2005

Marc Schwartz naar NK na barrage

Marc Schwartz gaat naar het NK tot 20 jaar. Hij wist Jesper de Groote voor de tweede keer te verslaan. Dit was afdoende om de titel op te eisen.

Barrage in kippenhok

De barrage werd in Leerdam gehouden, waar de E tot en met H categorie speelden. Ook werden er de barrages van de C en D categorie gespeeld. In hetzelfde lokaal stond de spannende partij tussen Marc en Jesper op het programma. Vorig jaar speelden dezelfde spelers nog remise. Toen nog in de eerste ronde.

Al vroeg wijkt Marc af van zijn gebruikelijke Belgrado-gambiet. Hij speelt gewoon een Schotse opening. Jesper kent de opening en speelt hetzelfde als in een KNSB wedstrijd in Almelo. Hoewel misschien niet de beste, is het wel speelbaar. Zwart wordt opgezadelt met een dubbelpion, maar heeft compensatie in de vorm van het loperpaar en een extra centrumpion.
Jesper ontwikkelt wat initiatief, maar Marc doet gewoon zijn zetjes en er is weinig aan de hand. Ondertussen is Jesper zijn loperpaar kwijt, maar is wits loper behoorlijk passief. Wel heeft wit druk op de zwakke pionnen bij zwart.

Opmerkelijk einde

De wedstrijd is plotseling afgelopen als Jesper eerst een (verkeerde) pion weggeeft en vervolgens ook ziet dat lopers schuin mogen. Daar gaat ook nog een kwaliteit en dan is het definitief over.

Uitslagen van de Barrage categorie A

Marc Schwartz - Jesper de Groote			1-0

Marc gaat dus naar het NK. We wensen hem veel succes toe. Als hij zo stug blijft spelen als de afgelopen maand, dan scoort hij zeker meer dan wat normaal is voor een SGS-kampioen.
Voor Jesper zit het er op. Hij heeft net naast zijn laatste kans om naar het NK te gaan gegrepen. Toch mag hij nog wel terugkijken op een geslaagd toernooi. Opmerkelijk is dat de barrage werd gespeeld terwijl er gewoon KNSB-competitie was. In het Denksportcentrum walste BSG 1 zonder genade over Amersfoort, het team waar de familie Ootes mocht invallen, heen met 7-1. BSG 2 speelde met een invaller gelijk tegen een ander SGS team, Paul Keres 3.—Jesper de Groote