Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Lambrechts jr. bekerkampioen groep B

Lambrechts jr. bekerkampioen groep B

Foto’s door Ton Koekkoek
Het was een warme dag. De dag na Hemelvaartdag. Vooraf verwachtte niemand een grote opkomst van twintig (!) schakers. Ze hadden er dus zin in.
Voor Mario Lambrechts ook nog eens een bijzondere avond. Bekerkampioen van groep B!
In de interne competitie werd veel geofferd.

Lambrechts M – Keijzer   1−0
Afgelopen vrijdag werd de bekerfinale van groep B gespeeld tussen Lambrechts junior met wit en Keijzer. Op het bord de siciliaanse opening, dat betekent in schaaktaal dat zwart voor de winst gaat. Helaas zag Keijzer al vrij snel in de opening zijn loper van het bord glijden. Een slippertje, dat niet meer gerepareerd kon worden.


Spijkerman – Duister   1−0
Daarnaast zaten Spijkerman en Duister in een strijd om de tweede plaats op de ranglijst. Bij winst loopt Duister uit, bij verlies is de tweede plek voor Spijkerman. Op het bord het benkogambiet. Spijkerman met wit. Een scherpe opening waar zwart een pion offert voor scherp tegenspel. Ook hier in de opening een slippertje. Duister ziet ineens een wit paard op een verschrikkelijke plek in zijn stelling staan. Ineens is de compensatie van tegenspel weg. Duister speelt om dat paard heen tot hij in een mindere stelling ook nog eens een toren verblundert.


Koekkoek – Timmerman   0−1
Een gelijk opgaande partij, waarbij Timmerman met zwart langzaam steeds beter kwam te staan. Toen Timmerman aan de winst begon te snuffelen, kwam Koekkoek met een mooi stukoffer voor een aanval op de zwarte koning. De winst hing af van de correcte zetten toen de verdediging van Timmerman haperde… Die zetten bleven uit.

Vermulst – Kok F   0−1
Kok F. met zwart experimenteerde met de zwarte leeuw. Een lastige opening voor wit. Dat bleek toen al in de opening een witte pion verdween. Er verdwenen meer pionnen tot het eindspel van een witte koning met twee pionnen tegen een zwarte koning met vier pionnen. Dat was te veel.


Krijnen – Boss   0−1
Krijnen met wit en het siciliaans vleugelgambiet. Klinkt als een sprookje, speelt als een oorlogsroman. Een pionoffer met als compensatie een goede ontwikkeling van de witte stukken. Krijnen wilde een nog betere ontwikkelingsvoorsprong door ook nog eens een stukoffer. Boss verdedigde naar de winst.

Burger – Roothaan   1−0
Het was een offeravondje op de schaakclub, want ook hier een gambietpartij. Dit keer het middengambiet door jeugdspeler Burger achter de witte stukken. De partij gaat gelijk op tot in het eindspel mevrouw Roothaan een zwart stuk minder op het bord zag staan.

Lambrechts R – Mink   0−1
Lambrechts senior probeerde met wit een voor hem nieuwe opening, het London systeem. Dat zou mooi spel opleveren volgens de boeken. En dat werd mooi spel. Voor Mink. Na een stukoffer won Mink twee centrumpionnen en een stuk. Lambrechts schakelde een tandje bij om de partij nog te redden. Maar de twee doorgebroken pionnen beslisten de partij.

Van der Braak – Kok K   1−0
Van der Braak zette met de witte stukken Kok K. vanuit de opening aan het verdedigen. Toen de witte pionnen oprukten naar de zwarte koning gaf de zwarte verdediging een stuk. Vervolgens leverde Van der Braak zijn dame in, maar kon met de overgebleven stukken de winst bijschrijven.

Uitslagen ronde 32:
Spijkerman  - Duister    1−0
Koekkoek   - Timmerman   0−1
Vermulst   - Kok F     0−1
Lambrechts M - Keijzer    1−0
Krijnen    - Boss     0−1
Krishnasing  - Van Brummelen remise
Burger    - Roothaan   1−0
Albarda    - Kessler    1−0
Lambrechts R - Mink     0−1
Van der Braak - Kok K     1−0
Stand na ronde 32
1. Knight    1139
2. Spijkerman  919
3. Duister   913
4. Timmerman  828
5. Kok F    742
6. Lambrechts M 740
7. Van Lier   644
8. Kruiswijk  634
9. Boss     633
10. Koekkoek   605

1 comment

Comments are closed.