Intern, Volwassenen

Krishnasing blijft aan kop

Als ik mijn eerste kop koffie bestel in het clublokaal van de schaakclub verdwijnen verderop in de straat zingende kinderen met hun snoep en lampionnen naar binnen. Vrijdag 11 november, Sint Maarten. De schakers zingen niet, zetten wel hun pionnen op een rij voor de eerste zet. Daarachter de paarden dreigend gericht naar de tegenstander. Voor de eerste zetten worden uitgevoerd eerst nog de prijsuitreiking van de zomerschaakcompetitie. Eerste werd Krishnasingh met 8 uit 8 (!), 2e Overbeek, 3e Koekkoek. Knappe prestatie van Koekkoek, die vorig seizoen op de 18e plaats eindigde!
Na het applaus en enkele mededelingen barst de strijd los. Naast vijf bekerwedstrijden twee interessante partijen op het programma. Lensink (3e op de ranglijst) tegen Krishnasing (1e) en Duister (6) tegen Losekoot (4). Hoogtepunt natuurlijk de nummer 1 tegen de nummer 3 van ranglijst.
Eerstgeplaatste Krishnasing speelde de opening voor zijn gevoel niet lekker. Echter, Lensink maakte rekenfoutjes, waardoor Krishnasing met een betere stelling het middenspel in ging en de partij won.
De partij Duister tegen Losekoot werd belangstellend gevolgd door de clubgenoten. Clubkampioen Losekoot had nog een zware appel te schillen met Duister, die vorig jaar zowel met wit en zwart van Losekoot had gewonnen. Het schillen duurde slechts 24 zetten als Losekoot met een tactische grap een stuk wint en Duister opgeeft.
De nummer 2 van de ranglijst Boss was voor de beker geloot tegen Vegter, nummer 16. Voor beide spelers kan het schaakseizoen al niet meer stuk. Boss op een onverwachte 2e plek. Vegter, nummer laatst vorig seizoen, staat nu stevig in het midden (16e). Het verschil op de ranglijst uitte zich ook in de partij. Vegter verspeelde in de opening een stuk, Boss bekert verder. Dan een onderonsje tussen de jongere schakers. De Vries haalt stunt uit door Wiegers middels een remise uit het bekertoernooi te knikkeren. Wiegers heeft een hogere rating, dus De Vries bekert verder. Van Voorthuizen en Spijkerman hadden dit jaar wederom tegen elkaar geloot voor de beker. Van Voorthuizen (hogere rating) had wat goed te maken, want hij werd vorig jaar door een remise uitgeschakeld. Het werd goed gemaakt. Van Voorthuizen kwam met zijn dame de stelling van Spijkerman binnen, hetgeen Spijkerman noodlottig werd. Winst voor van Voorthuizen. De bekerpartij tussen Overbeek en Michels verliep met ruimtevoordeel in de opening voor Overbeek. Daardoor won Overbeek een cruciale centrumpion en later de partij. De bekerpartij tussen Van Lier en Beekhuis verliep met een opening uit de oude doos. Het koningsgambiet werd in het begin van de schaakgeschiedenis vaak op het bord gezet. Deze tegenwoordig weinig gespeelde opening vereist nauwkeurig spel van de zwartspeler. Van Lier won met wit.
De strijd tussen debutanten Wolterse en Heeringa eindigde in een simpele overwinning voor Wolterse. Evers kwam beter uit de opening en versloeg daarmee Koekkoek. Andriessen wint van debutant Kruiswijk. Tot slot een opmerking van Van Klingeren bij zijn partij tegen Van Brummelen. Rien (Van Brummelen) geeft nooit op en terecht. De partij werd daardoor remise.

Uitslagen van de 7e ronde
Uitslagen

Lensink 	Krishnasing   0-1
Duister 	Losekoot 	0-1
Van Brummelen 	Van Klingeren	remise
Wolterse 	Heeringa 	1-0
Evers 	    Koekkoek    1-0
Kruiswijk 	Andriessen 	1-0

Uitslagen bekertoernooi:
Boss 	    Vegter 	    1-0
Van Voorthuizen	Spijkerman 	1-0
De Vries* 	Wiegers	    remise
Overbeek 	Michels 	1-0
Van Lier 	Beekhuis 	1-0
* door naar de volgende ronde

Tussenstand na de 7e ronde
Stand

1	Krishnasing	299 punten
2	Losekoot	245
3	Boss	    240
4	Brantjes	205
5	Lensink	    201
6	Meijer	    188
7	Van Brummelen	178
8	Duister	    175
9	Overbeek	168
10	Wolterse	157

Dit artikel is geschreven door Ed Duister.

Vrijdag 18 november speelt het seniorenachttal thuis tegen Soest 3, terwijl aan de andere kant van de harmonicadeuren een vrije schaakavond met een speciaal thema plaatsvindt.—Ton Koekkoek