2009

KNSB Jeugdclubcompetitie begonnen

Het Baarnse A1 team (Promotieklasse) en het D1-team (Meesterklasse) speelden zaterdag voor de KNSB competitie. Het A-team had de eerste wedstrijd tegen Chesscool (Haarlem) al gespeeld (4-0 nederlaag). Voor het D-team was het de eerste keer dat ze in actie kwamen.

Het Baarnse A1 team speelde zaterdag in Hoorn de tweede en derde ronde van de interregionale promotiecompetitie. Tegenstanders waren Caïssa Hoorn en de Wijker Toren. De eerste wedstrijd werd overtuigend gewonnen door Baarn. Kasper Wiegers opende al vroeg in de partij de stelling, waar zijn tegenstander geen tegengif tegen had, deze ging rap mat.

Al vrij snel stond Yme Brantjes een volle pion voor (geofferd door de tegenstander maar geen compensatie voor gekregen). Daan Lensink speelde een rustige positionele partij, waarbij hij zijn paard ´happy maakte´. Olala, dacht zijn tegenstander, dat paard moet van het bord. Helaas, dat opende de h-lijn en een torenoffer verder stond Daan gewonnen.

De tweede ronde ging het al snel mis voor Yme. Ergens in het Siciliaans speelde zwart Pg4 (u kent het wellicht wel) en Yme verloor zijn coolness en een stuk. Echter, niet getreurd, Yme schaakte door en leek nog tegenkansen te krijgen. Zijn tegenstander lette echter goed genoeg op om dat geen succes te laten zijn.

Inmiddels had Daan Lensink een puike aanvalsstelling opgebouwd, met een wit paard dat op het mooie veld f5 eens lekker om zich heen aan het kijken was. Geertièn won materiaal, een dame tegen een toren en een loper, maar deze bleken ineens heel goed samen te werken, waardoor zijn tegenstander het overwicht kreeg en de partij uiteindelijk won.

Kasper had in de opening problemen gekregen. Hij paste niet goed op en verloor een pion in de opening – om even later toch tegenspel te krijgen.
Maar helaas, niet voldoende voor de redding.

Daan kon niet door de verdediging van zijn tegenstandster heenkomen en moest genoegen nemen met remise.


D-team

In Amersfoort ging het D-team aan de slag. Teamleidster Monique Casteleijn rapporteert: "Helaas vandaag geen goede dag. De eerste ronde niets gewonnen, de tweede alleen Tijs. Hij maakte nog een reglementaire fout door eerst de klok in te drukken en daarna pas de dame te pakken om te promoveren. De tegenstandster kreeg er 2 minuten bij terwijl ze maar weinig tijd had. Maar Tijs won toch. De derde ronde eindigde in een 2-2 stand, Tijs Aarsen en Tijn Heeringa wonnen. We staan dus nog net niet bovenaan. "

De scores tot nu toe:

Pepijn de Maat 0 uit 3

Tijs Aarsen 2 uit 3

Stefan Casteleijn 0 uit 3

Tijn Heeringa: 1 uit 2

August Ammerlaan: 0 uit 1

Er zijn nog 2 speeldagen te gaan.

—Pascal Losekoot