2005

Losekoot neemt leiding schaakcompetitie over

Na de achtste ronde van de interne schaakcompetitie heeft Marco Meijer de leiding moeten afstaan aan Pascal Losekoot. De nieuwe leider versloeg de oude in een rechtstreeks duel en profiteerde bovendien van het verlies van Jarno Witkamp tegen Ewoud de Groote.

De schakers zaten er warmpjes bij vrijdag in Het Brandpunt. Niet alleen werd de verwarming lekker warm gestookt, ook op de schaakborden waren er soms verhitte duels. Zo speelden veelvuldig clubkampioen Losekoot en koploper Meijer een spannende partij. Meijer had een openingsvariant voorbereid die ook op het bord kwam. Losekoot nam de tijd de verrassende zet Ph6 in zich op te nemen, maar liet zich niet uit het veld slaan. Meijer dacht voordeel te bereiken met een gevaarlijke doorbraak in het centrum, maar Losekoot had de combinatie beter doorgerekend. Aan het eind verloor Meijer een stuk en dat was voor Losekoot voldoende voor de winst. Tevens werd hij de nieuwe leider in de competitie.

Witkamp, tot voor deze avond nog de nummer twee, kon het namelijk niet bolwerken tegen De Groote. Langzaam maar zeker zette De Groote de stelling van Witkamp steeds meer vast. Toen de dame van Witkamp geen kant meer op kon, was het afgelopen. Dik van Leeuwen bereikte een klein voordeeltje tegen Paul Evers. Deze dacht met een truc de partij te kunnen winnen, maar omdat de truc niet werkte verloor hij een stuk en de partij. Het was overigens pas het eerste verlies van Evers dit seizoen. Koploper Losekoot is nu de enige die nog niet verloren heeft.

Hoog was de spanning in de partij tussen Robin van Kampen en Arthur Vlug. Beide spelers gebruiken hun tijd meestal goed en dat was ook deze keer het geval. Van de anderhalf uur die beiden per persoon gekregen hadden voor de eerste 35 zetten had Vlug er nog zeven over en Van Kampen nauwelijks meer. Met een kwartier extra moest de partij beslist worden. Van Kampen stond een loper voor, maar Vlug had twee pionnen meer. Het was onduidelijk wie er beter stond en daarom berustten beiden in remise.

Reinier Schaap was als eerste van de avond klaar. Hij versloeg Werner Hut met een mooie slotcombinatie. Hut stond al een stuk achter, en in een poging verder materiaalverlies te voorkomen overzag hij helemaal hoe Schaap mat op de onderste rij kon geven. Even later was Rien van Brummelen klaar. Wim van Teutem staat normaal bekend als een stugge verdediger, maar moest dit keer voortijdig de felicitaties doen uitgaan naar de scherpe Van Brummelen.

Rienk Andriessen schudde Hans van Briemen van zich af. Van Briemen belegerde wel de witte koning, maar mede omdat hij al een stuk achter stond, zette de aanval niet door. Daan Lensink won een paar pionnetjes van Ton Koekkoek. Deze kwamen in het toreneindspel goed van pas, zodat Lensink won. Ramses van Dijen won zijn partij tegen Ger Oldekamp door een vrijpion ver naar voren te spelen. Promotie verhinderen zou Oldekamp te veel materiaal kosten.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde Uitslagen

Losekoot 	- Meijer 	1-0
Lensink 	- Koekkoek 	1-0
Van Leeuwen 	- Evers 	1-0
Andriessen 	- Van Briemen 	1-0
Witkamp 	- De Groote 	0-1
Van Kampen 	- Vlug 	    remise
Van Brummelen 	- Van Teutem 	1-0
Van Dijen 	- Oldekamp 	1-0
W. Hut 	    - Schaap 	0-1

Tussenstand na de [[RONDE]]e rondeStand

1. Losekoot	    68
2. Meijer	    65
3. Witkamp	    60
4. Van Kampen	    59
5. Vlug 	    58
6. Moes	        56
7. De Groote	    56
8. Raudenbusch	    56
9. Van Brummelen	53
10. Van Voorthuizen	51

Vrijdag wordt de negende ronde in de competitie gespeeld. De partijen beginnen om 19.45 uur in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. De jeugd begint al een uur eerder met les en onderlinge competitie. Meer informatie over het schaken in Baarn is te verkrijgen bij secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745. U kunt ook surfen naar www.baarnseschaakvereniging.nl. Of kom eens langs op vrijdagavond in Het Brandpunt of op dinsdagavond in Le Maire op de Brink, waar altijd wel een paar schakers een potje spelen. —Marco Meijer