2009

Losekoot op koers voor 7e schaaktitel

Met nog één ronde te gaan, blijft Pascal Losekoot op koers voor het clubkampioenschap van de Baarnse Schaakvereniging. Dat zou zijn 7e titel al zijn! Kasper Wiegers verrast Ashley Krishnasing en Yme Brantjes nu wel op vierde plaats.Als Pascal Losekoot komende vrijdag geen fouten maakt, kan hij zijn 7e clubtitel bijschrijven. Dat zou een unieke prestatie zijn, want dat heeft nog niemand sinds de oprichting van de Baarnse Schaakvereniging bereikt. Afgelopen vrijdag speelde hij een vrij voorzichtige partij tegen Marco Meijer. De partij bleef lang in evenwicht, maar misschien liet Meijer te lang toe dat Losekoot zijn stelling steeds iets verbeterde. Daardoor kon hij uiteindelijk de aanval van Losekoot niet pareren en ging de winst naar zwart.

Toptienspelers
De enige concurrent voor de titel – Waldemar Moes – won afgetekend van Daan Lensink, maar zag zijn achterstand op Losekoot toch iets toenemen.
Door het verlies van Meijer en de knappe winst van Yme Brantjes op Jan Overbeek heeft Brantjes nu wel de vierde plaats van Meijer overgenomen. De kans is heel groot dat hij die vierde plaats behoudt en dat is een prima prestatie van deze jeugdspeler. Kasper Wiegers – ook nog jeugdlid – gaf zijn goede seizoen nog meer glans door keurig van Ashley Krishnasing te winnen.

Pionneneindspel
Werner Raudenbusch stond wel een pion voor, maar Rob Boss liet hem dat voordeel niet uitspelen. Beiden berustten in remise. Bert van Klingeren behaalde een goede overwinning op Geertièn de Vries. Johan Vermulst probeerde met een slimmigheidje Ton Koekkoek nog op remise te houden, maar Koekkoek lette goed op en kon de torens van Vermulst neutraliseren, waardoor hij zijn pionnenvoorsprong te gelde kon maken.
Thijs Michels en Ger Oldekamp bleven heel lang in evenwicht. Toen Oldekamp echter een torenruil toestond, kreeg Michels de betere papieren in het pionneneindspel en wist de partij met een pion voorsprong op zijn naam te schrijven. Ook Conrad Keijzer en Paul Evers lieten hun partij in een pionneneindspel eindigen. Dat was in het voordeel van Evers, want die had een pionnetje meer. Evers speelde dit slim uit.

Bekerfinale
Er is enige onduidelijkheid over de tussen Arthur Vlug en Simon van Voorthuizen gespeelde bekerfinale. Beide heren leken al snel in remise te berusten en aanspraak op de beker te willen maken. De wedstrijdleider zal kijken wat er mogelijk is.

Uitslagen van de 35e ronde
Uitslagen

Meijer – Losekoot		0-1
Moes – Lensink		        1-0
Brantjes – Overbeek		1-0
Krishnasing – Wiegers		0-1
Raudenbusch – Boss		remise
De Vries – Van Klingeren	0-1
Michels – Oldekamp		1-0
Keijzer – Evers			0-1
Koekkoek – Vermulst		1-0

Tussenstand na de 35e ronde
Stand

1.	Losekoot	1419
2.	Moes		1361
3.	Vlug		1242
4.	Brantjes	1177
5.	Meijer		1127
6.	Overbeek	1058
7.	Lensink		1036
8.	Wiegers		1027
9.	Krishnasing	 985
10.	Van Voorthuizen	 974

Vrijdag 25 juni is de laatste speelronde in deze competitie en op zaterdag de 26e volgt de seizoenafsluiting met een vrijwilligersdag. Tijdens de zomer is er bijna elke vrijdag ook gelegenheid om te schaken, maar dan op andere locaties.—Ton Koekkoek