2009

Losekoot nieuwe leider schaakcompetitie

Twintig ronden lang heeft Waldemar Moes de ranglijst van de Baarnse Schaakvereniging aangevoerd. Vorige week liep hij tegen zijn eerste verlies aan en ditmaal hield hij Yme Brantjes ternauwernood op remise. Concurrent Pascal Losekoot won mooi van Kasper Wiegers en heeft nu de leiding in de interne competitie overgenomen. Arthur Vlug blijft door een overwinning op Reinier Schaap in het spoor, Marco Meijer liep verdere achterstand op door een nederlaag tegen Daan Lensink.

Yme Brantjes zette een mooie aanval op tegen de koning van koploper Waldemar Moes. Die kwam niet onder de druk uit en leek regelrecht op een volgende nederlaag af te stevenen. Dat zou de vierde in acht dagen zijn, want na de interne nederlaag tegen Marco Meijer volgde ook nog een verlies in het externe achttal (woensdag) en in het externe bekerteam (donderdag). Eén onnauwkeurige zet van Brantjes gaf Moes echter de gelegenheid te ontsnappen en via eeuwig schaak alsnog remise af te dwingen.

Het kostte Moes wel de eerste plaats. Deze wordt nu ingenomen door regerend clubkampioen Pascal Losekoot. Tegen Kasper Wiegers offerde Losekoot al snel een loper. Hij had zo mooi spel dat hij zich deze materiële achterstand kon veroorloven, en even later de partij won. Arthur Vlug had wat meer tijd nodig tegen Reinier Schaap, maar liet zich de winst niet ontglippen. Marco Meijer leek licht voordeel te halen tegen Daan Lensink, maar verslikte zich in tijdnood in de opstomende pionnen van zijn tegenstander. Lensink klimt door zijn overwinning naar de zesde plaats op de ranglijst.

Achterstand
Thijs Michels behaalde de laatste weken een paar goede overwinningen, maar kwam er nu niet echt aan te pas tegen Rien van Brummelen. Werner Raudenbusch won al snel een stuk tegen Conrad Keijzer en leidde de partij soepel naar de overwinning. Ook Johan Vermulst kwam materiaal voor, en dat kwam tegenstander Peter Vegter niet meer te boven. Dat lukte Ton Koekkoek wel tegen Bert van Klingeren. Koekkoek liep materiële achterstand op, maar kon onder druk van dreigingen een gelijk pionnenspel bereiken. Beide spelers waren vervolgens tevreden met remise.

Er werd nog één partij in de tweede ronde van de interne bekercompetitie gespeeld. Rob Boss kwam daarin uit tegen Simon van Voorthuizen. Boss offerde een stuk om sterke pionnen te krijgen. De aanval van Boss sloeg echter niet door en nadat de pionnenstructuur van Boss gebroken was, ging de winst naar Van Voorthuizen. Die speelt nu in de kwartfinale tegen Wiegers. De andere partijen zijn dan Michels – Brantjes, Moes – Krishnasing en Overbeek – Vlug.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Brantjes - Moes     	remise
Losekoot - Wiegers   	1-0
Schaap - Vlug      	0-1
Lensink - Meijer    	1-0
Michels - Van Brummelen 	0-1
Raudenbusch - Keijzer  	1-0
Van Klingeren - Koekkoek 	remise
Vegter - Vermulst    	0-1

Beker

Boss - Van Voorthuizen 	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Losekoot   	857
2. Moes     	840
3. Vlug     	781
4. Meijer    	714
5. Brantjes   	676
6. Lensink   	650
7. Overbeek   	648
8. Krishnasing 	629
9. Van Voorthuizen 	617
10. Wiegers   	601

Vrijdag wordt ronde 22 van de interne competitie gespeeld. Tevens start de Baarnse Schaakvereniging met een nieuw initiatief voor de niet-clubschaker. Iedereen die maar een beetje kan schaken is voortaan elke eerste vrijdag van de maand welkom om in ontspannen sfeer één of meer partijtjes te spelen tegen gelijkgestemden. Vrijdag 5 maart is de eerste van deze nieuwe serie. Aanvang is 20.00 uur in De Leuning, Oranjestraat 8 te Baarn. Uiteraard is de jeugd ook weer aanwezig. Zij trainen en spelen vanaf 18.30 uur. Meer informatie is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl of te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel.6012745.—Marco Meijer