Beker (intern), Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Laatste schaakronde 2016 in Kerstsfeer

Laatste schaakronde 2016 in Kerstsfeer

Ronde 14 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging was de laatste van 2016. En dat was te merken! Bijna alle partijen duurden 3 uur of langer. Alleen jeugdlid Rogier Burger maakte al na een kwartier een succesvol einde aan zijn partij. En de speelzaal was zeer mooi versierd met Kerstattributen.

David Knight bleef ook tegen Martijn Kruiswijk ongeslagen. Foto van Henri Spijkerman
David Knight bleef ook tegen Martijn Kruiswijk ongeslagen. Foto van Henri Spijkerman

Koploper David Knight opende met e4 en Martijn Kruiswijk koos de Caro-Kann route. Vervolgens kwamen ze in de Tartakower variant, ook wel de ‘fantasy variation’ genoemd. Kruiswijk koos een solide voortzetting via het e6/Lb4 systeem. De daardoor ontstane gesloten stelling vergde veel rekenwerk voor beiden. Kruiswijk stond in het middenspel beter, maar na een onnauwkeurige afruil gaf hij dat voordeel weer weg. In het eindspel buitte Knight de kwetsbare positie van Kruiswijks koning knap uit en schreef weer een winstpartij op zijn naam. Knight blijft de ongeslagen koploper.

Henri Spijkerman was te sterk voor Mario Lambrechts
Henri Spijkerman was te sterk voor Mario Lambrechts

Mario Lambrechts probeerde met zwart de Hollandse Verdediging, maar kwam ras gedrongen te staan. Toen hij ook nog eens foutief op d4 sloeg, waren de rapen gaar: zijn pion op e6 ging van het bord en even later de toren op a8. Lambrechts probeerde nog iets te ondernemen, maar dat kostte zo veel denkwerk, dat ook de tijd zijn tegenstander werd. Spijkerman hield het hoofd koel en gaf zijn tegenstander geen kans meer.
Hoewel Jan Timmerman vrij snel wat materiaal voor kwam, werd het een lange en interessante partij. Henk Willemsen hield de linies lang goed gesloten, maar uiteindelijk wist Timmerman een gaatje te vinden.
Erik van Lier opende met d4 om de favoriete Scandinavische opening van Rien van Brummelen te vermijden. Door een fraai offer won Van Lier een kwaliteit en 2 pionnen en leek op de overwinning af te stevenen. Het lukte Van Brummelen echter met zijn dame de koningsvleugel van Van Lier binnen te dringen en een pion terug te winnen. Van Liers verdediging bleek niet optimaal en nadat hij ook nog een toren nét op de verkeerde plaats zette, kon Van Brummelen hem uiteindelijk mat zetten.
Thur Breukers en Werner Raudenbusch speelden een spannende, lang gelijk opgaande partij. In het eindspel stond Breukers met wit iets beter, maar met weinig tijd nog op de klok verloor Raudenbusch een kwaliteit en gaf op.
In de opening maakte Christian Krijnen al snel een fout. Hij dacht Rogier Burger snel mat te kunnen zetten, maar in plaats daarvan brak de dame van Burger door naar de 7e rij en was er voor Krijnen binnen een kwartier al geen redden meer aan.
Conrad Keijzer en Rien Lambrechts speelden ook een lange partij. Op een gegeven moment begon Keijzer met wit de druk op te voeren, viel de koningsvleugel van Lambrechts aan en won een pion.
Er volgden veel schaakjes van wit, maar dat zette geen zoden aan de dijk. Na afruil van een aantal stukken werd – mede gelet op de tijd – remise overeengekomen.
De enige bekerpartij van de avond werd gespeeld door Suzan Roothaan met wit tegen Ton Koekkoek.

Suzan Roothaan bekert verder na remise tegen Ton Koekkoek
Suzan Roothaan bekert verder na remise tegen Ton Koekkoek (foto van Henri Spijkerman)

De Caro-Kann was Roothaan wel bekend, maar niet vanuit de witte stukken. Toch kwam ze beter uit de opening dan Koekkoek, en wist ze veel druk te zetten met haar paarden. Koekkoek mocht blij zijn, dat hij nog onder die druk uit wist te komen, want onder tijdsdruk deed Roothaan niet altijd de beste zet. Uiteindelijk werd alles afgeruild en eindigde de partij in remise. Daarmee was Roothaan erg blij, want door het onderlinge ratingverschil gaat zij door naar de volgende ronde.

Alle uitslagen ronde 14:
Knight – Kruiswijk		1-0
Spijkerman – M. Lambrechts	1-0
Timmerman – Willemsen	    1-0
Van Lier – Van Brummelen	0-1
Breukers – Raudenbusch	    1-0
Krijnen – Burger		0-1
Keijzer – R. Lambrechts		remise
Beker, B-groep:
Roothaan – Koekkoek		remise

Stand aan kop:
1.	Knight		558
2.	Duister		499
3.	Spijkerman	404
4.	Timmerman	357
5.	Kok		352
6.	Kruiswijk	349
7.	Brantjes	340
8.	Vermulst	339
9.	M. Lambrechts	329
10.	v. Voorthuizen	298

Vrijdag wordt het Banketbakkerij Veldhuizen Oliebollentoernooi gespeeld, vanaf 19.45 uur in het Rode Kruisgebouw, Burgemeester Penstraat 6 te Baarn.

4 comments

 1. Mooi geschreven Ton , dank je wel. Wel bijzonder dat je uit mijn brabbeloverzicht van de partij zo`n goeie verwoording kunt neerzetten, knap gedaan en veel correcter dan wat ik schreef.

  1. Graag gedaan, Mario. Het helpt wel als je tegenstander ook kundige input helpt. Alleen had hij het over e6 en jij over e5!? Ik heb gegokt dat jij het bij het juiste eind had.

 2. Ik heb het stiekum al aangepast, het was toch echt e6! (e6-c7-a8)

  Mooi artikel Ton, gelukkig dit keer ook niet zo gewelddadig….. 🙂

Comments are closed.