2010

Krishnasing in kwartfinale schaakbeker

Ashley Krishnasing verslaat Simon van Voorthuizen in tweede ronde bekercompetitie. Koploper Daan Lensink wint weer, maar Pascal Losekoot zit hem op de hielen.Afgelopen vrijdag werd de laatste partij uit de tweede ronde van de interne bekercompetitie van de Baarnse Schaakvereniging gespeeld. Hoewel Simon van Voorthuizen een actieve aanval creëerde op de koning van Ashley Krishnasing, kon laatstgenoemde die voldoende pareren. In de tussentijd bouwend aan zijn eigen stelling kon Krishnasing uiteindelijk door de verdediging van Van Voorthuizen breken en naar een winnend eindspel spelen. Krishnasing bereikt daarmee als laatste de kwartfinales van de bekercompetitie. Daarin zal hij het op moeten nemen tegen Henri Spijkerman. De andere kwartfinales gaan tussen Pandelaar en Koekkoek, Meijer en Lensink, en tussen Moes en Losekoot.

Lensink blijft aan kop
Tegen koploper Daan Lensink had Ton Koekkoek dit keer niet veel in te brengen. Na een zwakke opening kwam hij er eigenlijk niet meer aan te pas. Lensink blijft dus knap leider in de interne competitie. In deze 18e ronde kwam niet Jan Overbeek, maar Pascal Losekoot naar voren als voornaamste achtervolger van de koploper. Losekoot versloeg Overbeek in een scherpe partij, waarin Losekoot een toren op de 7e rij kreeg en uiteindelijk knap een vrijpion creëerde. Marco Meijer zette Henri Spijkerman onder grote druk. Toen Spijkerman toch een gaatje meende te zien, werd zijn dame ingesloten en was het snel afgelopen. Meijer blijft stevig op de vierde plaats in het klassement. Werner Raudenbusch en Ed Duister bleven in een remise steken, evenals Geertièn de Vries en Bert van Klingeren. Yme Brantjes verstevigde zijn positie in de toptien door Rien van Brummelen te verslaan.
Verrassend nieuw in de toptien is Kasper Wiegers die veel punten vergaarde met een knappe overwinning op Thijs Michels.

En passant
Johan Vermulst staat weliswaar niet echt hoog in het klassement, maar hij boekte tegen Wim van Teutem wel al zijn zesde overwinning van het seizoen. Hij werd wel een beetje geholpen door Van Teutem, die al vroeg in de partij zijn dame in de aanbieding deed.
Ger Oldekamp werd door Erik van Lier onder zware druk gezet. Oldekamp verdedigde uit alle macht, maar Van Lier bleef de druk opvoeren. Toen Van Lier een pion en passant kon slaan, was het meteen mat. Een zeer bijzondere manier om een partij te winnen.
Hans van der Hoorn stond lange tijd een pion voor tegen Rienk Andriessen, maar Andriessen had toch een betere stelling en speelde dat voordeel zeer rustig en beheerst naar een overwinning.

Uitslagen van de 18e ronde
Uitslagen

Koekkoek – Lensink		0-1
Losekoot – Overbeek		1-0
Meijer – Spijkerman		1-0
Raudenbusch – Duister	        remise
Brantjes – Van Brummelen	1-0
Wiegers – Michels		1-0
De Vries – Van Klingeren	remise
Van Teutem – Vermulst	        0-1
Oldekamp – Van Lier		0-1
Van der Hoorn – Andriessen	0-1
Beker, 2e ronde:
Van Voorthuizen – Krishnasing   0-1

Tussenstand na de 18e ronde
Stand

1.	Lensink		651
2.	Losekoot	607
3.	Overbeek	566
4.	Meijer		556
5.	Krishnasing	502
6.	Duister		491
7.	Vlug		470
8.	Brantjes	461
9.	Boss		381
10.	Wiegers		357

Vrijdag 18 februari wordt de 19e ronde van de interne seniorencompetitie gespeeld. Aanvang: 19.45 uur. Speellocatie: De Leuning, Oranjestraat 8, Baarn. Tevens speelt zowel het Baarnse achttal als het viertal een externe thuiswedstrijd.—Ton Koekkoek