2005

Losekoot voor vijfde keer clubkampioen

Zonder zelf in actie te komen, is Pascal Losekoot afgelopen vrijdag clubkampioen van de Baarnse Schaakvereniging geworden. Naaste concurrent Marco Meijer verloor namelijk en kan hem met nog twee ronden te gaan niet meer inhalen.Ondanks de vele afmeldingen werden vrijdag toch nog negen partijen gespeeld in de interne schaakcompetitie, terwijl ook nog vier schaaksters in de damesgroep actief waren. De afwezigheid van Pascal Losekoot gaf Marco Meijer een laatste kans in de strijd om het clubkampioenschap. Daartoe moest hij de strijd aanbinden tegen Dik van Leeuwen. Van Leeuwen kwam positioneel wat beter te staan en had dreiging op de koningsvleugel van Meijer. Dat werd extra van belang toen beiden in enorme tijdnood kwamen. In de weinige nog resterende tijd tot de tijdcontrole kon Van Leeuwen bijna steeds volstaan met standaardzetten. Die vormden echter wel steeds meer dreiging voor Meijer, zodat laatstgenoemde langer moest nadenken. In de allerlaatste fase kon Meijer zijn verdediging niet meer gesloten houden en moest hij het punt aan Van Leeuwen gunnen. Een knappe prestatie van Van Leeuwen. Voor Meijer betekende dit het einde van zijn kampioensaspiraties. Hij kan echter terugzien op een goed seizoen. Aangezien nu niemand Pascal Losekoot meer kan inhalen, is Losekoot dus tijdens zijn afwezigheid clubkampioen van de Baarnse Schaakvereniging geworden. Na twee seizoenen de kampioensbeker aan Ewoud de Groote te hebben moeten gunnen, vervolgt Losekoot zijn eerdere serie van vier clubkampioenschappen achter elkaar nu met een vijfde titel. Niet uniek maar wel bijzonder knap.

Uitgerust

Marco Meijer en Ton Koekkoek hadden zich bijna neergelegd bij het feit dat ze vrijdag tegen elkaar moesten spelen. Een half uur na het aanvangstijdstip waren hun tegenstanders namelijk nog niet op komen dagen. Het was waarschijnlijk tactiek, want zowel Dik van Leeuwen als Hans van Briemen kwam bijzonder uitgerust alsnog de speelzaal binnenstappen. En evenals Van Leeuwen boekte Van Briemen daar succes mee. Hij trok in het middenspel steeds meer het initiatief naar zich toe. Een actief paard van Van Briemen tegen een loper met beperkte mogelijkheden van Koekkoek gaf uiteindelijk de doorslag. Het lukte Van Briemen uiteindelijk een allesbeslissende mataanval uit te voeren.

Ook Simon van Voorthuizen oogt uitgeruster de laatste tijd. Dat schijnt te komen door zijn nieuwe baan waar hij inmiddels een vaste aanstelling heeft. Tegenstander Peter van de Veer kon daar niet tegenop. Eerst maakte hij een blunder, maar Van Voorthuizen was zo aardig dit ook door een blunder te laten volgen. Van Voorthuizen hield echter een betere stelling over en kon dit rustig naar winst uitspelen.
Tot slot mag de winst van Daan Lensink tegen Rien van Brummelen niet onvermeld blijven. Lensink is aan een goede serie bezig en ziet dat nu zelfs bekroond met een toptiennotering.

Uitslagen van de 10e ronde
Uitslagen

Van Leeuwen – Meijer		1-0
Vlug – Moes			remise
v. Voorthuizen – v.d. Veer	1-0
Overbeek – Boss		    1-0
Lensink – Van Brummelen	    1-0
Koekkoek – Van Briemen	    0-1
Van Tent – Vermulst		0-1
Van Dijen – mw. Ensink	    1-0
Schaap – Van Teutem		1-0
Damesgroep:
Van Helden –De Jong		remise
De Bruin – Zandbelt		1-0

Tussenstand na de 10e ronde
Stand

1. Losekoot		86
2. Van Kampen		81
3. Van Leeuwen	    74
4. Van Voorthuizen	73
5. Meijer		70
6. Overbeek		69
7. Vlug			69
8. Witkamp		68
9. Moes		    66
10.Lensink		66

—Ton Koekkoek