Intern, Volwassenen

Losekoot op weg naar 9e titel

Met nog één ronde te gaan, kan het clubkampioenschap van de Baarnse Schaakvereniging Pascal Losekoot bijna niet meer ontgaan. Er was een goede opkomst in de 35e ronde van de interne competitie. Het lijkt alsof de Baarnse schakers helemaal niet naar rust snakken.
Het is nog niet helemaal zeker, maar het kan bijna niet uitblijven dat Pascal Losekoot komende vrijdag voor de 9e keer clubkampioen van de Baarnse Schaakvereniging wordt. Door zijn nipte overwinning op Rien van Brummelen heeft hij nog steeds een riante voorsprong op Daan Lensink, zijn enige concurrent. Lensink won wel knap van Yme Brantjes, de enige speler die een plusscore tegen hem heeft.
Regerend clubkampioen Ashley Krishnasing verzekerde zich vrijdag door winst op Marco Meijer wel van de 3e plaats.

Snelle partijen
Kasper Wiegers en Simon van Voorthuizen stopten als eersten de stukken in de doos. Van Voorthuizen kon door eeuwig schaak een supersnelle remise bewerkstelligen. Ton Koekkoek maakte een foutje in de opening en dat werd genadeloos afgestraft door Werner Raudenbusch.
De andere partijen hadden allemaal een wat normaler verloop en duurden lekker lang. De winst van Thur Breukers op 1ste achttalspeler Ed Duister mag een puike prestatie genoemd worden. Ook de winst van Mario Lambrechts tegen Martijn Kruiswijk mag een knappe prestatie genoemd worden.

Categorieprijzen
Door zijn winstpartij tegen Thijs Michels is Freek Beekhuis winnaar geworden van de groep met een rating tot 1400 punten. Beekhuis speelt een sterk seizoen en in de laatste ronde zal nog worden beslist of hij ook de prijs voor de grootste ratingtoename wint. Hij heeft maar één puntje minder dan enige concurrent Lensink.
Door het verlies van zowel Van Brummelen, Michels als Koekkoek gaat de strijd om de prijs in de categorie tot 1500 alleen nog tussen de twee eerstgenoemden. Het blijft dus spannend tot de laatste ronde. En dat is inderdaad de reden voor de Baarnse schakers om niet naar rust te snakken.

Alle uitslagen ronde 35:
Van Brummelen – Losekoot 0-1
Brantjes – Lensink    0-1
Meijer – Krishnasing   0-1
Wiegers – Van Voorthuizen remise
Breukers – Duister    1-0
Michels – Beekhuis    0-1
Raudenbusch – Koekkoek  1-0
Schaap – Mink       0-1
Heeringa – Schipper    1-0
Lambrechts – Kruiswijk  1-0
Bunschoten – Van Lier   0-1
Stand aan kop:
1. Losekoot       1281
2. Lensink        1221
3. Krishnasing      1074
4. Brantjes        999
5. Meijer         962
6. Wiegers        925
7. Timmerman       836
8. Duister        794
9. Van Schaik       751
10. Van Voorthuizen    732
11. Spijkerman      692
12. Breukers       672
13. Van Brummelen     660
14. Michels        648
15. Beekhuis       642

Vrijdag wordt de laatste speelronde van dit seizoen gespeeld. Daarna is het wel even rust bij de Baarnse Schaakvereniging, maar op dinsdagavond 29 juli begint de Zomerschaakcompetitie in café De Verfrissing aan de Oosterstraat al weer.

17 comments

 1. Nou ja, nipte overwinning van Pascal.
  De eerlijkheid zegt me dat ik niet veel in te brengen had deze keer en dat is wel eens anders geweest. Ik moet meer oefenen op mijn openingen weet ik. Tijd, tijd, tijd.
  Dus niet. Rien

 2. Ehm bijna verzekerd?? Ik probeerde Pascal afgelopen vrijdag te feliciteren maar ik kreeg de opmerking: “Nee dat is nog helemaal niet zeker naar mijn hoofd geslingerd”. Als ik naar de stand kijk, dan heb ik enkel de eerste groep van de basisschool hoeven genieten om te berekenen dat Pascal niet meer in te halen is (ook gezien het feit dat alle toppers al driemaal tegen elkaar gespeeld hebben en Daan minimaal 60 punten nodig heeft).

  1. Puur theoretisch is het dus niet uitgesloten, Ashley, en dan is hij dus officieel nog geen kampioen lijkt me 🙁

 3. We gaan het zien Ton; wie weet word ik dus toch clubkampioen. Na een miraculeuze overwinning won Krishnasing 262 punten 😀 😀 😀

 4. Er is toch het scenario dat Daan en Pascal tegen elkaar spelen in de laatste ronde? Aangezien Pascal de enige is die 60 punten waard is, is dat ook wel het enige scenario waarin Daan in elk geval nog gelijk kan eindigen.

