Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Koploper mist kansen

Koploper mist kansen

In ronde 22 van de interne competitie van de Baarnse Schaakvereniging kwam nummer 2, Thur Breukers, goed weg in zijn strijd tegen koploper Ed Duister. Jeugdlid Jelle Bijleveld blijkt een echte aanwinst in de seniorencompetitie.

foto’s Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

Met slechts 5 partijen was het afgelopen vrijdagavond niet erg druk. Tegelijkertijd werd echter ook een partij in de viertallencompetitie gespeeld, zodat er toch een gezellige bezetting van de speelzaal in het Rode Kruisgebouw was.
Koploper Ed Duister en zijn naaste concurrent, Thur Breukers, staan altijd garant voor een spannend gevecht. Duister had wat goed te maken tegen Breukers. Vorige partij ging voor Duister verloren, en Breukers heeft een behoorlijk positieve score tegen Duister. In de Franse opening offerde Breukers een stuk om deze enkele zetten later terug te winnen. Dat terugwinnen ging niet door. Duister wilde te opportunistisch de partij uitschuiven en miste twee keer de juiste afwikkeling. Breukers profiteerde en kwam na een tactische grap op een kwaliteitsvoorsprong. Door een dreigende vrijpion op de zesde rij berustte Breukers met een betere stelling in zetherhaling. Daarmee komt hij wel een paar punten dichter bij Duister op de ranglijst.

Duister-Breukers: altijd garant voor spanning

De nog steeds ongeslagen nummer 3 – Henri Spijkerman – speelde volgens eigen zeggen één van zijn mooiste partijen en daar kon jeugdlid Rogier Burger niet tegenop. Spijkerman met wit en Burger met zwart weken in een Slavische verdediging al snel af van de gebruikelijke paden. Wit had een ontwikkelingsvoorsprong, maar daar stond als nadeel een geïsoleerde pion op d5 tegenover. Het dwong Spijkerman zo actief mogelijk te spelen. Door te pennen en te dreigen bouwde hij een gewonnen stelling op waarin de aanvankelijk zwakke pion op d5 uitgroeide tot een gevaarlijke vrijpion op e6. Burger verdedigde taai maar Spijkerman vond telkens de winnende zetten. Uiteindelijk leidde een dameoffer en een paar stille zetten tot overwinning voor Spijkerman.

Spijkerman speelde één van zijn mooiste partijen

Ook Spijkerman komt dus dichter bij de koploper. Hoewel Duister nog een voorsprong van dik 100 punten heeft op zijn naaste concurrenten, zal hij de resterende 13 ronden iets geconcentreerder moeten spelen wil hij zijn doel om clubkampioen te worden, bereiken.

Dubieus offer
Na een Russische start in de partij tussen Frits Kok en Ton Koekkoek week laatstgenoemde in de 5e zet al af van de theorie met een dubieus paardoffer. Dat leverde hem wel twee centrumpionnen op. Maar doordat Kok vervolgens Koekkoeks dame zettenlang met allerlei stukken bestookte, uiteindelijk leidend tot afruil, bleef de ontwikkeling van Koekkoek achter. Wel kon hij erg lang een sterke verdediging houden. Kok forceerde uiteindelijk een opening door een pion te winnen en na bijna 3,5 uur spelen en beiden nog 5 minuten op de klok moest Koekkoek de verdiende zege aan Kok gunnen.

Na diep nadenken wist Kok een gaatje te vinden

Conrad Keijzer en Henk Meeuwissen speelden ook een lange partij. Ondanks dat Meeuwissen een toren verloor tegen een paard was het een vrijwel gelijk opgaande partij, waarbij Meeuwissen wel het meest in de aanval was. Hij broedde te lang over zijn aanvalsmogelijkheden, want in tijdnood ging hij door zijn klok. Nooit leuk zo te verliezen.

Keijzer-Meeuwissen eindigde door tijdnood

Jeugdlid Jelle Bijleveld trad in zijn tweede partij in de seniorencompetitie aan tegen Rien Lambrechts. Een geweigerd Benkö-gambiet blokkeerde de ontwikkeling van Lambrechts’ stukken. Bijleveld won vervolgens een zwarte pion en zette flink druk op de zwarte koningsvleugel. Bij een uitbraakpoging verloor Lambrechts een paard en feliciteerde de jeugdspeler met diens tweede achtereenvolgende overwinning.

Jelle Bijleveld wint ook van Rien Lambrechts
Uitslagen ronde 22:
Duister - Breukers 	 remise
Spijkerman - Burger 	 1−0
Kok - Koekkoek 		 1−0
Keijzer - Meeuwissen 	 1−0
Bijleveld – R.Lambrechts 1−0

Stand aan kop:
1.	Duister 	872
2.	Breukers 	774
3.	Spijkerman 	758
4.	Kruiswijk 	618
5.	Schram 	        608

A.s. vrijdag wordt door de schaakvereniging een open thema-avond gehouden. Uitleg wordt gegeven over een schaakopening, waarna naar hartenlust kan worden geschaakt. Gratis toegang voor iedereen die weet hoe de stukken gaan. Locatie: Rode Kruisgebouw, Burg. Penstraat 6, Baarn; aanvang: 20.00 uur.