Geschreven door Frits Kok, foto’s Ton Koekkoek.
Na de 11e ronde van de interne competitie is het duidelijk dat er twee spelers zijn die de meeste kans maken op de titel: David Knight en Ed Duister. Daarachter zit een groep van zeker 8 spelers, aangevoerd door Henri Spijkerman, die kans maken op een hoge klassering. De meest opvallende speler daartussen is Johan Vermulst die aan een goed seizoen bezig is.
De avond was nauwelijks begonnen en de klok had nog geen 9 geslagen of er waren al drie partijen afgelopen. Jan Timmerman overspeelde een Ton Koekkoek die niet de vorm vond die hij eerder dit seizoen etaleerde. In een soort geweigerd koningsgambiet in de nahand kon hij aan alle kanten door de verdediging van Koekkoek lopen en om kwart voor 9 gingen de stukken weer in de doos. Ook snel klaar was Thur Beukers, die Henk Meeuwissen waarschijnlijk tot een blunder dwong. Thur is weer terug op de goede weg na een slechte seizoenstart.
De topper van de avond ging tussen Mario Lambrechts en kampioenskandidaat David Knight. David koos voor het Alwin tegengambiet en kwam snel goed te staan. Na een onnauwkeurige 21e zet van David kon Mario een paardoffer plaatsen en kwam weer helemaal terug in de partij. Lambrechts speelde echter niet optimaal en na 70 zetten ging het punt toch naar David die daardoor zijn koppositie versterkte.
Door een overwinning op Frits Kok blijft Ed Duister in het spoor van David. In een aanvankelijk spannende Caro Kan, waar, zoals later bleek, Kok een Torenoffer op e6 heeft gemist, speelde Ed een sterke partij met een zeer hoog percentage eerste zetten van de computer. Duister posteerde twee zwarte torens op de tweede lijn en Kok moest verdedigen en materiaal geven.
De grootste verrassing kwam van Johan Vermulst. Niet zozeer doordat dat hij won van Rien van Brummelen, als wel dat hij na deze prestatie opgeklommen is tot de vijfde plaats! De zetten van de partij evenals het wedstrijdverslag hield hij geheim, ik vermoed dat hij het repertoire nog wil gebruiken bij zijn aanval op de topposities!
Van Willemsen tegen van Klingeren (remise) kwam wel een wedstrijdverslag: “Gewoon alle stukken ruilen en dus remise!” Had het team van Karjakin deze verbluffend eenvoudige wijsheid maar in pacht gehad, dan hadden we nu misschien een andere wereldkampioen.
In de partij Rogier Burger tegen Werner Raudenbusch was het verschil in leeftijd groot, maar in speelsterkte klein. Burger pakte het initiatief en Raudenbusch moest eeuwig schaak geven door de remise te kunnen claimen.
Ebele Mink was weer, zoals hij zelf zei, snel klaar. Hij overzag een penning in de opening en toen Erik van Lier zijn eigen stelling had dichtgetimmerd en ten aanval trok, kwam er nog een paard in zijn voordeel bij. Opgeven dus voor Mink.
Izaak Schipper speelde zoals we van hem gewend zijn: snel. Toen het aanvalsgeweld van Schipper dood liep en Rob Boss een paard voorstond kon de laatste de partij naar zich toetrekken
In de partij Conrad Keijzer tegen Chris Krijnen kreeg Chris door sterk spel een overwicht. Omdat hij de beste voortzetting maar niet kon vinden duurde de partij nog lang, totdat een blunder van Keizer er ineens een eind aan maakte.
Volgende week vrijdag speelt Baarn-2 in de externe competitie zodat de matadoren nog een weekje moeten wachten voor ze elkaar weer kunnen bestrijden.
Kundig en ‘lekker weglezend’ verslag, Frits (want die heeft het gemaakt!)!
Maar dat laatste staat ook al in het verslag, dus die opmerking past een beetje bij mijn vorm van de laatste tijd:(
Inderdaad goed en uitgebreid verslag.
Welk computerprogramma is er/gebruik je voor analyse (“eerste zetten vlgs. computer”)?
Stockfiah is alleen de engine. Als je ChessX download en installeert, krijg je Stockfish erbij.
Stockfish 8
Fide hanteert een detectie methode om valsspelers te ontmaskeren. Als je boven een bepaald percentage 1e keuzes van de computer zit ben je op zijn minst verdacht.
Waarmee ik natuurlijk niets over Ed’s spel wil zeggen, die heeft gewoon goed gespeeld! 😉
Mooi artikel geschreven Frits!
Helaas waren niet al mijn zetten eerste keuze van Stockfish…