 5. “Ook gezien het feit dat alle toppers al driemaal tegen elkaar gespeeld hebben”. Daan heeft al drie keer tegen Pascal gespeeld en(!) gewonnen! Helaas wordt hij hier geen clubkampioen mee, zeker hij nu dus niet meer voor de vierde keer tegen Pascal (final match) mag spelen, vanwege de regels van ‘dit systeem'(niet refererend naar A. Nimzovich ‘mein system’ natuurlijk.

 6. Het begint zo langzamerhand een beetje op een soapserie te lijken.
  Ik was blijkbaar vorige week ook iets te vroeg met mijn felicitatie, want ook mij werd gezegd: dat is nog niet zeker.
  Wie schets mij het scenario waarin Pascal geen kampioen kan worden?
  En zeker niet als hij vanavond niet mee doet.
  ik heb het al eerder het bestuur laten weten: dit systeem deugt niet.
  Kortom: een mooie gelegenheid om “dit systeem” eens goed tegen het licht te houden.
  Geen enkele sport in Nederland met zulke vreemde regels als wij hebben.
  Uiteraard wil ik meedenken in het proces, en ik denk dat er wel meer zijn.
  Laten zij zich melden, dat kan prima via dit kanaal.
  Tot vanavond, de laatste loodjes of zijn het toch lootjes? Gokje wie er kampioen wordt.
  Rien

 7. L.S!
  “Too close to call”

  Deze reactie schrijf ik als speler / clubkampioen, niet als bestuurslid. De reden dat ik na ronde 35, nadat het virtueel vrijwel zeker was dat ik clubkampioen was geworden, wat afwijzend was met het accepteren van felicitaties, is de volgende.

  Ik heb een aardig seizoen gespeeld, met intern 12 overwinningen, 3 nederlagen en 7 remises (15,5 uit 22), en daarnaast een flink aantal externe wedstrijden. Echter, er zijn twee redenen dat dit clubkampioenschap niet onomstreden is:
  – Ik verloor alle drie de partijen (!) tegen de nummer twee, Daan Lensink. Als hij nou een enorme achterstand had, door tegen de andere spelers slecht te spelen, dan zou dat wel jammer zijn, maar geen probleem, want een onderdeel van de competitie is ook het spelen tegen andere spelers. Maar, dat is niet het geval. Daan heeft minimaal een even goed seizoen gespeeld en zelfs een bordpunt meer gehaald.
  – Een verschil ontstaat door wat ongelukkige nadelen van het systeem dat we een paar jaar geleden gekozen hebben, waarbij spelers een vaste waarde hebben op basis van hun rating aan het begin van het seizoen, dat evaluatie, aanpassing of scherpstelling van dit systeem wel goed zou zijn. Ik ga hier echter niet in op verbetervoorstellen, alleen op het afgelopen seizoen.

  Waar het om gaat is dat het verschil in de waardering van afwezigheden en externe partijen in het nadeel van Daan is. Bij een zo klein verschil in punten maakt dit behoorlijk wat uit. Dit alles maakt echter dat ik het onrechtvaardig zou vinden om op deze wijze clubkampioen te worden, hoewel het reglementair zo werkt en Daan er ook geen probleem mee lijkt te hebben. Dat siert hem, maar ik vind het niet leuk en niet fair dat het zo gelopen is.

  Om deze reden heb ik al voor de 35ste ronde tegen Daan gezegd, dat als het verschil zo klein blijft, ik graag – hoewel niet in de regels opgenomen – de titel op het spel zou willen zetten door het spelen van een beslissingsmatch tegen hem (ik denk aan twee lange partijen), te spelen in de zomervakantie. De winnaar van de match is dan de clubkampioen voor het seizoen 2013-2014 (mits het bestuur het goed vindt).

  Met de resultaten in de interne in gedachte is dat wellicht een riskante zet, maar ik win liever niet, dan op deze dubieuze wijze. Daarom wil ik hierbij dan ook daad bij woord voegen en Daan (die ik dit ook persoonlijk onder de aandacht zal brengen) vragen of hij hierop in gaat of niet. Zo ja, dan kan voor de locatie van de match een bidding procedure worden gestart.

  Pascal Losekoot
  Soest, 29-6-2014

  1. Allereerst wil ik Pascal bedanken voor zijn voorstel. Ik ben het met hem eens dat we allebei een goed seizoen hebben gespeeld en in de eindstand komen we erg dicht bij elkaar in de buurt. Ik ben tevreden met het systeem dat we spelen en wil niet zeggen dat de ranglijst onjuist is. In eerste instantie twijfelde ik dus of ik dit voorstel zou accepteren.

