2009

Krachtsverschil interne schaakcompetitie

Omdat het eerste achttal van de Baarnse Schaakvereniging een uitwedstrijd speelde voor de SGS-competitie was het deelnemersveld voor de interne competitie kleiner dan normaal. Toch werden vrijdagavond nog acht partijen gespeeld. Daarin was soms sprake van groot, soms van klein krachtsverschil.Al snel na de opening waren in de partijen Vermulst – Koekkoek en Van Klingeren – Vegter vele stukken van het bord verdwenen. Op de andere borden bleef het lange tijd rustiger, maar gebeurde wel van alles.
Vermulst en Koekkoek ruilden zelfs alle stukken af, zodat een pionneneindspel resteerde. Eén pion voorsprong was daarbij voldoende voor Koekkoek om betrekkelijk snel de winst te pakken. Van Klingeren en Vegter streden langer door, maar Van Klingeren bleek net iets sterker. Ondanks zijn verlies had Vegter toch een leuke partij gespeeld zonder echte fouten te maken. En dat is gezien het krachtsverschil bewonderenswaardig; Vegter stond elf plaatsen lager op de ranglijst en heeft een beduidend lagere rating dan Van Klingeren.
Het verschil op de ranglijst tussen Henri Spijkerman en Conrad Keijzer was nog wat groter, maar de lager geklasseerde Keijzer bood ook lang aardig tegenstand. Toen Spijkerman echter een opening in Keijzers taaie verdediging vond, was het onheil uiteindelijk niet meer tegen te houden.

Kleinere verschillen
Thijs Michels en Arthur Vlug stonden weliswaar beiden in de toptien, maar tussen hen zit wel een aanzienlijk ratingverschil, in het voordeel van laatstgenoemde. Geen schande dat Michels het dan ook niet redde. De ratings van Paul Evers en Werner Raudenbusch zijn wel gelijkwaardig, maar in de stand stond Raudenbusch negen plaatsen hoger. De rating bleek kennelijk bepalend, want hun partij eindigde in remise. Henk Meeuwissen en Ger Oldekamp waren aan elkaar gewaagd en zorgden voor de andere remise deze avond.
Rien van Brummelen en Geertièn de Vries waren ook aan elkaar gewaagd, maar De Vries verbruikte erg veel bedenktijd. Dat is kennelijk zijn valkuil. Hij gaat echter wel altijd tot het gaatje, want toen hij mat gezet werd, had hij nog acht seconden speeltijd.
Reinier Schaap speelt altijd uiterst gemotiveerd tegen Rienk Andriessen en dat betaalt zich nog wel eens uit. Ook deze keer mocht Schaap aan het langste eind trekken en behaalde toch al weer zijn vijfde overwinning van het seizoen.

Uitslagen van de 15e ronde
Uitslagen

Michels - Vlug 		0-1
Evers - Raudenbusch		remise
Van Brummelen - De Vries	1-0
Spijkerman - Keijzer		1-0
Van Klingeren - Vegter	    1-0
Schaap - Andriessen		1-0
Meeuwissen - Oldekamp	    remise
Vermulst – Koekkoek		0-1

Tussenstand na de 15e ronde
Stand

1. Moes		    651
2. Losekoot		623
3. Vlug		    587
4. Overbeek		538
5. Lensink		500
6. Van Voorthuizen	485
7. Meijer		479
8. Brantjes		460
9. Wiegers		428
10.Raudenbusch	    421

—Ton Koekkoek