2008

Losekoot zeker van tweede schaakcyclus

Met nog één ronde te spelen heeft Pascal Losekoot zich verzekerd van de winst in de tweede cyclus van de interne schaakcompetitie. Zelf won Losekoot van Simon van Voorthuizen, terwijl zijn directe belager Arthur Vlug het onderspit dolf tegen Jarno Witkamp. Na eerste cyclus nu dus ook winst voor Losekoot in de tweede cyclus. Hij ligt hiermee zeer goed op koers voor het clubkampioenschap.Simon van Voorthuizen hoopte met een gelijkspel weg te komen tegen de koploper. Van Voorthuizen bood dan ook meerdere keren remise aan, maar telkens werd dat voorstel door Losekoot afgeslagen. Terecht bleek later toen hij zijn aanval kon doorzetten. Spannend was de strijd tussen Vlug en Witkamp. Vlug koos dit keer voor een rustiger begin dan de afgelopen weken, maar tegen de tijdcontrole sloeg de vlam alsnog in de pan. In razende tijdnood won Vlug een kwaliteit en met nog slechts één seconde op de klok haalde hij de tijdcontrole. Toen kon hij weer rustig naar de stelling kijken en bleek dat Witkamp beter vooruitgedacht had. Diens vrijpionnen waren niet te stuiten en de materiaalachterstand zou dan ook spoedig omgezet worden in een voorsprong. Reden genoeg voor Vlug om op te geven. Hij verspeelde door dit resultaat de tweede plaats in de cyclus.

Die plek is nu voor Waldemar Moes. Tegen Marco Meijer bereikte hij in het middenspel een voorsprong van één pion. Na een afwikkeling waarbij veel stukken van het bord gingen, won Meijer de pion echter weer terug. In het eindspel had Moes een klein voordeeltje wat hij langzaam maar zeker goed uit wist te melken. Derde in de cyclusstand is nu Yme Brantjes. Hij won voor het A-jeugdteam, net als Kasper Wiegers. Daan Lensink speelde remise.

Mat
Peter van de Veer kwam er niet aan te pas tegen Henk Meeuwissen. Die kon zo veel mooie zetten doen dat het soms moeilijk kiezen was. Na weer een schijnbaar fraaie zet was het echter opeens afgelopen. Van de Veer had zijn enige kans gepakt: mat! "Ik had eerder nog gezien dat ik daarvoor moest oppassen, " was de reactie van de teleurgestelde Meeuwissen. De partij tussen Ton Koekkoek en Conrad Keijzer eindigde net niet in mat. Koekkoek kreeg een mooie aanval, waarbij het mat in de lucht hing. Eén zet voor het onvermijdelijke gaf Keijzer echter op.

Vincent Pandelaar haalde het punt binnen tegen Rien van Brummelen. Dat lukte Rob Boss ook na een lange partij tegen Bert van Klingeren. Diens laatste zet bleek niet goed, maar beide spelers konden er hartelijk om lachen. Het was een mooie partij geweest. "Dit is nu echt schaken, " verwoorde Boss de gevoelens. Een lange partij speelden ook Peter Vegter en Johan Vermulst. De laatste offerde een loper voor een overmacht aan pionnen. Die bleken doorslaggevend. Wim van Teutem redde het niet tegen Rienk Andriessen. Van Teutem dacht goed bezig te zijn, maar werd na lang hard werken verrast door een dubbele aanval. "Die verdraaide paarden ook altijd, " was daarop de reactie van de nestor van de club. De enige remise van de avond was voor Rein Schaap en Ger Oldekamp. Het pionnetje meer van Oldekamp was niet genoeg om de winst te vinden.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Van Voorthuizen - Losekoot 	0-1
Vlug - Witkamp      	0-1
Moes - Meijer      	1-0
Pandelaar - Van Brummelen	1-0
Boss - Van Klingeren   	1-0
Van de Veer - Meeuwissen 	1-0
Koekkoek - Keijzer    	1-0
Oldekamp - Schaap    	remise
Vegter - Vermulst    	0-1
Van Teutem - Andriessen 	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Losekoot	677
2. Moes 	581
3. Brantjes	533
4. Vlug 	515
5. Overbeek	446
6. Meijer	443
7. Lensink	440
8. Michels	435
9. Pandelaar	432
10. Witkamp	415

Vrijdag speelt het eerste team thuis tegen Amersfoort 3. De wedstrijd begint om 19.30 uur. Ongeveer een kwartier later wordt er ook gespeeld voor de interne competitie. De laatste ronde van de tweede cyclus staat op het programma. De jeugd speelt ook voor de onderlinge competitie en krijgt daarvoor les, vanaf 18.30 uur. Dit alles vindt plaats in de zalen van De Leuning, Oranjestraat 8. Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl. U kunt ook contact opnemen met de secretaris, Jan Overbeek, tel 5421504, of de jeugdleider, Pascal Losekoot, tel. 6012745.—Marco Meijer