Intern, Volwassenen

Krishnasing aan kop schaakcompetitie

De Baarnse Schaakvereniging is weer volop bezig met de interne competitie 2011-2012. Vrijdag werd de derde ronde gespeeld en daarin nam Ashley Krishnasing de koppositie over van de niet spelende Yme Brantjes. Opmerkelijker was toch de tweede zege voor Peter Vegter in dit nog prille seizoen.Na winst tegen Henri Spijkerman in de vorige ronde, boekte Ashley Krishnasing afgelopen vrijdag een belangrijke zege op Jan Overbeek. Na een lange partij trok Krishnasing in het spannende eindspel aan het langste eind. Dit leverde de voormalige clubkampioen tevens de koppositie op. Spijkerman revancheerde zich door tegen Conrad Keijzer de winst te pakken.

De topper van de avond was echter de partij tussen Ger Oldekamp en Rob Boss, die na twee ronden verrassend de tweede en derde plaats in het klassement innamen. Oldekamp had die tweede plaats bereikt na knappe overwinningen op Bert van Klingeren en nieuwkomer Martijn Kruiswijk; Boss stond derde door een sterke winstpartij tegen Marco Meijer in de tweede ronde. Het werd een zich voorzichtig ontwikkelende partij waarin Boss langzaam maar zeker de partij naar zich toe trok. Uiteindelijk moest de dapper strijdende Oldekamp de handdoek in de ring werpen. Boss behield hierdoor de derde plaats, Oldekamp zakte naar de zesde plek in de rangschikking.

Nieuwe instroom
De Baarnse Schaakvereniging mag zich gelukkig prijzen met nieuwe instroom bij de senioren. Er traden twee nieuwe seniorleden tot de interne seniorencompetitie toe. Martijn Kruiswijk – als ouder van een schakend jeugdlid geen onbekende binnen de club – boekte in de eerste ronde al een zege (tegen Geertièn de Vries), maar daarna kwam hij eerst tegen Oldekamp en in de derde ronde tegen Van Klingeren net iets tekort.
Jos Wolterse is het andere nieuwe seniorlid. Het was voor hem al vele jaren geleden dat hij geschaakt had, maar het begon weer te kriebelen en aan het eind van vorig seizoen had hij voorzichtig al een partijtje meegespeeld. De afgelopen zomer heeft hij kennelijk goed geoefend, want de eerste partij die hij speelde, zette hij tegen Kasper Wiegers knap in winst om. In deze ronde trof hij in Daan Lensink een erg sterke tegenstander. Na een Konings-Indische opening kwam Wolterse beter te staan, maar hij zette niet actief genoeg door. Lensink wist daar wel raad mee en nam het initiatief over. Mede door tijdnood kon Wolterse de juiste verdediging niet vinden en moest zich uiteindelijk overgeven. Beide nieuwe seniorleden blijken echter een aanwinst voor deze schaakcompetitie.

Doorstroom vanuit de jeugd
Sinds dit seizoen doen ook drie andere jeugdleden mee met de seniorencompetitie. Jeugdclubkampioen Mees Heeringa verraste meteen in de eerste ronde door Johan Vermulst te verslaan. Daarna trof Heeringa het slecht door achtereenvolgens tegen Jan Overbeek en Marco Meijer (beiden eerste achttalspelers) te moeten spelen. Hij verweerde zich knap, maar moest zich beide keren gewonnen geven. Geen schande.
Freek Beekhuis begon ook zeer sterk door in de eerste ronde Thijs Michels te verslaan. Daarna kwam hij echter tekort tegen Yme Brantjes en Rien van Brummelen. De derde nieuwkomer is Milo Kleynjan. Hij speelt ook een behoorlijk partijtje, maar kwam er nog niet aan te pas tegen respectievelijk Peter Vegter, Johan Vermulst en Erik van Lier.

Twee winstpartijen
Rien van Brummelen boekte tegen Freek Beekhuis zijn tweede zege op rij en is nog ongeslagen. Een fraaie vijfde plaats is zijn beloning. Er zijn na slechts drie speelronden wel meer spelers nog ongeslagen, maar de grootste verrassing is toch wel Peter Vegter. Kwam hij in het hele vorige seizoen niet verder dan één zege en één remise, dit seizoen is hij echter sterker gestart dan ooit. Ondanks zijn gevorderde leeftijd lijkt hij steeds aanvallender en geconcentreerder te spelen. Het leverde hem twee winstpartijen op uit evenzoveel wedstrijden. Na in de eerste ronde jeugdlid Milo Kleynjan net te slim af te zijn geweest, bond hij afgelopen vrijdag ook nestor Wim van Teutem aan zijn zegekar. Door een uitgekiende paardvork won hij al vrij snel de dame van Van Teutem. Liet Vegter vorige seizoenen zijn concentratie nog wel eens de vrije loop, dit keer speelde hij dit voordeel knap en geconcentreerd uit tegen de zich nog taai verdedigende Van Teutem. Vegter is nu zelfs in de toptien beland. Dat belooft nog wat.
Kasper Wiegers behaalde zijn eerste overwinning tegen Rienk Andriessen die nog op zijn eerste punten wacht. Tot speelden Ton Koekkoek en Henk Meeuwissen hun eerste partij van het seizoen en berustten uiteindelijk in remise nadat een aanval van Meeuwissen ternauwernood was neergeslagen en Koekkoek een winstmogelijkheid over het hoofd zag.

Uitslagen van de 3e ronde
Uitslagen

Oldekamp – Boss		    0-1
Overbeek – Krishnasing	    0-1
Spijkerman – Keijzer		1-0
Van Lier – Kleynjan		1-0
Andriessen – Wiegers		0-1
Beekhuis – Van Brummelen	0-1
Meijer – Heeringa		1-0
Van Klingeren – Kruiswijk	1-0
Wolterse – Lensink		0-1
Van Teutem – Vegter		0-1
Koekkoek – Meeuwissen	    remise

Tussenstand na de 3e ronde
Stand

1.	Krishnasing	126
2.	Brantjes	106
3.	Boss		100
4.	Lensink		 96
5.	Van Brummelen	 93
6.	Oldekamp	 81
7.	Van Klingeren	 80
8.	Losekoot	 80
9.	Vegter		 76
10.	Meijer		 64
11.	Raudenbusch	 64
12.	Overbeek	 64
13.	Wolterse	 62
14.	Spijkerman	 61
15.	Duister		 61

—Ton Koekkoek