Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Losekoot naar finale bekercompetitie

Losekoot naar finale bekercompetitie

In de halve finale van het bekertoernooi van de Baarnse Schaakvereniging speelde Ed Duister, koploper van de interne competitie, afgelopen vrijdag met wit tegen meervoudig clubkampioen Pascal Losekoot.

In een Spaanse opening zagen beide spelers af van de hoofdvarianten, en Losekoot bracht al snel spanning in het centrum gevolgd door een dreigende opmars van zijn g-pion. Duister vond echter de beste voortzetting en kwam goed te staan. Duister zette daarna minder sterk, waardoor zijn winstkansen langzaam uit het zicht verdwenen. Ook de klok begon tegen te zitten. Na afruil van stukken kreeg Losekoot vervolgens een tegenaanval die doorsloeg. Losekoot moet het in de finale opnemen tegen Henri Spijkerman.

Top 5
Ondanks verlies blijft Duister de ranglijst van de interne competitie aanvoeren. Henri Spijkerman (nummer 3) en Thur Breukers (2) namen het in ronde 26 van de interne competitie voor de derde keer dit seizoen tegen elkaar op. Spijkerman won een keer en er was een remise. Dit keer werd hun partij geopend met een geweigerd Damegambiet. Breukers kon mede daardoor echter zijn zwarte stukken maar moeilijk ontwikkelen. Daarom besloot hij tot een snelle opstoot van zijn g-pion. Toen hij dacht een pion op a4 te kunnen winnen, overzag hij dat deze pion op zijn beurt van het bord ging, en wel met vreselijke gevolgen. Breukers kon dit allemaal niet aanzien en gaf op. Hierdoor neemt Spijkerman de 2e plek over.

Strijd om 2e plaats

De top 3 in de interne competitie staat duidelijk los van de rest. Maar voor plek 4 zijn er nog ruim een handvol kandidaten in de race. Vandaag troffen de nummer 5 en 4 elkaar, Walter Schram met wit tegen Martijn Kruiswijk. Aan elkaar gewaagde tegenstanders, altijd goed voor spannende partijen. Zo ook nu weer. In het middenspel had zwart door zetherhaling remise af kunnen dwingen, maar beide spelers wilden gewoon lekker schaken, dus koos Kruiswijk een andere voortzetting. Zwart kreeg een wat vervelende dubbelpion op de koningsvleugel, maar dacht met zijn toren wel gebruik te kunnen maken van de open g-lijn. In het eindspel begon de witte a-pion te lopen, maar de zwarte h-pion ook. Die laatste viel echter kort voor de finish stil, de eerste veranderde in een dame. Winst voor wit, en zodoende kwam Schram weer op plek 4.
Strijd om plek 4
Maar diezelfde plek zal de komende weken ongetwijfeld nog vaak van eigenaar wisselen. Vooral jeugdlid Rogier Burger zou daar wel eens een gooi naar kunnen doen. Zelf schakelde hij concurrent Mario Lambrechts uit door knap terug te komen van een pion achterstand. Daardoor komt hij niet alleen de top 5 binnen, maar de achterstand op plek 4 bedraagt nu slechts 6 schamele puntjes.
Strijd om plek 5
Met nog 9 ronden te gaan, is nog van alles mogelijk in de top 5.

D4-opening
De partij tussen Rob Boss (wit) en Ton Koekkoek opende met d4. Normaal een vrij gesloten systeem, maar Koekkoek blunderde al snel een pion weg en kon daardoor niet meer rokeren. Boss vond niet altijd de beste voortzetting, waardoor Koekkoek zijn stelling nog redelijk kon ontwikkelen, en uiteindelijk met een kwaliteit voorsprong het eindspel inging. Winst zat er echter voor beiden niet in, remise dus.

Rob Boss – zwaaiend met zijn dame – verdedigde met succes zijn 9e plaats

Jeugdlid Jelle Bijleveld opende tegen Erik van Lier ook met d4. Ook Bijleveld gaf materiaal weg, door een loper te ruilen voor 2 pionnen. Lange tijd leek het op remise uit te draaien, totdat Van Lier zijn loper weggaf. Winst voor Bijleveld.
Jelle Bijleveld: 4x winst in 5 partijen!

foto’s Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Uitslagen ronde 26:
Spijkerman - Breukers 	1−0
Schram - Kruiswijk 	1−0
M. Lambrechts - Burger	0−1
Boss - Koekkoek 	remise
Bijleveld – Van Lier 	1−0
Halve bekerfinale:
Duister - Losekoot 	0−1

Stand aan kop:
1.	Duister 	1004
2.	Spijkerman 	 906
3.	Breukers 	 892
4.	Schram 	         743
5.	Burger 		 737