Extern, Uitgelicht, Uncategorized, Volwassenen

Leusden 1 te sterk voor schakers Baarn 2

Leusden 1 te sterk voor schakers Baarn 2

De goede start van het 2e achttal van de Baarnse Schaakvereniging in de 2e klasse van de SGS tegen en in De Bilt (4-4) kreeg in de eerste thuiswedstrijd geen gelukkig vervolg. Vooraf was al duidelijk dat het krachtsverschil met de schakers uit Leusden groot was. Leusden had een gemiddelde rating van 1720 tegen een gemiddelde van 1463 voor de Baarnaars.

Toch begon het vrijdagavond zeer hoopvol. Captain Rien van Brummelen zorgde voor de eerste verrassing. Op bord 5 won hij tegen A. van der Staaij al snel een pion, waarna werd ontwikkeld met veel dreigingen en driedubbele dekkingen. Een pionoffer op g4 was voldoende voor kwaliteitwinst en opgave van de witspeler uit Leusden. Kort daarna behaalde Baarns kopman Henri Spijkerman remise tegen P. Weijgertze. Tevreden was Spijkerman allerminst, want een openingsexperiment was mislukt en na afruil van veel stukken zat er niet veel muziek meer in. Spijkerman was de enige Baarnaar die een hogere rating had dan zijn tegenstander.
Daarna was de koek bij de Baarnaars bijna op. Freek Beekhuis had op bord 4 een slechte witte loper en een Koning die bleef hangen. Daar wist Leusder B. Beijer wel raad mee. Door goed positiespel gaf hij Beekhuis geen kansen meer. Rob Boss met wit op bord 6 speelde in de opening een Damesgambiet met Slavische variant. Hij begon het middenspel met ontwikkelingsvoordeel, maar had zijn pion op de a-lijn verloren. In zijn poging op winst te spelen, nam hij te veel risico’s. Uiteindelijk kon hij de vrijpionnen van opponent L. de Rijke niet meer tegenhouden. Toen ook Ton Koekkoek op bord 7 al vroeg opgelopen pionverlies niet meer kon rechttrekken, was de tussenstand 1,5 – 3,5 voor Leusden.
Thur Breukers hield het aardig lang vol op bord 3 tegen B. Uneken. Langzaam maar zeker kwam hij steeds slechter te staan en was er geen houden meer aan. Geen wonder tegen een tegenstander met bijna 400 ratingpunten meer. Daarmee was gelijk ook de wedstrijd beslist, want met 4,5 bordpunt was Leusden niet meer in te halen.

Strijdend ten onder
Op de borden 2 en 8 werd toch nog volop gestreden. Walter Schram (bord 8) speelde een sterke partij tegen H. Leenen. In de 16e zet won Schram een kwaliteit, omdat zijn tegenstander Dame en Toren in één lijn liet staan. In het middenspel werd dit voordeel omgezet in een Paard tegen een pion. Met een vrijpion voor zwart en moeilijk te activeren wit Paard was het eindspel zwaar. Toen Leenen echter een fout maakte, was mat niet meer te voorkomen. Een prima resultaat van Schram, die ongeveer 260 ratingpunten minder had dan zijn tegenstander uit Leusden.

Ontluisterend eind van een sterke partij van Jan Timmerman
Ontluisterend eind van een sterke partij van Jan Timmerman

Met alleen nog de partij van Jan Timmerman tegen G.J. Fröberg te gaan, lag een eindstand van 3,5 – 4,5 nog in het verschiet. Timmerman kwam met veel ontwikkelingsvoorsprong uit de opening tegen de – op papier – sterkste Leusdenaar. Ondanks steeds grotere druk op zijn Koning kon Fröberg net elke keer ontsnappen. In de analyse bleek Timmerman echter verschillende winstkansen te hebben gemist. Het eindspel met pionnen verzilverde Fröberg vervolgens uitstekend tot winst, Timmerman met een ontluisterende kater achterlatend. Eindstand dus 5,5 – 2,5 in het voordeel van Leusden.
Op 28 november mag Baarn 2 het in een uitwedstrijd weer gaan proberen tegen een minstens zo sterke tegenstander, En Passant 4 uit Bunschoten-Spakenburg. Geheel kansloos is Baarn niet, want hoewel de ratingverschillen groot waren, was de tegenstand die tegen Leusden werd geboden meer dan behoorlijk.

2 comments

  1. Mooi verslag, mooie wedstrijd. Ik ben ook van mening dat er nog genoeg kansen in het verschiet liggen. Noodzaak blijft wel om ook deel te nemen aan de analyse-avonden. Er staat er nog geen gepland, maar komt hopelijk ook spoedig op het programma 🙂

  2. Mooi en snel verslag, Ton.
    Er had idd veel meer ingezeten, jammer dat het dan toch mis gaat.
    Tegen En Passant 4 gaan we er weer vol tegenaan.

Comments are closed.