   Samen met Pascal heb ik gekeken naar de eindstanden als we het systeem voor de laatste wijziging hadden gehanteerd (met herwaardering). In dit systeem zou ik met 30 punten wel bovenaan komen te staan. De reden dat ik als tweede ben geëindigd is dus gebaseerd op de rating aan het begin van het seizoen.

   Ik kan de redelijkheid van het voorstel daarmee inzien. Verder lijkt het me leuk om voor het clubkampioenschap te spelen en geef ik Pascal graag de kans om zijn eer te herstellen voor de verloren partijen van afgelopen seizoen 😉

   Ik wil het voorstel dus accepteren, mits het bestuur het daarmee eens is. Als dat niet het geval is berust ik in mijn tweede plaats en kijk ik terug op een mooi seizoen.

 8. Ik dacht dat de regels waren dat je niet binnen 7 ronden tegen dezelfde tegenstander kunt spelen. Dat sluit dus elkaar 4 keer in een seizoen ontmoeten niet uit. Maar goed, dat laatste kan ook een regel zijn, die ken ik dan niet.

  Verder lijkt het systeem mij prima behalve dat een herwaardering na elke ronde wel eerlijker zou zijn. Hoeveel werk dat is weet ik niet.

  Maar het aanbod van Pascal valt natuurlijk alleen maar te prijzen, very sportmanslike maar wat kun je anders verwachten van iemand die de nobele sport van het cricket heeft beoefend :-). Ik denk niet dat het bestuur hier veel bezwaar tegen kan hebben. En daarnaast neem ik aan dat Baarn fors met de geldbuidel zal rammelen voor deze beslissingsmatch.

  1. We speelden voorheen met een systeem met herwaardering, maar dit is afgeschaft omdat het niet inzichtelijk was. Geen systeem is perfect 🙂
   We hebben idd een regel binnen zoveel rondes, maar daarbovenop ook nog eens maximaal 3x per seizoen.

 9. Misschien is het wel een idee om wat de regels ook maar zijn dit ietwat duidelijker in het wedstrijdreglement op te nemen. Die regel van 3x per seizoen staat er namelijk niet in (de “7 ronden regel” overigens ook niet) en is bovendien pas sinds dit seizoen ingevoerd want vorig seizoen was het om het zo maar eens te zeggen schering en inslag.

 10. Nu als wedstrijdleider: Het maximaal aantal keren tegen elkaar is inderdaad wel handig om te vermelden. De regel is niet nieuw en stamt uit de tijd dat we 3 periodes hadden van elk 12 ronden (elke periode 1x tegen elkaar). Het verbaast me eigenlijk dat ’t niet in het reglement staat.

  Hoeveel rondes er tussen dezelfde “paring” mag zitten pas ik flexibeler toe. Deze parameter staat momenteel op 9, maar stond eerder in het seizoen op 7. Door hem hoger te zetten krijg je meer variatie qua tegenstanders.

 11. We willen ook voorkomen dat we elk seizoen weer een wijziging in het wedstrijdreglement moeten maken. Het lijkt me daarom beter om dit soort dingen eruit te houden. Al zou het geen kwaad kunnen ze ergens anders te vermelden.

 12. Leuk, ben benieuwd of het doorgaat!

  Mits het bestuur dus met de beslissingsmatch akkoord gaat,
  en het logistiek te regelen is en… er publiek is,
  bied ik me aan als live commentator 😉

  Gaan jullie dan op zo’n digitaal bord spelen?

  Groet,
  Waldemar

 13. Ondanks dat het bestuur het aanbod van Pascal zeer sportief vindt en diverse leden zich al hebben verheugd op een extra play-off in de zomer, heeft het bestuur toch besloten niet af te wijken van het wedstrijdreglement. Een argument dat een belangrijke rol heeft gespeeld in dit besluit is dat het wedstrijdreglement duidelijk is hoe de ranglijst bepaald wordt en hoe de clubkampioen wordt aangewezen. Als er onvrede is over het toe te passen speelsysteem vindt het bestuur het aan de ledenvergadering om dit in het wedstrijdreglement voor het komende seizoen te veranderen. Daarom zal de finale ranglijst en daarmee ook de clubkampioen voor het seizoen 2013-2014 aan de hand van het huidige reglement worden bepaald.

  Er zijn inmiddels diverse mogelijkheden aangedragen om het huidige speelsysteem te verbeteren. Het bestuur zal deze suggesties bekijken en staat open voor discussie, met als beoogd resultaat een voorstel tot aanpassing op de komende ledenvergadering.

  1. Hoewel we het besluit van (de rest van) het bestuur natuurlijk jammer vinden, kunnen we de redelijkheid van de argumenten ons gegeven inzien. We leggen ons dan ook bij deze beslissing neer en denken actief mee over mogelijkheden om het huidige systeem te verbeteren.

Comments are closed.