2005

Meijer weer reuzenkiller op het schaakbord

Het blijft stuivertje wisselen aan de kop van de ranglijst van de interne schaakcompetitie. Koploper Jarno Witkamp dolf het onderspit tegen Marco Meijer die voor de derde achtereenvolgende week een eerste achttalspeler wist te verslaan. Meijer deelt nu de eerste plaats samen met Pascal Losekoot die won van Werner Raudenbusch. Na de opening was het Witkamp die het initiatief had. Meijer verdedigde zich en kon niet voorkomen dat de dame van de tegenstander midden in zijn stelling kwam. Beide spelers hadden inmiddels grote tijdnood. Dat zal ook de verklaring zijn dat Witkamp overzag dat zijn dame ingesloten raakte. Door een loper te offeren kon hij dameverlies nog voorkomen. De daaropvolgende koningsaanval van Meijer was echter niet meer te pareren. Met nog 6 seconden op de klok werd Witkamp matgezet. Opnieuw dus een overwinning voor Meijer, die in de vorige ronden al Overbeek en Moes aan de zegekar wist te binden. De titel reuzenkiller is dan ook op zijn plaats.

Meijer deelt nu de eerste plaats met Losekoot die de zeilen moest bijzetten om Raudenbusch te verslaan. Deze hield de stelling gesloten en trok alle stukken terug op de eerste twee rijen. Losekoot trok ten aanval en wist toch een tactische stelling op het bord te krijgen. Vanwege een matdreiging op de onderste rij kon Raudenbusch niet ingaan op de mogelijkheid de dame van Losekoot te veroveren. De verwikkelingen werden Raudenbusch wat te veel, zodat hij op moest geven.

Peter van de Veer staat weer keurig in de top vijf. Vrijdag wist hij knap Arthur Vlug op remise te houden. In de eindstelling had Van de Veer zelfs de betere kansen, maar met een gelijkspel was hij terecht al zeer tevreden. Michiel van Schaik speelde een spannende partij tegen clubkampioen Ewoud de Groote. Van Schaik leek een kansrijke positie te hebben, maar De Groote was niet bang voor de aanval die zijn koning te verduren kreeg en vertrouwde volledig op zijn eigen aanvalskracht. Van Schaik investeerde veel tijd, maar vond niet de juiste voortzetting en verloor.

Een grappig feit was dat Van Schaik op gegeven moment vier pionnen op een rij op de vierde rij had staan. Daan Lensink wist Van Schaik echter dezelfde avond nog te overtreffen door vijf pionnen op een rij op de vijfde rij neer te zetten. Tegenstander Rienk Andriessen kon langzaam maar zeker steeds meer pionnetjes van het bord slaan en leek regelrecht op de overwinning af te stevenen. In een vlaag van verstandsverbijstering zette hij echter in het eindspel zijn toren zo neer dat die direct geslagen kon worden. De partij eindigde in remise.

Het duel tussen Dik van Leeuwen en Rob Boss zou op papier een leuke strijd moeten worden. Na een blunder van Boss was het echter gelijk afgelopen. Waldemar Moes bestelde al vroeg een glas wijn. Dat kon geen kwaad met drie stukken voorsprong tegen Ton Koekkoek. Deze zette nog wel een koningsaanval op, maar toen het vierde stuk verloren dreigde te gaan, gaf hij op. Vitamines deden Rien van Brummelen goed in zijn partij tegen Johan Vermulst. Onder het genot van een tros druiven en een appeltje leek Van Brummelen louter goede zetten op het bord te toveren. Voor Vermulst waren de druiven zuur. Hij werd overspeeld en moest een nul laten bijschrijven.

Peter Vegter speelde een lange partij tegen Ger Oldekamp. Volgens Vegter had hij het nog nooit zo lang uitgehouden. Oldekamp moest beamen dat zijn tegenstander goed gespeeld had, maar het was toch Oldekamp die de partij won. George van Tent zag een combinatie van Reinier Schaap niet aankomen. Deze had er juist al een tijdje op zitten loeren, won een stuk en even later de partij. Schaap stijgt dus weer een paar plaatsjes op de ranglijst die vorige week in de Baarnsche Courant abusievelijk nog met schaapcompetitie werd aangeduid. Een heel spannende partij tenslotte werd gespeeld door Hans van Briemen en Wim van Teutem. Van Briemen kwam een toren achter, maar had vijf pionnen als compensatie. Zijn pionnenovermacht stormde naar de overkant, maar door secuur verdedigen van Van Teutem en een fout van Van Briemen werd het toch nog remise.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde Uitslagen

Witkamp 	- Meijer	0-1
Raudenbusch 	- Losekoot	0-1
Van de Veer 	- Vlug	    remise
Van Schaik 	- De Groote	0-1
Moes 	    - Koekkoek	1-0
Vegter	    - Oldekamp	0-1
Andriessen	- Lensink	remise
Van Brummelen	- Vermulst	1-0
Van Briemen	- Van Teutem	remise
Schaap	    - Van Tent	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e rondeStand

1. Losekoot	   53
2. Meijer	   53
3. Witkamp	   48
4. Van Voorthuizen  47
5. Van de Veer	   44
6. De Groote	   44
7. Raudenbusch	   42
8. Van Kampen	   42
9. Moes	       42
10. Vlug	   41

Vrijdag wordt de zevende ronde van de interne competitie gespeeld. Plaats van de handeling is zoals altijd Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. De partijen beginnen om 19.45 uur. De jeugd is al een uur eerder aanwezig voor de lessen en de competitie. Bovendien kan er elke dinsdag vrijblijvend geschaakt worden in Le Maire op De Brink. Meer informatie is te verkrijgen bij Ton Koekkoek, tel. 5420605 (senioren) of Pascal Losekoot, tel. 6012745 (jeugd) of te vinden op www.baarnseschaakvereniging.nl. —Marco Meijer