2009

Kasper Wiegers beslist schaakthriller in Baarns voordeel

Het seniorenviertal van de Baarnse Schaakvereniging behaalde vrijdag in De Leuning tegen Laren 2 een ogenschijnlijk eenvoudige overwinning. Niets is echter minder waar. Vooral de ijzig kalme Kasper Wiegers zorgde in een bloedstollende partij voor de winst.Op bord 4 zette Ton Koekkoek zijn Larense tegenstander al snel mat. Ook Yme Brantjes – op bord 2 – kon iets later een zege bijschrijven. Rob Boss maakte een verkeerde keus in de opening en de eerste bordspeler van Laren profiteerde daar keurig van. Zo was de tussenstand al snel 2-1 in het voordeel van de Baarnaars.

Bord 3 speler Kasper Wiegers had dus genoeg aan remise om de wedstrijd te winnen.
In de langste en spannendste partij van de avond leken de beste kansen echter voor zijn Laarder opponent. Met materiaalvoorsprong en voortdurende aanvallen op Wiegers’ koning leek de speler uit Laren ook op de winst af te stevenen. Het was bewonderenswaardig hoe kalm Wiegers onder de steeds groter wordende druk bleef. Ook wist hij zijn koning steeds opnieuw knap op het veiligste veld zetten. Toen de tijdsdruk voor beide spelers erg groot werd, bleef Wiegers nog steeds ijzig kalm en begon zijn tegenstander kansen op de winst te laten liggen. Op het laatst liep de Laren-speler in een onoplettend moment met zijn dame in een penning en kon Wiegers alsnog toeslaan. Bijzonder knappe overwinning waarmee hij de Baarnaars een mooie 3-1 overwinning bezorgde.

Het Baarnse viertal stijgt daardoor zelfs naar de gedeelde tweede plaats en doet nog volop mee in de strijd om het kampioenschap van de 1ste klasse A van de viertallencompetitie van de Stichts-Gooische Schaakbond.
—Ton Koekkoek