeld. Baarn 1 begint een kwartier eerder aan de thuiswedstrijd tegen Amersfoort 4. De jeugd is al vanaf 18.30 uur aanwezig voor de lessen en onderlinge wedstrijden. Alle activiteiten vinden plaats in De Leuning, Oranjestraat 8. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl. U kunt ook contact opnemen met de secretaris, Jan Overbeek, tel. 5421504, of de jeugdleider, Pascal Losekoot, tel. 6012745.—Marco Meijer