Intern, Volwassenen

Krishnasing neemt leiding schaakcompetitie over

Door Pascal Losekoot eigenhandig zijn eerste nederlaag van het seizoen toe te brengen, heeft Ashley Krishnasing de koppositie in de interne schaakcompetitie overgenomen. Hoewel er flink gestreden werd, waren er verder geen wijzigingen in de posities op de ranglijst. Het viertal sleepte een nipt gelijkspel in de wacht.

Het topduel van deze zestiende ronde was de partij tussen Pascal Losekoot en Ashley Krishnasing. De nummers 1 en 2 op de ranglijst en ook de nummers 1 en 2 van vorig jaar. Zij troffen elkaar al eerder dit seizoen en toen eindigde de partij in remise. Dit keer ging Krishnasing goed van start en bleef hij de gehele partij geconcentreerd spelen. Opvallend was wel het moment dat Losekoot een zet speelde en Krishnasing uitriep “onreglementaire zet”. Losekoot keek verbaasd naar het bord. Hij had toch niets verkeerd gedaan? Nee, dat klopte. De zet ervoor had Krishnasing echter niet mogen doen! Beiden hadden aanvankelijk niks door, maar na Losekoots zet zag Krishnasing alsnog in dat er iets niet klopte. Beide zetten werden teruggenomen en de partij werd op correcte wijze vervolgd. Krishnasing kreeg ondanks alle verdedigingen van Losekoot een winnend eindspel en was dan ook de terechte winnaar en nieuwe leider in de interne competitie. Hij is ook de enige speler die dit seizoen nog niet verslagen is.

 

Ontsnapping

Henri Spijkerman is aan een ijzersterk seizoen bezig. We vinden hem terug op de vierde plaats op de ranglijst. Dan mag je tegenstand van niveau verwachten en dat kreeg Spijkerman deze ronde in de vorm van nummer drie Daan Lensink. Het werd een partij met een mooi middenspel. Via een combinatie kwam Lensink een pion voor en dat bleek in een eindspel met ongelijke lopers beslissend. Beiden houden hun positie in de tussenstand. Spijkerman zag wel Yme Brantjes naderen. Deze speelde een heel spannende match tegen Jan Timmerman. Timmerman kon met een dame ver in de vijandelijke stelling komen en leek op weg naar een verrassende overwinning. Hij speelde echter iets te veel op de koningsaanval, waar hij op gegeven moment beter voor materiaalwinst had kunnen kiezen. Nu ontsnapte Brantjes en wist hij met materiaalvoorsprong de partij alsnog naar zich toe te trekken.

 

Schuiven

Geertien de Vries handhaaft zich knap in de toptien. De partij tegen Henk Meeuwissen eindigde in remise. Waarom? “We begonnen heen en weer te schuiven,” was de logische verklaring van Meeuwissen. Rien van Brummelen wist waar het mis gegaan was tegen Werner Raudenbusch. “Ik was te gretig,” aldus Van Brummelen. Hij pakte een loper van het bord, maar deze was fraai geofferd door Raudenbusch, die daardoor zijn tweede achtereenvolgende overwinning boekte. Datzelfde gold voor Thur Breukers. Tegenstander Ger Oldekamp vond dat hij een leuke partij gespeeld had, maar het eindspel was beter voor Breukers.

 

Bert van Klingeren gaf zomaar een toren weg tegen Ton Koekkoek. “Een blunder,” beaamde Van Klingeren. Hij had wel gezien dat het een foute zet was, maar helaas pas nadat hij hem uitgevoerd had. Ook Johan Vermulst maakte een fout. Zet 13 was zijn ongelukszet, waardoor Conrad Keijzer de partij uiteindelijk won. Thijs Michels nam te veel risico in de opening en dat werd afgestraft door Rienk Andriessen, die onder andere kon profiteren via een penning in het centrum. Het duel tussen Peter Vegter en Walter Schram eindigde in remise. Beiden konden best tevreden zijn zo een half puntje aan hun saldo toe te voegen.

 

Viertal

Gelijktijdig met de interne competitie speelde het Baarnse Viertal de thuiswedstrijd tegen Hoevelaken 2. Na vrij snelle nederlagen van Tijs Aarsen en Erik van Lier zag het er slecht uit voor de Baarnaars. Nadat Mees Heeringa zijn tegenstander mat kon zetten gloorde er weer hoop, zeker omdat Martijn Kruiswijk er goed voorstond. Deze bouwde zijn voorsprong gestaag uit en wist met zijn winst uiteindelijk een 2-2 gelijkspel voor het Viertal in de wacht te slepen.

 

 

Uitslagen ronde 16

Losekoot                – Krishnasing               0−1
Lensink                   – Spijkerman               1−0
Timmerman          – Brantjes                     0−1
De Vries                  – Meeuwissen            ½−½
Raudenbusch       – Van Brummelen     1−0
Breukers                – Oldekamp                 1−0
Van Klingeren      – Koekkoek                  0−1
Michels                   – Andriessen               0−1
Keijzer                     – Vermulst                    1−0
Vegter                     – Schram                       ½−½

 

Stand aan kop

1    Krishnasing  637.0
2    Losekoot       579.0
3    Lensink          518.0
4    Spijkerman  464.0
5    Brantjes        451.0
6    Meijer            436.0
7    Duister           394.0
8    Wiegers         359.0
9    Timmerman 355.0
10  De Vries        354.0

 

Vrijdag wordt ronde 17 van de interne competitie gespeeld. De partijen worden vanaf 19.45 uur geschaakt in De Leuning, Oranjestraat 8. De jeugd krijgt les vanaf 18.30 uur en speelt daarna voor de onderlinge competitie. U bent van harte welkom eens langs komen en sfeer te proeven.

1 comment

  1. Mooi verslag weer! Overigens eindigde de partij Vegter – Schram na 37 zetten zonder dat er een pion van het bord was gegaan. Is dat niet gewoon stiekem een clubrecord? 😉

Comments are closed.