Extern, Volwassenen

Baarn 2 ontsnapt, met dank aan En Passant!

Napraten met kampioen Houten
Napraten met kampioen Houten

 

Het tweede team van de Baarnse Schaak Vereniging stond voor de onmogelijke opgave om in de laatste wedstrijd tegen de kampioen van de 2e klasse B van de SGS zoveel bordpunten te halen dat ze haar naaste concurrent, Vecht & Ommelanden I uit Loosdrecht voorbij zou streven op de ranglijst.

Beide teams hadden 3 wedstrijdpunten, alleen V & O had een bordpunt meer en stond hiermee voorlaatst.

Ze speelden allebei op maandag de 12e mei, V & O thuis tegen En Passant 4 uit Bunschoten en Baarn uit tegen Houten I dat al – ongeslagen – kampioen was.

Baarn rook hiermee zijn kans en tegelijk hoopten ze dat En Passant zijn ambities waar zou maken om op een hoger plan te komen.

We begonnen slecht met het ontbreken van een eerste bord speler. Captain Rien van Brummelen had, om de wat sterkere spelers zoveel mogelijk de gelegenheid te geven punten te scoren, zich met zwart aan bord 2 gezet. Heel veel kansen heeft hij daar niet gekregen en door een vroege misrekening ging de partij na een kleine twee uur verloren. Geen schande tegen Nick Hill met een rating van 1837, maar dan sta je gelijk al met 2-0 achter. Op de andere borden ging het vrij gelijk op, dat gaf hoop. Ton Koekkoek, ook tactisch opgesteld aan bord 4, moest al snel in de opening een paard offeren voor twee pionnen om niet gelijk opgerold te worden. Hij maakte het zijn tegenstander Vincent Verstege (rating 1807) nog knap lastig, maar na 2,5 uur werd het toch onontkoombaar mat.

Simon van Voorthuizen aan bord 5 gooide alles open en wilde zo snel mogelijk naar de overkant. Jan Timmerman op 6 zette alles vast, zijn gebruikelijke methode om op het juiste moment vernietigend toe te slaan. Michiel van Schaik aan bord 7 kwam een pion voor, die hij heerlijk kon gebruiken om de eerste en enige winst te pakken van de avond. Simon wikkelde af naar een remisestand.

Ondertussen speelde ook Rob Boss aan bord 8 een keurige remise. Walter Schram, onze invaller die we gelijk maar aan het 3e bord hadden gezet, redde het net niet binnen de tijd, maar speelde verder een uitstekende partij tegen Gerard Vernooij (rating 1861!) met over en weer kansen. Zo stond het met nog één partij te gaan 5-2 voor Houten. Toen het bericht doorsijpelde vanuit Loosdrecht, de captain had een hotline met de teamleider van En Passant, dat ze met 7,5-0,5 hadden gewonnen, viel alle spanning weg.

De verliespartij van Jan kon dat resultaat niet meer veranderen.

We waren Vecht & Ommelanden een half bordpunt voorbij gestreefd en hadden daarmee behoud in de 2e klasse veilig kunnen stellen. Maar hoe nipt was het? Allen vonden dat we dit jaar ook wel veel pech hadden gehad met gewonnen partijen die om allerlei redenen toch nog verloren gingen. Grotere concentratie en wellicht meer trainen zou uitkomst kunnen brengen voor het volgende seizoen. We hebben het idee dat we wel thuishoren in deze klasse. Even rust nu en nogmaals van harte gefeliciteerd met deze “overwinning”, want zo voelde het wel.

Rien

1 comment

  1. Mannen van Baarn 2, van harte gefeliciteerd. Ik denk dat we van een mooie uitkomst mogen spreken en de belofte dat het volgend seizoen alleen maar beter kan worden. Rust lekker uit en geniet ervan!

Comments are closed.