2006

Krishnasing kampioen, Raudenbusch winnaar laatste schaakcyclus

Met nipt verschil heeft Werner Raudenbusch de derde cyclus van de Baarnse Schaakvereniging op zijn naam gezet. Raudenbusch verloor weliswaar zijn laatste duel van Marco Meijer, maar zag zijn enig over gebleven concurrent Kasper Wiegers verliezen van Ashley Krishnasing. Dat was natuurlijk geen schande, want Krishnasing had zich enkele weken geleden al verzekerd van het clubkampioenschap.Met een snelle overwinning in de laatste ronde zette Krishnasing zijn kampioenschap luister bij. Hij was de meest constante speler van het seizoen en eindige elke cyclus in de topdrie. In de eerste cyclus haalde Waldemar Moes één puntje meer en in de tweede cyclus verzamelde Daan Lensink en Pascal Losekoot meer punten. Na het verlies tegen Werner Raudenbusch van vorige week zat er ook in de derde cyclus niet meer in dan een derde plaats.

Niettemin een knappe prestatie van Krishnasing die pas zo’n zes jaar schaakt. In het seizoen 2001-2002 debuteerde hij met een één na laatste plaats (37ste). Vele uren zelfstudie hielpen resulteerde een jaar later in een reuzensprong naar de derde plaats. Vorig jaar beproefde hij zijn geluk in de interne competitie in Soest, maar dit jaar kwam hij terug in Baarn. Met maar één doel: kampioen worden. En dat is gelukt. Zijn winst in de bekercompetitie gaf het seizoen zelfs nog meer glans.

Eindsprint
Gelijk na het verlies van Wiegers bood Werner Raudenbusch remise aan tegen Marco Meijer. Deze speelde echter door en wist een klein voordeeltje langzaam uit te bouwen naar de winst. Daarmee eindigde Meijer als tweede in de cyclus en als derde in het overall klassement. Geen slecht jaar dus voor de voorzitter. Het deerde Raudenbusch niet echt, want hij was al zeker van de winst in de cyclus. Zijn overwinningen op Moes en Krishnasing in de ronden hiervoor hadden hem voldoende voorsprong gegeven. Raudenbusch liet zien op zijn leeftijd nog een prima eindsprint te kunnen leveren, want in de voorgaande cycli was hij niet verder gekomen dan plaats 26 en 19.

De verrassingen in de derde cyclus waren verder Hans van Briemen en Kasper Wiegers. Van Briemen is meestal zo rond plaats twintig terug te vinden, maar eindige deze cyclus op plaats vier. Even stond hij zelfs eerste, maar toen moest hij toch zijn meerdere erkennen in de sterke spelers Krishnasing en Meijer. Een degelijke overwinning op Peter van de Veer in de laatste ronde bezorgde Van Briemen terecht deze fraaie klassering.

Jeugdlid Kasper Wiegers speelde dit jaar voor het eerst mee in de seniorencompetitie en eindigde deze cyclus gelijk al op de vijfde plaats. Vooral in zijn partij tegen de latere cycluswinnaar Raudenbusch liet hij zien met de beste mee te kunnen.

Vincent Pandelaar en Robin van Kampen waren te weinig aanwezig om zich in de strijd om de eerste plaats te kunnen mengen. Overwinningen in de laatste ronde zorgden wel voor een degelijke toptien klassering. Pandelaar versloeg Waldemar Moes, omdat die zijn 35ste zet niet binnen de voorgeschreven tijd uitvoerde, terwijl Van Kampen afrekende met voormalig trainingspartner Daan Lensink.

AZ-syndroom
Arthur Vlug kende een uitstekend seizoen, maar viel overal net buiten de prijzen. Eerder verloor hij al de bekerfinale van Krishnasing en in de competitie was het dezelfde Krishnasing die hem van de eerste plaats afhield. Het AZ-syndroom dus. Door de winst van Meijer moest Vlug de laatste ronde winnen om zijn tweede plaats te behouden. Dat lukte en aangezien scheidend clubkampioen Pascal Losekoot de tegenstander was, mag dat een goede prestatie genoemd worden. Losekoot was lange tijd in de race voor titelprolongatie, maar had het de laatste weken niet zo, wat ook blijkt uit zijn vijftiende plaats in de derde cyclus.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Meijer - Raudenbusch   	1-0
Krishnasing - Wiegers   	1-0
Pandelaar - Moes     	1-0
Van de Veer - Van Briemen 	0-1
Lensink - Van Kampen   	0-1
Vlug - Losekoot      	1-0
Overbeek - Van Schaik   	0-1
Van Voorthuizen - Vermulst 	1-0
Van Teutem - Vervoort   	0-1
Van Klingeren - Evers   	remise
Van Brummelen - T. Michels 	remise
Van Helden - Schaap    	0-1
Vegter - Ensink      	0-1
Van Tent - G. de Mon   	0-1

Eindstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Raudenbusch	93
2. Meijer	92
3. Krishnasing	90
4. Van Briemen	87
5. Wiegers	85
6. Pandelaar	85
7. Van Kampen	84
8. Vlug 	82
9. Van Schaik	81
10. Moes	80

Vrijdag worden er rapid- en snelschaakpartijen gespeeld en een week later begint het zomerschaak. Deze avonden zijn laagdrempelig en gratis toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het schaken. Tot en met vrijdag 20 juli wordt er gespeeld in Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a. Vanaf 27 juli t/m 31 augustus wordt er geschaakt in De Deel, Melkpad 17.—Marco Meijer