Extern, Uitgelicht, Volwassenen

Maatje te klein, Baarn 2 verliest van Leusden 2

Maatje te klein, Baarn 2 verliest van Leusden 2

Op 18 oktober 2016 beleefde de Baarnse Schaakvereniging zijn 70e verjaardag. Drie dagen later viel er bar weinig te juichen; aan een kleine tafel versloeg Bennekom het Baarnse bekerteam, aan een grotere bleek het achttal van Baarn 2 thuis een maatje te klein voor Leusden 2: 2,5 – 5,5.

Vooraf was de uitslag van deze match moeilijk in te schatten. Leusden 2 was vorig seizoen gedegradeerd uit klasse 2d van de SGS terwijl Baarn 2 in klasse 3a als derde eindigde. We wisten alleen dat de gemiddelde elo-rating van Leusden 2 een stuk(je) hoger was dan de onze. Maar na een klein uurtje leek het al een heel vervelend avondje te gaan worden; op verschillende borden zag het er voor Baarn donker uit.

baarn2-leusden2-eOp bord 6 bouwde Martijn Kruiswijk in een Siciliaan met wit zijn stelling prima op, maar plotseling ging er iets heel erg fout: Martijn hanteerde in eigen woorden ‘een foutieve verdediging’ waarna de zwarte stukken met geweld de witte koningsvleugel via de h-lijn binnenstormden met een complete instorting als gevolg. Tegenstander Anne Bunt maakte het naar behoren af.

Ook op bord 3 ging het snel fout voor invaller Frits Kok. Tegen Tjerk Zijlstra maakte hij met zwart de bekende fout een gambietpion te willen verdedigen in plaats van zelf te ontwikkelen. Frits’ koning bleef hulpeloos in het centrum steken terwijl wit een winnende aanval opzette. Eerst werd zwarts damevleugel leeggevreten en daarna ging Frits onverbiddelijk mat.

ton-na-51-txf4Dat het soms plotseling mee kan zitten bewees de uitslag van Ton Koekkoek tegen Joop van den Broeke aan het 8ste bord. Die partij was lange tijd gelijkopgaand, totdat Ton met wit door een foutieve afruil een stuk achter kwam. Zijn tegenstander wikkelde zonder problemen af naar een totaal gewonnen eindspel. En toen gebeurde het volgende (zie diagram):

Er hangt een pionnetje op d4 en natuurlijk speelt zwart die op met 51…d4-d3. Na 52.Td4 speelde zwart plompverloren 52…d3-d2?? (pion is nu gedekt) waarna het door 53.Td8 mat is. Waarschijnlijk heeft Van den Broeke niet best geslapen. Maar goed, zoiets vreselijks gebeurt ons (helaas!) allemaal vroeg of laat…..

Aan bord 5 zorgde Mario Lambrechts met zwart voor een keurige reguliere overwinning. Tegenstander Marinus de Wit liet een paard op e5 instaan. Met enkele tussenzetten wist hij zijn knol te redden, maar dat ging w├ęl ten koste van een loper. Mario maakte het daarna in stijl af. Hij drong de witte stelling binnen en knoopte een keurig matnet. De Wit restte niet anders dan zich gewonnen te geven.

Een 2-2 tussenstand dus halverwege de avond. Misschien toch nog….?  Aan bord 1 bood mijn tegenstander Hans Leenen (wit) remise aan. Eerlijk gezegd was ik daar blij mee. Nadat ik in een Pirc met zwart snel gelijk kon maken, lukte het mijn tegenstander alsnog de druk met wit op te voeren. Het bleek een zaak van geduldig keepen en gelukkig ging me dat redelijk al. Maar nooit beter gestaan en geen enkel perspectief op effectief tegenspel. Ik ging na het aanbod de resterende borden na: Jan stond goed, Rob zat er gebruind en relaxed bij en Rien zat vol zelfvertrouwen voor zich uit te kijken. Remise dan maar.

