2007

Korte, lange en psychologische schaakpartijen

Afgelopen vrijdag werd zeer afwisselend geschaakt in de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging. Na een lang duel bereikte Moes de halve finale van de bekercompetitie, terwijl Van Briemen al na een half uur naar huis kon. Moes en Bogaerts maakten psychologisch gebruik van hun kunsten.Er gebeurde van alles in Het Brandpunt, de – zij het nog kortstondig – schaaktempel van Baarn. Jarno Witkamp blijft uitstekend op koers voor het clubkampioenschap – enigszins prematuur want de competitie is nog niet op de helft – maar hij is goed in vorm en versloeg nu ook Simon van Voorthuizen. Arthur Vlug nam revanche na zijn nederlaag vorige week door Jan Overbeek te verslaan. Werner Raudenbusch en Bert van Klingeren speelden een onconventionele partij, waarbij Van Klingeren het onderspit moest delven. Raudenbusch staat nu keurig derde. Tweede staat Marco Meijer, die Conrad Keijzer in een degelijke partij versloeg.

Lange partijen
De langste partijen van de avond waren Boss-Oldekamp en Losekoot-Moes. Rob Boss en Ger Oldekamp waren heel lang aan elkaar gewaagd. In het eindspel maakte Oldekamp een foutje, maar Boss moest het in tijdnood nog wel nauwkeurig uitspelen. Om halftwaalf kon Boss echter tevreden het zweet van de partij laten drogen. Pascal Losekoot en Waldemar Moes speelden voor een plaats in de halvefinale van de interne bekerstrijd. Ook die partij duurde tot halftwaalf, maar Moes stond een stuk voor en gaf dat niet meer weg.

Psychologie
Moes stond daarbij psychologisch wel sterk in zijn schoenen, want hij liet zich niet vermurwen de jarige Losekoot de partij als cadeau te geven. Ook Boy Bogaerts maakte gebruik van de psychologie in de schaaksport. In het eindspel tegen Johan Vermulst stond laatstgenoemde twee pionnen voor. Ook positioneel stond Vermulst goed. En dan voel je je als schaker al een beetje winnaar, maar je moet het wel afmaken. Bogaerts trok zich niets aan van zijn underdogpositie en nam brutaal het initiatief met paard en toren. Het lukte Vermulst vervolgens niet meer om onder die druk uit te komen en uiteindelijk moest hij opgeven. Hans van Briemen dacht iets te lichtzinnig over de opening van Henk Meeuwissen. Het gevolg was desastreus: na zes zetten en nauwelijks een halfuur spelen, stond Van Briemen mat en konden de stukken in de doos. Dat noemt men een psychologische dreun.

Paul Evers won van Thijs Michels dankzij een schitterend loperoffer. Van de overige uitslagen in de derde ronde mogen de zeges van Jeroen de Mon op Reinier Schaap en van Yme Brantjes op Rien van Brummelen zeker eervol vermeld worden.

Uitslagen van de 3e ronde
Uitslagen

Witkamp - Van Voorthuizen 	1-0
Overbeek - Vlug 		0-1
Raudenbusch - Van Klingeren 	1-0
Keijzer - Meijer 		0-1
Boss - Oldekamp 		1-0
Evers - Michels 		1-0
Bogaerts - Vermulst 		1-0
Meeuwissen - Van Briemen 	1-0
Schaap - J. de Mon 		0-1
Van Brummelen - Brantjes 	0-1
Ensink - Koekkoek 		0-1
Van Tent - Vegter 		remise
Losekoot - Moes (beker)	    0-1

Tussenstand na de 3e ronde
Stand

1. Witkamp    215
2. Meijer    212
3. Raudenbusch  193
4. Moes     174
5. Van Schaik  173
6. Van de Veer  171
7. J. de Mon   169
8. Vlug     168
9. Pandelaar   158
10.Van Brummelen 156

—Ton Koekkoek