2006

Labcom Schaakkampioenschap trekt weer veel jeugdschakers

Op zaterdag 2 juni werd voor de vijftiende keer het SGS Rapidschaakkampioenschap georganiseerd door de Baarnse Schaakvereniging (in samenwerking met de Stichts-Gooise Schaakbond). Er waren zo’n 80 deelnemers, wat meer was dan vorig jaar. Sponsor dit jaar was Labcom (www.labcom.nl), een adviesbureau voor communicatie en -organisatievraagstukken. Directeur Jan de Zoete gaf bij de opening aan dat ook hij vaak moet nadenken over ‘wat de goede zet is’ voor zijn klanten. Ook verwees hij naar de schaakhistorie van Baarn zelf, waar Euwe in 1935 een partij om het wereldkampioenschap speelde tegen Aljechin.Categorie A
De A-categorie was sterk bezet, met een aantal landelijke toppers. De kampioen is in dat deelnemersveld een outsider te noemen. Lennart Ootes (Bussum) haalde met goed spel zijn eerste SGS titel binnen. In de laatste ronde stond zijn broer Lars een halfje los, maar die werd door Vincent Pandelaar (Baarn) verslagen. Lars en Vincent deelden de tweede prijs. De als vierde geëindigde Ewoud de Groote had net zijn eindexamenfeest gehad en de zon daarna nog zien opkomen. Robin van Kampen – het valt eigenlijk niet eens meer op dat hij eigenlijk een C-speler is – speelde een aantal lekker aanvallende partijen met interessante offers, maar was ook wat onnauwkeurig in de uitvoering, vandaar de vijfde plaats.

Categorie B
De Baarnse troef in deze groep was Daan Lensink. Daan eindigde als gedeeld vierde – het liep niet heel lekker. De eerste prijs ging naar Niels Hendrix uit Houten. Geertièn de Vries haalde een half punt.

Categorie C
Het zal een flinke teleurstelling zijn geweest. Het hele toernooi aan kop staan en dan toch met de tweede prijs
genoegen moeten nemen. Het overkwam Gavin Wallace (Nieuwegein), die in de laatste ronde door Kasper Wiegers werd verslagen en vervolgens de beslissingswedstrijd van diens clubgenoot Levente Vervoort (Baarnse SV) verloor. Levente had de moed na zijn nederlaag tegen Peter Houwink en remise tegen clubgenoot Yme Brantjes niet opgegeven en terecht. Peter Houwink (Nieuwegein) won de derde plaats, op weerstandspunten voor Yme. Kasper Wiegers eindigde in het sterke deelnemersveld als zesde met 5 uit 9.

Categorie D
Ook in de D-groep was een speler die de hele tijd op kop stond. Nadat Gino de Mon (Baarnse SV) in de vierde ronde Lennard Moers had verslagen, gaf hij de leiding niet meer uit handen. Met een score van 8,5 uit 9 mocht hij de kampioensbeker in ontvangst nemen – toch aardig aangezien hij vrij laat had besloten mee te doen. Lennard Moers (Vegtlust), die natuurlijk hoopte op een foutje van Gino, won daarna ook alles en werd zo tweede. Erg netjes van de E-speler. Ashwin van Samkar haalde netjes 4 punten binnen, voor Victor van Lange was het één van zijn eerste schaaktoernooien. Hij haalde toch 2 punten.

Categorie E
Tijs Aarsen (Baarn) won de E-titel. Tot een ronde voor het eind had hij 100%, in de laatste ronde speelde hij remise zodat hij met 8,5 uit 9 de eerste prijs in ontvangst mocht nemen. Stefan Casteleijn (5 punten) en Tycho Boas (4,5) deden het ook goed. De Baarnse Laureanne Schalij won de prijs voor het beste meisje, ze haalde 3 punten. Een puntje minder was er voor August Ammerlaan, die nog maar net lid is van de schaakvereniging.

Zoals gebruikelijk waren er de nodige nevenactiviteiten. Jesper de Groote had de puzzel gemaakt waarmee leuke prijzen te winnen waren, er was een verloting en in de pauze werden de prijzen voor de regionale schaakcompetitie uitgereikt.

Bij de prijsuitreiking bedankte André Hilhorst (jeugdleider van de regionale schaakbond) organisator Marco Meijer. Hij is al vijftien edities lang één van de drijvende krachten achter het toernooi. Hij had ook een vlaai meegebracht, die tijdens de gebruikelijke ‘evaluatie’ na afloop opgepeuzeld werd. Na de reguliere prijzen bleek de Baarnse Schaakvereniging wederom – met overmacht – de verenigingsprijs te hebben gewonnen.

Een zeer geslaagd toernooi, volgend jaar valt het voor het eerst in jaren niet samen met andere (school)schaakactiviteiten dus dan hopen we op nog meer schakers te kunnen rekenen.

De Baarnse Schaakvereniging
Schaakt uw zoon of dochter al beter dan uzelf? Of wilt u dat hij van opa kan winnen? Kom dan (en anders ook) eens langs bij de schaakvereniging, in het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4A. Vrijdagavond van 18:45 tot 20:00 uur.

Links

  • Eindstanden
  • Fotoalbum
    —Pascal Losekoot