baarn2-leusden2-bHelaas liep het een stuk minder af dan verwacht. Rob Boss speelde het op bord 4 tegen Dick de Geus met wit aanvankelijk keurig en hield lang een gelijke tot iets betere stelling. Maar ondertussen verbruikte hij sloten tijd. In een eindspel met paard, toren en pionnen had hij telkens een handvol seconden voor elke zet. Terwijl de overgebleven paarden druk bezig waren de pionnen van de tegenstander een voor een te verorberen, ging Rob door zijn vlag: 2,5 – 3,5.

baarn2-leusden2-cAan bord 7 raakte Rien van Brummelen met zwart tegen Pim van Kempen al op de 11e zet een pion achter. Hij probeerde na een lange rokade nog zoveel mogelijk initiatief te ontwikkelen, maar na een foutieve afruil ging er meer materiaal verloren. Met pokerface en bravoure trachtte hij onverzettelijk met toren, pion en loper in een verloren stelling ijzer met handen te breken, totdat ook hij tenslotte inzag dat verlies onontkoombaar was: 2,5 – 4,5.

jan-na-33-td5Jan Timmerman tenslotte speelde aan bord 2 met wit een uitstekende partij tegen Ronald Jaarsma. Die pakte op de tweede zet een pion op f4 (Koningsgambiet) en weigerde hem terug te geven. Jan bouwde rustig maar voortvarend aan een koningsaanval en zwart werd naar achteren gedrongen. Telkens als de aanval door leek te slaan verzon Jaarsma een ragfijne verdedigingszet. Op de 34ste zet leek het alsnog goed te komen voor wit (zie diagram):

Jan speelde hier 34.Dg4? terwijl 34.Ld3! gevolgd door 35.Lc4 op zijn minst een kwaliteit en hoogstwaarschijnlijk de winst had opgeleverd. De partij eindigde na een tijdnoodfase waarin een beter vluggerende Jaarsma zijn stelling wist te bevrijden en tenslotte wist te winnen.

Aldus keerde Leusden 2 met een 2,5 – 5.5 winst huiswaarts. Een slechte eerste wedstrijd in het seizoen 2016-2017 voor Baarn 2. Verliezen doet altijd pijn, maar laten we wel zijn: Leusden 2 is ‘gewoon’ sterker gebleken. En onze tijd komt dit seizoen heus nog wel, toch?

 

  Baarn 2       - Leusden 2         2,5 - 5,5 
1. Spijkerman,Henri  - Leenen,Hans        0,5 - 0,5 
2. Timmerman,Jan    - Jaarsma,Ronald       0 - 1 
3. Kok,Frits      - Zijlstra,Tjerk       0 - 1 
4. Boss,Rob      - De Geus,Dick        0 - 1
5. Lambrechts,Mario  - De Wit,Marinus       1 - 0
6. Kruiswijk,Martijn  - Bunt,Anne          0 - 1
7. Van Brummelen,Rien - Van Kempen,Pim       0 - 1
8. Koekkoek,Ton    - Van den Broeke,Joop     1 - 0

 

6 comments

 1. Dat verschil in rating valt nogal mee. Als ik het tenminste goed heb uitgerekend: 1498 – 1502. Gemiddeld vier punten verschil, dat lijkt me zo goed als gelijkwaardig. Een prima prestatie van Leusden 2, dus! Direct een uitoverwinning op een belangrijke concurrent voor het kampioenschap. ­čśë

 2. Weinig verschil in rating inderdaad, en het had anders kunnen uitpakken. Maar dat hebben we niet gedaan.
  Pracht verslag, Henri, en mooie foto’s:)

 3. Volgens mij had mijn tegenstander geen rating, althans in ons overzicht niet.
  Verder heb je mijn stijl van spelen prima onder woorden gebracht.
  We gaan door naar de volgende ronde. Komt vast goed. Rien

 4. Mooi verslag Henri! Ik had in Valencia op een iets beter resultaat gehoopt, maar het is pas de eerste wedstrijd. Volgende keer gaan we voor winst!

 5. Aardig verslag Henri. Misschien mag je onze eindpositie waarin ik remise aanbood nog eens ergens laten zien. Kijken of anderen nog een serieuze mogelijkheid voor wit zien om een aanvalsrisico te nemen.
  groet
  Hans Leenen / Leusden2

 6. Leuk artikel. Ik zie wel perspectief voor goed vervolg in de competitie.

Comments are closed.