2005

Kwaliteit op de schaakclub

Mede door de wedstrijd van het eerste achttal konden Marco Meijer en Vincent Pandelaar de eerste twee plaatsen in de tweede schaakcyclus verstevigen. Werner Raudenbusch blijft nog in het spoor, maar Witkamp, Van Kampen, Vlug, Van Brummelen en Van Schaik vallen terug na hun nederlaag vrijdag. Losekoot en Moes komen juist weer opzetten.

Het was voor Marco Meijer niet gemakkelijk lijstaanvoerder te blijven. Tegenstander Rob Boss reageerde adequaat op de opening van Meijer, won fraai een pion en leek vervolgens de koningsstelling kapot te slaan. Meijer verdedigde zich echter taai en profiteerde toen Boss een kansje bood op de damevleugel. Het eindspel met pion meer schoof Meijer vervolgens zelfverzekerd naar winst.

Vincent Pandelaar won een kwaliteit van Rien van Brummelen. Het was genoeg voor de winst. Een kwaliteit voorsprong in het schaakspel is het verschil tussen een toren (5 punten) en een paard of loper (beide 3 punten). Dit verschil kwam ook op het bord in de partij tussen Hans van Briemen en Simon van Voorthuizen. Ondanks de aanvallende pogingen van Van Briemen bleek ook in deze partij de kwaliteit van Van Voorthuizen beslissend.

Ouwe taaie
Peter Vegter is de laatste weken goed op dreef. Peter van de Veer bleek echter een maatje te groot. Reinier Schaap lette niet op in zijn partij tegen Ramses van Dijen. Al na enkele zetten stond Schaap een stuk achter. Al snel volgde een beslissend aanval op de koning. Mevrouw Ensink hield zich lang staande tegen Ton Koekkoek. Zelfs met materiele voorsprong was het voor Koekkoek niet makkelijk door de stelling te komen. "U bent een taaie, " fluisterde hij zijn tegenstander toe. "Een ouwe taaie, " antwoordde de dame gevat.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde Uitslagen

Boss	    - Meijer     	0-1
Pandelaar	- Van Brummelen  	1-0
Van Briemen	- Van Voorthuizen	0-1
Vegter	    - Van de Veer  	0-1
Van Dijen	- Schaap     	1-0
Koekkoek	- Ensink     	1-0

Tussenstand na de [[RONDE]]e rondeStand

1. Meijer	64
2. Pandelaar	63
3. Raudenbusch	58
4. Losekoot	54
5. Moes 	54
6. Witkamp	53
7. Van Kampen	53
8. Vlug 	52
9. Van Schaik	48
10. Van de Veer	46

Vrijdag wordt de achtste ronde van de tweede cyclus van de interne competitie gespeeld. De partijen beginnen om 19.45 uur. De lessen van de jeugd beginnen al een uur eerder. Vrijdag begint bovendien vanaf 20.00 uur de cursus schaken voor dames. Reeds twaalf dames hebben zich hiervoor opgegeven.
Alle activiteiten vinden plaats in de zalen van Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a in Baarn. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de site www.baarnseschaakvereniging.nl of contact opnemen met secretaris Ton Koekkoek, tel. 5420605, of jeugdleider Pascal Losekoot, tel. 6012745.
—Marco Meijer