2010

Lensink torenhoge favoriet schaaktitel

Op bijna tweederde van de interne schaakcompetitie (er zijn 20 van de 36 ronden gespeeld), is Daan Lensink de torenhoge favoriet voor het clubkampioenschap. Lensink won vrijdag opnieuw van Marco Meijer. Daardoor blijft Lensink sterk aan kop van de ranglijst en plaatst hij zich bovendien voor de halve finale van de bekercompetitie. Pascal Losekoot blijft wel in het spoor van de koploper na zijn winst op Arthur Vlug. Jan Overbeek behoudt de derde plaats. In veel partijen speelde de toren vrijdag een hoofdrol.

Daan Lensink en Marco Meijer stonden voor de derde keer dit seizoen tegen over elkaar. Normaal gesproken gebeurt dat niet in deze fase van het seizoen, maar dit was een bekerwedstrijd en de loting was gedaan net nadat de tweede partij was gespeeld. Lensink liet er geen twijfel over bestaan dat hij dit seizoen de betere schaker is, want voor de derde keer versloeg hij Meijer. Opnieuw kwam Lensink beter uit de opening. Hij maakte het af met een fraai torenoffer.
Achtervolger Pascal Losekoot deed ook een stukoffer, in zijn geval met een paard. Hij maakt gebruik van de mindere ontwikkeling van Arthur Vlug. Door het offer maakte hij ruimte op de koningsvleugel en kreeg hij kans met zijn toren de stelling binnen te komen. Toen dat eenmaal gebeurde was de partij over.

Toren in de hoofdrol
Ook in andere partijen was er een hoofdrol weggelegd voor de toren. Jan Overbeek en Rob Boss speelden een lange partij. Overbeek trok aan het langste eind. “Die torenzet, die deed het hem,” was het commentaar van Boss na afloop, wijzend op het bord. Een vergelijkbare uitspraak deed Wim van Teutem: “Die torenzet had je niet gezien hè?” Henk Meeuwissen moest het beamen. Zijn mataanval sloeg niet door, terwijl Van Teutem zelfs nog sneller had kunnen winnen met een mataanval. Het was de eerste overwinning van Van Teutem op Meeuwissen in een officiële competitiepartij. En dat terwijl beide spelers al heel wat jaartjes lid zijn.

Kasper Wiegers en Yme Brantjes speelden een snelle partij. Beiden kenden de opening goed. In het eindspel offerde Brantjes een toren, omdat hij gezien had dat zijn pionnen niet te stoppen waren.
Ton Koekkoek kwam al snel een toren achter tegen Thijs Michels en verloor dan ook de partij. Ook Henri Spijkerman kwam een toren achter tegen Werner Raudenbusch. Maar Spijkerman had naar eigen zeggen compensatie. Omstanders vonden dat maar onduidelijk, maar Spijkerman haalde zijn gelijk door remise uit het vuur te slepen. Johan Vermulst gaf op toen zijn toren ingesloten raakte en Bert van Klingeren deze kon slaan.

Onderaan
Onderaan de ranglijst deed Geertièn de Vries goede zaken door Erik van Lier te verslaan. Het dame eindspel met een stuk meer was nog lastig, totdat de dames geruild konden worden. Ger Oldekamp behaalde zijn vierde overwinning dit seizoen ten koste van Peter Vegter. Het was een lange partij. Nog langer waren Hans van der Hoorn en Conrad Keijzer bezig. Van der Hoorn zag wel kansen voor zijn tegenstander, maar die profiteerde niet. In een dichtgeschoven stelling konden de torens geen rol van betekenis spelen. Remise was op deze avond dan ook de logische en terechte uitslag.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Lensink - Meijer    	1−0 (BEKER)
Vlug - Losekoot     	0−1
Overbeek - Boss     	1−0
Wiegers - Brantjes    	0−1
Spijkerman - Raudenbusch 	½−½
Koekkoek - Michels   	0−1
Van Klingeren - Vermulst 	1−0
Van Teutem - Meeuwissen 	1−0
Van Lier - De Vries   	0−1
Vegter - Oldekamp    	0−1
Keijzer - Van der Hoorn 	½−½

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

 1 Lensink 	740
 2 Losekoot 	704
 3 Overbeek 	645
 4 Meijer  	574
 5 Krishnasing 	558
 6 Brantjes 	545
 7 Duister 	541
 8 Vlug   	503
 9 Boss   	410
10 Raudenbusch 	409

Vrijdag wordt ronde 21 van de interne competitie gespeeld. De partijen beginnen vanaf 19.45 uur in De Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd is vanaf 18.30 aanwezig. Zij beginnen met lessen op divers niveau en spelen aansluitend voor de onderlinge competitie. Belangstellende zijn welkom eens een kijkje te komen nemen. U kunt ook een bezoek brengen aan de website www.baarnseschaakvereniging.nl of contact opnemen met een van de bestuursleden. Secretaris Ton Koekkoek (tel. 5420605) en jeugdleider Daan Lensink (tel. 5417648) staan u graag te woord.—Marco Meijer