2008

Losekoot pakt leiding schaakcompetitie

Het blijft stuivertje wisselen aan kop van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Na Witkamp, Vlug, Raudenbusch, opnieuw Vlug, Meijer en wederom Vlug, is het nu de beurt aan Losekoot om de ranglijst aan te voeren. Hij bereikte deze positie door in een rechtstreeks duel Vlug te verslaan. Witkamp bleef in het spoor door Raudenbusch de baas te blijven, terwijl Meijer en Moes de punten deelden. Verrassing was dat Geertièn de Vries de kwartfinale van de bekercompetitie behaalde door Simon van Voorthuizen op remise te houden.De partij tussen Arthur Vlug en Pascal Losekoot begon vrij rustig. Later werd de spanning echter goed opgevoerd en moest Vlug zelfs een loper offeren om mat te voorkomen. Na enig gepeins zag Losekoot dat er ook na deze zet een voortzetting was waarbij mat niet meer te voorkomen was. Door dit resultaat loste Losekoot Vlug dus af als koploper. Jarno Witkamp is de belangrijkste concurrent voor die eerste plaats. Tegenstander Werner Raudenbusch was niet zo slecht aan de partij begonnen, maar moest toezien hoe Witkamp de partij naar zich toetrok. Achter deze spelers vochten Marco Meijer en Waldemar Moes om de aansluiting te behouden. Meijer kwam niet goed uit de opening, waardoor Moes minimaal een pion kon winnen. Hij kon echter moeilijk kiezen tussen alle goede zetten en probeerde de stelling nog verder te verbeteren. Na enkele afruilen verdampte het voordeel en bleef er niet meer over dan remise.

Goede cyclus
Paul Evers is bezig aan een goede cyclus. Vrijdag boekte hij zijn vierde overwinning, waardoor hij nu op de zevende plaats is terug te vinden. De koning van Rien van Brummelen ging ten onder aan de aanval van Evers. Ton Koekkoek die het seizoen ook zo goed gestart was, is nu wat terug gezakt. Hij zette een mooie aanval op tegen Kasper Wiegers en kreeg twee sterke, verbonden vrijpionnen. Materiaalverlies zorgde ervoor dat de kansen keerden en al snel ging het punt toch naar Wiegers, die nu zelfs de toptien in is geslopen. Nog eerder was de partij tussen Yme Brantjes en Henk Meeuwissen ten einde. Meeuwissen overzag een mogelijkheid van zijn tegenstander totaal en gaf na stukverlies op.

Langer duurde het duel tussen Rob Boss en Daan Lensink. De koning van de laatste werd flink opgejaagd en kwam niet onder de druk uit. Wim van Teutem kwam erg slecht uit de opening tegen Rienk Andriessen. Het duurde nog even voordat in het eindspel de partij met een combinatie beëindigd werd. Merkwaardig was de strijd tussen Ger Oldekamp en Thijs Michels. Met nog redelijk veel stukken op het bord hadden beide spelers een pion naar de overkant gedirigeerd. Michels promoveerde en leek de stelling makkelijk te kunnen winnen. Maar hij vergaloppeerde zich en gaf zo alsnog de winst aan Oldekamp. Reinier Schaap speelde dit keer eens geen remise, maar liet zijn eerste overwinning bijschrijven. Peter Vegter ging het eindspel weer eens ten onder. Verrassend was het gelijkspel tussen Geertièn de Vries en Simon van Voorthuizen. Routinier Van Voorthuizen kwam twee pionnen voor en leek de partij makkelijk uit te maken. Het lukte hem echter niet het eindspel naar winst te spelen. De Vries plaatst zich door deze remise als underdog voor de kwartfinale van de bekercompetitie.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Vlug - Losekoot     	0-1
Witkamp - Raudenbusch  	1-0
Meijer - Moes      	remise
Van Brummelen - Evers  	0-1
Koekkoek - Wiegers   	0-1
Boss - Lensink      	1-0
Andriessen - Van Teutem 	1-0
Meeuwissen - Brantjes  	0-1
Oldekamp - Michels    	1-0
Vegter - Schaap     	0-1

Beker

De Vries - Van Voorthuizen	remise

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Losekoot 	503
2. Witkamp 	483
3. Vlug 	438
4. Meijer 	430
5. Krishnasing 	394
6. Moes 	377
7. Evers 	368
8. Raudenbusch 	367
9. Van Schaik 	366
10. Wiegers 	336

Vrijdag wordt de tiende ronde in de interne competitie gespeeld. De partijen beginnen vanaf 19.45 uur in De Leuning, Oranjestraat 8 te Baarn. De jeugd is al vanaf 18.30 uur aanwezig voor de lessen en de onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Jan Overbeek, tel. 5421504, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745. U kunt ook een kijkje nemen op de website www.baarnseschaakvereniging.nl.—Marco Meijer