Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Krishnasing eenvoudig naar winst in schaaktopper

Krishnasing eenvoudig naar winst in schaaktopper

Mede door de herfstvakantie waren er afgelopen vrijdag maar 5 partijen in de zevende ronde van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Daaronder wel de topper tussen de nummers 1 en 2.

foto’s: Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Het was een veelbelovende affiche in ronde 7, de topper tussen de nummers 1 en 2: Ashley Krishnasing en Jan Timmerman. Bij winst zou Timmerman de koppositie overnemen.
Zo ver liet Krishnasing het echter niet komen. Na het gespeelde Koningsgambiet was Timmerman al snel het spoor bijster. Krishnasing zette genadeloze druk en Timmerman werd – volgens eigen zeggen – ‘van het bord geveegd’. Krishnasing blijft fier aan kop.
In de partij tussen Frits Kok en Henri Spijkerman werd Kok met wit al snel onder druk gezet in een dameloos middenspel. Kok speelde het niet al te handig en kwam snel een pion achter. Spijkerman peuzelde een tweede pion en wikkelde af naar een eindspel met ongelijke lopers. Maar toen hij één van zijn pionnen verkwanselde, bleek het ineens potremise. Kok ontsnapte dus, maar werd beloond voor zijn doorzettingsvermogen; Spijkerman kon achteraf de slaap maar moeilijk vatten.

Frits Kok bezorgde Henri Spijkerman slapeloze nacht

André van der Braak verloor in zijn partij tegen Ed Duister in de opening een centrumpion. Duister speelde het vervolg echter passief, waardoor Van der Braak druk kon zetten op de koningsvleugel. Duister verbruikte veel tijd, maar verdedigde sterk. Aan het eind van het middenspel verorberde Duister nog een pion en de aanval op de koningsvleugel werd afgeslagen. Vervolgens gaf Van der Braak een kwaliteit weg, en … de dame.
Na de Benoni-opening nam Jan Kessler in de partij tegen Ton Koekkoek knap het initiatief. Koekkoek werd teruggedrongen, verloor een pion en moest alle zeilen bijzetten om de oprukkende pionnen van Kessler op de damevleugel tegen te houden. Daar slaagde hij in door één van die pionnen te slaan en de andere net gepromoveerde pion met een paard te slaan. Dat paard sloeg Kessler er meteen af, maar eerder in de partij had Koekkoek zichzelf al een betere pionnenstelling verschaft en – door een onachtzaamheid van Kessler – een paard gewonnen. Door die betere stelling kreeg Koekkoek een gewonnen eindspel.
Rob Boss opende tegen Christian Krijnen met d4 en Krijnen antwoordde ‘Hollands’(f5), maar dat leverde Boss ontwikkelingsvoordeel op. Door twee fouten van Krijnen kwam Boss een kwaliteit voor en kon Boss een mataanval inzetten. Die bleek uiteindelijk niet te verdedigen. Winst voor Boss en ditmaal zelfs zonder enige tijdnood.

Uitslagen ronde 7:
Timmerman – Krishnasing	0-1
Kok – Spijkerman	remise
Van der Braak – Duister	0-1
Koekkoek – Kessler	1-0
Boss – Krijnen		1-0

Stand aan kop:
Krishnasing	298
Timmerman	217
Duister		210
Spijkerman	206
Kok		193

Vrijdag 27 oktober wordt de Algemene Vergadering gehouden en is er geen interne competitie. Ronde 8 wordt op vrijdag 3 november gespeeld. Dan speelt tevens het Baarnse seniorenachttal haar eerste wedstrijd, uit tegen Hoevelaken.

1 comment

Comments are closed.