Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Memorabele schaakavond

Memorabele schaakavond

Na een gepast stiltemoment, gevolgd door uitvoerige informatie van de secretaris over o.a. de nieuwe privacywetgeving en samenvoeging regionale schaakbonden, kon op vrijdag 4 mei ronde 29 eindelijk van start gaan. Hoewel, de halvefinale voor de B-beker was inmiddels in een rustige ruimte al begonnen.

foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Er werden deze avond voor de beker twee halvefinales gespeeld.
De eerste halvefinale in de A-groep ging tussen Ed Duister met wit en Ashley Krishnasing. Na een Spaanse opening zette Krishnasing op de 9e zet het centrum onder druk, en kwamen er scherpe en tactische motieven in de stelling. Duister kreeg het Spaans benauwd toen hij een paar zetten later uit de mogelijke varianten een onduidelijke voortzetting koos. Daar dient bij gezegd dat de beste voortzetting niet eenvoudig te berekenen was. Krishnasing wist het voordeel echter kundig uit te spelen en verdiende aldus een plaats in de bekerfinale. Breukers en Timmerman moeten nog uitvechten wie zijn tegenstander wordt.

Ashley bekerfinalist

De andere halvefinale betrof die in de B-groep tussen Eble Mink met wit tegen Mario Lambrechts. Mink startte met zijn geliefde Siciliaanse opening, waarna zich in rap tempo een scherpe wedstrijd ontwikkelde met kansen over en weer. Dit leidde tot gevaarlijke open diagonalen en doorgebroken pionnen aan weerszijden. Uiteindelijk gaven de twee doorgebroken witte centrumpionnen de doorslag. Na deze zwaarbevochten zege mag Mink het in de finale opnemen tegen Koekkoek.
Eble speelt niet vaak, maar weet zijn winstpartijen wel te kiezen: bekerfinalist!

Kopgroep
Jan Timmerman en Frits Kok zorgen vrijwel altijd voor een zware uitputtingsslag. Nu was het echter opvallend relaxed. Voor wit dan, de kleur van Timmerman. In één van de avontuurlijkste openingen, het Koningsgambiet, stond zwart al na 13 zetten totaal verloren.

Relaxed partijtje voor Jan
Timmerman staat nu steviger op de 3e plaats en heeft weer uitzicht op plaats 2. Met nog 7 ronden te gaan, is er nog veel mogelijk, maar de door Krishnasing ingenomen koppositie lijkt niet meer serieus in gevaar te komen.
Jeugdlid Rogier Burger is zelfs naar de vierde plek gestegen. Omdat hij een aangepast speeltempo speelt en nog weinig tegen toppers heeft geschaakt, moet die vierde plek nog niet als een openbaring beschouwd worden. Feit is wel dat hij vrijdagavond zijn elfde overwinning boekte.
Rogier (links vooraan) boekte al zijn elfde seniorenoverwinning!

Tegen Henk Willemsen werd rustig begonnen en tot de 9e zet bleef het ook nog gelijk. Maar toen sloeg Willemsen een loper die hij niet had mogen slaan, want het kostte hem zijn dame. Willemsen probeerde het nog wel, maar na afruil van de torens was het voor hem toch echt afgelopen.

Revanche
Walter Schram en Henri Spijkerman troffen elkaar voor de 2e keer dit seizoen. De eerste partij ging voor Schram met zwart reddeloos verloren, dus hij was met de witte stukken gebrand op revanche.
En die kwam er. De opening leek even op een Pirc maar er werd al vrij snel van de theorie afgeweken. Schram had het idee dat ie vrij gedrongen kwam te staan maar achteraf bleek de computer het daar niet mee eens te zijn. Maar ja, die kent geen emotie.
In het middenspel ging het mis bij Spijkerman, zodat het eindspel werd ingegaan met 3 pionnen meer voor Schram en verder een toren en paard voor Schram tegen toren en loper voor Spijkerman.

Revanche 1 in wording

Maar Spijkerman had wel twee dreigend opstormende pionnen dus de strijd was nog niet gestreden.
Schram greep op een gegeven moment mis, maar Spijkerman miste de juiste voortzetting. Toen Schram daarna met zijn inmiddels door promotie behaalde dame de doorgebroken pionnen van Spijkerman op b2 en c2 onschadelijk kon maken, was het tijd om elkaar de hand te schudden, en had Schram zijn revanche.
Ton Koekkoek en Johan Vermulst schoven na de opening alles dicht. Ondanks een overmacht van aanvallende stukken kon Koekkoek niet door de solide verdediging van Vermulst komen. Remise lag in het verschiet, maar Koekkoek weigerde het aanbod. Ook hij was gebrand op revanche voor de eerdere nederlaag dit seizoen. Het duurde lang voordat hij zijn stukken zodanig had gepositioneerd, dat hij een aanval durfde inzetten. Uiteindelijk lukte dat op het moment dat Vermulst met een aanval op de a-lijn zijn dame uit zijn verdediging had gehaald. Dat kostte Koekkoek wel een paar pionnen, maar hij kon wel een beslissende doorbraak forceren en de partij op zijn naam schrijven.
Revanche 2 in de maak

Erik van Lier trad met zijn zwarte pionnen te agressief naar voren. Thur Breukers profiteerde, won een stuk en uiteindelijk de partij.

Alle uitslagen ronde 29:
Duister - Krishnasing 	0−1 (A-beker)
Timmerman - Kok 	1−0
Willemsen - Burger 	0−1
Mink - Lambrechts 	1−0 (B-beker)
Schram - Spijkerman 	1−0
Breukers – Van Lier 	1−0
Koekkoek - Vermulst 	1−0

Stand aan kop:
1.	Krishnasing 	1145
2.	Duister 	960
3.	Timmerman 	925
4.	Burger 		836
5.	Kok 		834
6.	Lambrechts 	794
7.	Koekkoek 	665
8.	Kruiswijk 	652
9.	Schram 	        633
10.	Spijkerman 	624

3 comments

  1. Wederom mooi artikel. Kleine correctie: Timmerman staat in de finale van Bekertoernooi groep A.

Comments are closed.