2007

Kasper Wiegers naar halve finale schaakbeker

De winnaar van de eerste schaakcyclus, Jarno Witkamp, is ook in de tweede cyclus goed bezig. Vrijdag versloeg hij Arthur Vlug, waardoor Witkamp zich bovendien plaatste voor de halve finale van de bekercompetitie. Een mogelijke tegenstander is dan verrassend genoeg Kasper Wiegers. Deze jonge schaker wist de ervaren Jan Overbeek op remise te houden.Wegens ziekte, vakantie en andere bezigheden was de eerste vrijdag van 2008 niet de drukst bezochte speelavond van het seizoen. Toch stonden er twee belangrijke partijen in de kwartfinale van de bekercompetitie op het programma. De ontmoeting tussen Jarno Witkamp en Arthur Vlug stond ook al op het programma in de laatste ronde van de eerste cyclus. Net als toen was het Witkamp die zich niet liet afleiden en gedecideerd naar de winst schaakte. Een spannende partij met diverse dreigen werd ook gespeeld door Kasper Wiegers en Jan Overbeek. Zoals gebruikelijk verbruikte Overbeek weer veel tijd, maar het was niet genoeg om een winstplan te vinden. Om het niet nog erger te maken nam Overbeek genoegen met remise, ook al betekende dat dat Wiegers doorgaat naar de halve finale. De regel is namelijk dat bij een gelijkspel de speler met de lagere rating verder gaat.

Vuurwerk
Waldemar Moes koos niet de meest handige voorzetting tegen Bert van Klingeren. Materieel was de stelling met pionnen, dames en torens gelijk, reden voor Van Klingeren remise aan te bieden. Positioneel was Moes echter in het voordeel. Het eindspel leidde hij strak binnen de tijd naar winst.
Vincent Pandelaar arriveerde met enige vertraging voor zijn partij tegen Rob Boss. Deze speelde een alles-of-niets aanval die in niets eindige. Het duel tussen Simon van Voorthuizen en Daan Lensink kende al snel vuurwerk; stukken die aangevallen bleven staan en een toren die al snel van het bord van het bord ging. De verwikkelingen pakten niet goed uit voor Lensink die niet veel later het hoofd moest buigen.

Marco Meijer moest zijn gewonnen kwaliteit weer teruggeven tegen Ger Oldekamp om erger te voorkomen. Oldekamp kwam daardoor zelfs twee pionnen voor in het eindspel. Meijer profiteerde echter van de mindere positie van de koning van Oldekamp en diens foutje in het eindspel en won alsnog. In de net begonnen cyclus is Meijer een van de twee spelers met twee overwinningen en daarom staat hij dan ook aan kop. De andere speler met een 100% score is Rien van Brummelen. Hij won dit keer van mevrouw Ensink. Ook de andere dame, Wilette van Helden, verloor. Henk Meeuwissen was te sterk.

Yme Brantjes liep tegen zijn eerste nederlaag aan in de interne competitie. Thijs Michels zorgde voor die primeur. Boy Bogaerts kon het niet bolwerken tegen Reinier Schaap. De tegenstander van Conrad Keijzer kwam niet opdagen, maar gelukkig was Johan Vermulst bereid de opengevallen plaats in te nemen. Zijn sportiviteit werd niet beloond, want een fout kostte hem de partij. Beiden hadden echter wel een leuke schaakavond gehad en daar ging het natuurlijk om.

Uitslagen van de [[RONDE]]e ronde
Uitslagen

Van Klingeren - Moes  	0-1
Van Voorthuizen - Lensink 	1-0
Pandelaar - Boss    	1-0
Meijer - Oldekamp    	1-0
Brantjes - T. Michels  	0-1
Bogaerts - Schaap    	0-1
Ensink - Van Brummelen  	0-1
Meeuwissen - Van Helden 	1-0
Keijzer - Vermulst   	1-0

Beker

Vlug - Witkamp     	0-1
Wiegers - Overbeek   	remise

Tussenstand na de [[RONDE]]e ronde
Stand

1. Meijer	 157
2. Raudenbusch	 152
3. Witkamp	 150
4. Van Brummelen 143
5. Van de Veer	 137
6. Van Schaik	 135
7. G. de Mon	 133
8. Pandelaar	 131
9. Overbeek 	 125
10. Moes	 124

Vrijdag wordt de derde ronde van de tweede cyclus gespeeld. Aanvang 19.45 uur in Het Brandpunt, Oud Utrechtseweg 4a. De jeugd begint al om 18.45 met les, gevolgd door de onderlinge competitie. Bovendien mogen vrijdag maarliefst drie jeugdteams hun krachten meten met jeugdteams uit de regio. Het eerste achttal van de senioren speelt donderdag al de uitwedstrijd tegen Utrecht 4.
Meer informatie over het schaken in Baarn is te vinden op de website www.baarnseschaakvereniging.nl of te verkrijgen bij de secretaris, Jan Overbeek, tel. 5421504, of de jeugdleider, Pascal Losekoot, tel. 6012745.
—Marco Meijer