Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Late starters en foutenfestival in schaakcompetitie

Late starters en foutenfestival in schaakcompetitie

Naast een gelijktijdig gespeelde wedstrijd van het 1ste achttal werden vrijdag ook 9 partijen voor de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging gespeeld. Drie schakers speelden pas hun eerste partij van het seizoen.

In de topper van de avond trok de verrassend hoog geklasseerde Izaäk Schipper zonder gêne meteen fel ten aanval tegen Martijn Kruiswijk. Door een verkeerde afruil kwam Schipper weliswaar een paard en een pion achter, maar toch hield hij de koningsstelling van Kruiswijk in een wurggreep. Toen het Kruiswijk uiteindelijk lukte om stukken te gaan afruilen, zakte de stelling van Schipper ineen en besliste Kruiswijk de strijd om de derde plaats in zijn voordeel.
Ton Koekkoek werd al snel door Hens Albarda onder druk gezet. Hij verzette zich lang, maar was uiteindelijk genoodzaakt zijn tegenstander te feliciteren. Bert van Klingeren probeerde met b3 iets nieuws in de opening, maar speelde vervolgens te passief waardoor Frits Kok twee pionnen won. Met ongelijke lopers werd het nog spannend in het eindspel, want de stelling leek dichtgeschoven te worden. Dat gebeurde echter niet en Kok kon toen met twee pluspionnen de winst bijschrijven.
Eble Mink leert kennelijk veel van zijn ook schakende kinderen. Hij ontwikkelde zijn stelling precies volgens het boekje. Omdat Rien Lambrechts dat niet deed, moest hij wel in de verdediging. Met een pionnenruil in het centrum creëerde Mink twee open torenlijnen en toen was er voor Lambrechts geen houden meer aan.

Eble Mink - links vooraan - was goed bezig.
Eble Mink – links vooraan – was goed bezig.

Nieuw seizoen
Liefst drie spelers begonnen pas aan hun eerste partij van het seizoen. Henk Willemsen en Henk Meeuwissen probeerden tegen elkaar de eerste winstpunten te halen. In de 11e zet bracht Meeuwissen een paardoffer en Willemsen meende die kans aan te kunnen grijpen, want een stuk is een stuk. Helaas voor hem kon Meeuwissen daarna de partij naar zijn hand zetten en na 31 zetten moest Willemsen opgeven.
Ook Simon van Voorthuizen speelde zijn eerste partij. Mario Lambrechts speelde na een Franse opening zeer aanvallend tegen hem. Van Voorthuizen offerde een stuk, maar kreeg daar liefst vijf pionnen, en het initiatief, voor terug. Het lukte hem echter niet binnen te dringen in wits stelling. Er werd in remise berust.
De laat-starters Simon van Voorthuizen en de Henken Meeuwissen en Willemsen in actie.
De laat-starters Simon van Voorthuizen en de Henken Meeuwissen en Willemsen in actie.

Foutenfestival
Johan Vermulst gaf al snel een paard weg aan Erik van Lier. Deze trok vervolgens iets te enthousiast ten aanval en zag een tussenschaakje niet aankomen. Dat kostte hem twee stukken en een pion, waarna toch Vermulst de winst kon bijschrijven. De partij tussen Werner Raudenbusch en Thur Breukers kende een spannend verloop. Al vrij snel kreeg Raudenbusch met wit een weliswaar geïsoleerde, maar gevaarlijke pion op de 6e lijn. Toen het Breukers uiteindelijk lukte om die pion te winnen, stond hij duidelijk beter. In het eindspel maakte hij echter een fout, waardoor de winst toch naar Raudenbusch ging.
Jeugdleider Jan Kessler opende Engels tegen jeugdlid Rogier Burger, maar speelde dat niet correct. Burger profiteerde en wist een toren te winnen. Kessler liet zich niet uit het veld slaan en opende de aanval, maar toen Burger met enkele pionnen dreigde door te breken, kwam Kessler in te grote problemen.

Alle uitslagen, ronde 6:

Schipper – Kruiswijk    	0-1
Koekkoek – Albarda		0-1
M. Lambrechts – v. Voorthuizen	remise
Van Klingeren – Kok		0-1
Van Lier – Vermulst		0-1
Mink – R. Lambrechts		1-0
Raudenbusch – Breukers		1-0
Willemsen – Meeuwissen		0-1
Kessler – Burger		0-1

Stand aan kop:
1.	Knight 		225
2.	Duister 	218
3.	Kruiswijk 	177
4.	Spijkerman 	173
5.	Albarda 	158
6.	M. Lambrechts 	149
7.	Schipper 	141
8.	Brantjes 	140
9.	Koekkoek 	134
10.	Kok 		130

2 comments

  1. Benieuwd of er ook nog een verslag van het achttal komt!?

Comments are closed.