Bijna leek er afgelopen vrijdag een andere nummer één tevoorschijn te komen in de Leuning. Koploper Ashley Krishasing had even kopzorgen over zijn kampioenschap, nadat hij zijn tegenstanders stelling onderschat had. Na de pionnen die naar voor spurten was het ook tijd voor de paarden om goede velden te kiezen. De keuze om zowel in stelling als in tijd druk te blijven zetten op Daan Lensink was echter een goede en leverde hem alsnog een eindspel op waarin hij een punt wist te halen.
Nummer twee Pascal Losekoot verloor immers in zijn Hongaarse variant geen moment de controle. De wandelende koning van tegenstander Yme Brantjes was misschien nog compensatie voor het loperpaar, maar zodra Pascal zijn stukken betere velden kregen werd het toch duidelijk dat wit beter stond. Een toren die uiteindelijk binnen kwam, betekende het einde van de partij. Pascal en Ashley hebben samen inmiddels een ruime voorsprong op de rest van het veld.
Kasper Wiegers deed een goede poging om Marco Meijer op de ranglijst voorbij te komen. Laatstgenoemde moest toestaan dat Kasper belangrijke velden in zijn bezit kreeg en uiteindelijk leidde dat zelfs tot materiaalwinst voor de zwartpartij. Marco mag altijd graag doorspelen, maar moest uiteindelijk toch zijn noodlot onder ogen zien.
Ook Ed Duister had niet de beste avond. Zijn tegenstander Thur Breukers maakte aan het begin van de partij nog zijn beklag over het grote ratingverschil tussen de twee spelers, maar dit veranderde toen zijn opportunistische initiatief veranderde in een structureel voordeel. Omdat de koning van Ed Duister vast bleef plakken in het midden, was er weinig redding meer aan toen ook de pionnen van Thur hier op kwamen stormen.
Ton Koekkoek en Geertièn de Vries maakten er een interessante partij van. Of het stukoffer van Ton tegen twee pionnen nu juist of onjuist was, is nog niet helemaal duidelijk. Feit was wel dat Geertièn het niet helemaal juist speelde en een stuk terug moest geven. Daarna liet hij echter geen twijfel bestaan over zijn vaardigheden, en hield hij Ton op remise ondanks de materiële achterstand. Bij Rob Boss en Bert van Klingeren een partij met hetzelfde resultaat, ondanks een onevenredige materiaalverhouding. Toen Rob een stuk voor bleek te staan nadat het stof over het bord was opgeklaard, leek de partij toch wel ten einde. De enige compensatie van wit was een pion op de zevende rij. Toch eindigde de partij in een gelijke puntenverdeling.
Martijn Kruiswijk groef een beetje zijn eigen graf in zijn partij met Rien van Brummelen. Doordat zwart zich erg passief opstelde wist Rien het initiatief over te nemen. Een achterstand die Martijn niet meer te boven kwam.
Voor Eble Mink was een pion voorsprong uit de opening nog niet genoeg om tevreden mee te zijn. Toen er kort daarop uit de penning een stuk volgde was de partij dan toch wel besloten. Zijn tegenstander Henk Meeuwissen werd gedwongen om het punt af te staan. Ook Walter Schram kwam in de opening al op een pion voorsprong. Zijn tegenstander Thijs Michels maakte het hem echter nog iets lastiger, maar moest uiteindelijk ook toegeven.
Tussen Ger Oldekamp en Peter Vegter ging het lange tijd gelijk op. Laatstgenoemde zag dit als een kans om een keer remise aan te bieden, maar Ger was hier nog niet helemaal van overtuigd. Terecht, zo bleek, want Ger wist toch de overhand te nemen en de partij te beëindigen met positief resultaat.
Uitslagen ronde 18:
Krishnasing – Lensink 1-0
Losekoot – Brantjes 1-0
Meijer – Wiegers 0-1
Breukers – Duister 1-0
Koekkoek – De Vries ½-½
Boss – Van Klingeren ½-½
Van Brummelen – Kruiswijk 1-0
Meeuwissen – Mink 0-1
Schram – Michels 1-0
Oldekamp – Vegter 1-0
Stand na ronde 18:
- Krishnasing 692
- Losekoot 657
- Lensink 536
- Brantjes 509
- Spijkerman 509
- Meijer 461
- Wiegers 455
- Duister 420
- Breukers 406
- Timmerman 385
Mooi verslag Daan! Ik vind het knap dat mensen hier terwijl ze zelf ook gespeeld hebben inhoudelijke dingen over de andere partijen kunnen zeggen.
Knap in elkaar getimmerd, Daan!
Leuk een analyse van je eigen partij te zien ! Bedankt daarvoor…
Een klein puntje : Ik ben een Limburger ( maar ik woon er al 40 jaar niet meer, dus klink ik misschien iets noordelijker).
groet
Thur