Extern, Uitgelicht, Volwassenen

‘Lage’ borden redden Baarn 2 tegen Muiderberg 1: 4,5-3,5

‘Lage’ borden redden Baarn 2 tegen Muiderberg 1: 4,5-3,5

Baarn 2 tweede in SGS 3a, Muiderberg 1 laatste. Kat in het bakje zou je zeggen. Maar achteraf bleek het een zware overwinning. De borden 5 t/m 8 stonden hun mannetje in deze match (4 uit 4!), anders had het zomaar het einde van Baarn 2’s promotie-aspiraties kunnen zijn. Eind goed, al goed, maar de spanning droop er af, dus houd een zakdoek bij de hand!

Het onderscheid tussen de twee tafels kon niet groter zijn: Rechts voor de kijkers bord 1 t/m 4 met 0,5 uit 4; links de borden 5 t/m 8 met 4 uit 4. Samen nét voldoende voor een kleine overwinning.

4 punten op een rij
4 punten op een rij

De eerste uitslag viel snel aan bord 7, waar Rien van Brummelen met zwart aantrad tegen Victor Jan Groenewegen. Rien zat na de 4e zet al met dubbelpion op de f-lijn, maar had wel een betere ontwikkeling op de damevleugel. Toen Groenewegen zijn a- en b-pion ver opspeelde om Rien’s zwarte loper op te jagen kon hij hem zomaar op a5 posteren waardoor het paard op c3 niet meer weg kon en alleen maar met de witte dame op d2 gedekt kon worden:

Op bord 2 speelde Jan Timmerman met wit tegen Dolf Houtman met zwart. De partij begon veelbelovend, maar snel gingen de dames van het bord en resteerde er een positie waar weinig muziek meer in zat. Jan (beetje ziekjes) bood remise aan, zijn tegenstander accepteerde: 1,5 – 0,5

We spoeden ons terug naar de linkertafel waar Ton Koekkoek de letterlijke zegereeks wist voort te zetten. Tegenstander Gerrit Groenewegen hanteerde de Zwarte Leeuw en kwam al snel in de problemen. Overigens kwam deze opening maar liefst drie maal op het bord in deze match, met 0 uit 3 voor zwart als gevolg. Meer een Dode Leeuw dus. Groenewegen sloeg een paard op f6 terug met zijn g-pion, waarna er een gapend gat op f5 ontstond. Ton sprong er met alle liefde in:

Tegen Mario Lambrechts op bord 5 permitteerde Marcel van Teunenbroek zich een bijzondere opening en kreeg vervolgens de kous op de kop. Kijkt u even mee:

Inmiddels stond het 3,5-0,5 en kon het al niet meer stuk, zou je zeggen. Ware het niet dat het op de andere borden een onduidelijke zaak was: Frits keepte op bord 3, Henri op bord 1, bij Rob op bord 4 zag het er ingewikkeld uit. Martijn stond beter, maar moest zien door te bijten. Spanning mensen, spanning!

Frits Kok dolf uiteindelijk met zwart het onderspit op bord 3 tegen Bas van Teunenbroek. Hij hield de zaak een tijd keurig dicht maar lang onder druk staan doet niemand goed:

3,5-1,5. Nog niks aan de hand, maar kopman Henri Spijkerman had het met zwart weer eens uiterst lastig op bord 1, ditmaal tegen Marc Norden. Norden had zich aan de hand van archiefmateriaal en multimedia wekenlang in afzondering verdiept in zijn tegenstander en dat was te merken. Lange tijd stond wit sterk, maar in een hoogstaande en ingewikkelde partij (hum) wist zwart de kansen te keren:

Martijn besliste de match voor Baarn 2
Martijn besliste de match voor Baarn 2

3,5-2,5 dus. Maar gelukkig wist Martijn Kruiswijk op bord 6 tegen Bert van Dijk de avond te beslissen. Van Dijk bediende zich van de Zwarte Leeuw (Philidor) en Martijn had daar niet zoveel ervaring mee. Maar hij speelde het logisch en met perspectief. Lange tijd ging het gelijk op en leek het onduidelijk, maar uiteindelijk ging zwart na 26 zetten stevig in de fout:

De winstpartij van Martijn was de ‘game-changer’ (vreselijk woord in verkiezingstijd) in deze match. 4,5 punt en de overwinning voor Baarn 2.

Zware theoretische pot voor Rob Boss
Zware theoretische pot voor Rob Boss

Resteerde de partij tussen Rob Boss en Henk van Houtrijve op bord 4. Dat was een Koningsindische partij waar het lange tijd een theoretische discussie bleef tot Rob (wit) besloot op de koningsvleugel zijn heil te zoeken. Er volgde een partij met enorme verwikkelingen waarin beide partijen kansen misten. Uiteindelijk bleef er een toreneindspel over met 5 pionnen voor zwart tegen 4 pionnen voor wit en ondanks veel strubbelingen bleek dat voor Rob verloren: 4,5-3,5.

Moraal: Een zware overwinning voor Baarn 2. Tweede plaats achter Paul Keres 6. Paul Keres moet tegen Wijdemeren en Doorn-Driebergen, winst is voldoende voor het kampioenschap. Wij moeten uit tegen Hoogland 4 en Amersfoort 4. Twee overwinningen zijn noodzakelijk en dan hangt het alsnog van de resultaten van Paul Keres 6 af. We gaan ervoor….

Foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

4 comments

  1. Prachtig verslag Henri. Lijkt wel een thriller 🙂 (was het ook)

  2. Schitterend en spannend verslag. Jan had nooit kunnen bedenken, dat zijn vroege remise doorslaggevend zou zijn! Onbegrijpelijk dat Muiderberg onderaan staat, want toch best een sterke tegenstander.

Comments are closed.