Uncategorized

Korte analyse Stafford gambiet

Korte analyse Stafford gambiet

Jan Heimensen-Rogier Burger

In de openingsvariant van het zogenaamde Stafford gambiet offerde Jan op het verkeerde moment een stuk in zijn partij tegen Rogier op vrijdag 10 mei. Wat ging er fout en hoe zou het de volgende keer anders kunnen?

In de variant 1.e4 e5 2.Pf3 Pf6 3. Pxe5 speelt zwart geen kopie meer, maar 3..Pc6!? Het is een verrassend offer die de dynamiek van het spel volledig verandert als wit ingaat op het aangeboden pionoffer. Zie Top 10 BEST Stafford Gambit Traps (youtube.com)

In deze stelling ging Jan verder met 7..Pxe4?? Zoals we kunnen zien heeft Rogier een aantal timide zetten gespeeld, waarvan 6. Le2 en 7. h3. Hierdoor staat de dame van d1 gedekt en heeft zwart geen aanvallend paard meer die graag naar g4 wil gaan. Om er dan toch nog wat van te maken besloot Jan op het verkeerde moment een stuk te offeren. Hoe zou dat wel kunnen? In de video zijn er een aantal momenten te vinden waar zwart correct een stuk kan offeren als wit te vroeg rokeert. Rogier omzeilt dat terecht. Toch blijven er nog offer mogelijkheden in de stelling over. Een mogelijk logisch vervolg had kunnen zijn. 7..Le6 8. c3 Dd7 9. d4 Le7 10. Dc2 0-0-0 11. 0-0 g5! zie diagram.

Zoals we zien offert zwart wederom een pion en dat terwijl hij al een pion achterstaat! Maar als wit deze aanneemt, dan openen er erg veel lijnen in het voordeel van zwart. De d-lijn is een voorbeeld. Hoewel daar wit juist die stevige extra pion heeft, kan hij er momenteel nog niet veel mee. De g-lijn is waar zwart de kansen gaat opzoeken. In combinatie met de opgespeelde h-pion. Als wit geconfronteerd wordt met de keuze om de h- of g-lijn te openen, dan kan hij bezoek van vele zwarte stukken verwachten.

Wellicht iets om thuis eens te bestuderen en te proberen in een komende partij?