2005

Meijer schaakt zich naar de top

Door winst tegen Van Voorthuizen staat Meijer nu fier aan kop in de Baarnse schaakcompetitie. Clubkampioen De Groote kreeg een bittere pil te slikken in zijn partij tegen Moes. En in de bekercompetitie mag Andriessen een ronde verder.De clubavond van de Baarnse Schaakvereniging begon rumoerig afgelopen vrijdag. Terwijl de meeste partijen al waren begonnen, zaten sommigen nog luid te praten; en wat te denken van een goed gehumeurde, luid zingende barman! Na afloop van de 7e ronde van de interne competitie werd het wederom zeer rumoerig. Dat kwam ook door enkele bijzondere schaakgebeurtenissen. Reuzendoder Marco Meijer bezorgde ook Simon van Voorthuizen een gevoelige nederlaag. Meijer won eerst een kwaliteit en toen het hem lukte een loper van Van Voorthuizen in te sluiten en te winnen, gaf laatstgenoemde op. Meijer is aan een imponerende reeks bezig en staat nu alleen aan kop. Wie kan hem nog stoppen? Jarno Witkamp blijft hem in elk geval op de hielen zitten. Hij versloeg Peter van de Veer.


Simultaanervaringen

Best bijzonder was ook de partij tussen clubkampioen Ewoud de Groote en Waldemar Moes. De Groote opende niet met zijn geliefde koningspion, maar met f4. Dat deed Moes denken aan de simultaanpartij die De Groote in augustus speelde tegen Losekoot. Moes wees Losekoot toen na die partij op een idee van de Armeense grootmeester Akobian dat zwart in die variant kan uitvoeren. Nu kreeg Moes zelf de kans om dat idee uit te voeren. Aldus bracht hij – op de 5e zet al – een even moedig als speculatief kwaliteitsoffer (toren tegen paard) om de witte koningsvleugel te verzwakken. Door een iets minder nauwkeurige voortzetting van De Groote kon Moes zijn stellingvoordeel consolideren en zijn laatste stukken in de strijd brengen. De Groote kon het tij niet meer keren en Moes speelde een technisch gewonnen eindspel keurig uit. Door die puike partij nestelt Moes zich op de vierde plaats, die hij overigens wel moet delen met jeugdtalent Robin van Kampen. Laatstgenoemde bracht Vincent Pandelaar een nederlaag toe.


Damesfestival

Dik van Leeuwen kon het niet bolwerken tegen Arthur Vlug. Ger Oldekamp hield het lang vol tegen Michiel van Schaik, maar Van Schaik trok aan het langste eind. Ton Koekkoek en Rien van Brummelen speelden een spannende, afwisselende partij. Toen Koekkoek echter zijn dame op een verkeerd veld zette, kon Van Brummelen met zijn dame een fraaie mataanval inzetten. Nestor Wim van Teutem won knap van jeugdlid Daan Lensink. Door een verkeerde voortzetting moest Reinier Schaap de punten aan Ramses van Dijen geven. Hans van Briemen speelde sterk tegen de zich dit seizoen wel steeds beter ontwikkelende Peter Vegter, maar laatstgenoemde kwam nu net iets tekort. Werner Hut gaf zijn dame cadeau en speelde met de moed der wanhoop verder. Tegenstander George van Tent liet vervolgens bewust zijn dame slaan, denkend dat hij daardoor beslissend voordeel kon halen. Hij kwam echter bedrogen uit in dit damesfestival. Tot slot werd nog een bekerpartij gespeeld. Paul Evers en Rienk Andriessen hielden elkaar in evenwicht, maar Andriessen mag een ronde verder vanwege zijn iets lagere rating.—Ton Koekkoek