2005

Kampioenschap A categorie tot en met de laatste dag spannend

Op de tweede dag van het PJK zijn de kaarten verder geschud. Marc Schwartz en Jesper de Groote zijn de trotse koplopers, ze hebben een vol punt voorsprong op de rest. Daarachter vechten Lennart Ootes en Kasper Euser, terwijl Peter Drost en Ewoud de Groote slechts op 50% staan.Hectische topper eindigt onbeslist, aantal koplopers groeit


De koplopers van de eerste dag, Lennart Ootes en Jesper de Groote, moesten vandaag tegen elkaar uitmaken wie koploper zou blijven. Verder stonden onder andere de partijen tussen Elmer van Veenendaal tegen Marc Schwartz en Sten Goes tegen Peter Drost op het programma.


Aan bord vijf vecht Ewoud voor zijn laatste kans. Tegen Arjan Kreukniet gooit hij alles op de aanval. Deze kan zich slechts verweren ten koste van materiaal, waarna hij in een eindspel ten onder gaat. Zodoende meldt ook Ewoud zich weer in de kopgroep.


De partij tussen Elmer en Marc wordt uiteindelijk beslist in het voordeel van laatstgenoemde. Ook Peter Drost wint. In een stelling waarin Sten Goes zijn stukken iets teveel de verkeerde kant opstuurt, wordt hij in de aanval verslagen.


De partij aan het eerste bord is een waar schouwspel. Dit in de eerste plaats vanwege de zwarte stelling, waar enkele pionnen op een ongebruikelijke plaats staan. Lennart heeft behoorlijk voordeel gekregen, nadat hij in de gaten is gesprongen die Jesper achterliet na een wat enthousiaste pionzet. Toch weet Jesper een directe afgang te voorkomen. Echter, als na verloop van tijd de zwaktes gaan tellen, gaat er onherroepelijk een pion verloren. Met een driest paardoffer in tijdnood redt Jesper het halve punt. Of had er meer ingezeten? In ieder geval had wit het paard kunnen slaan. De zwarte dreigingen bleken weinig voor te stellen.
Zodoende gaan beiden nog steeds als koploper de vierde ronde in, al hebben ze gezelschap gekregen van Marc.


Marc wint tweede topper, favorieten definitief uitgespeeld


Geruisloos begon de vierde ronde. Ditmaal mocht Lennart het met zwart opboksen tegen Marc. Met een verschil van welgeteld één ratingpuntje zou dit best wel eens een spannende partij kunnen worden. Ook spannend zou de ontmoeting tussen Jesper de Groote en Peter Drost zijn. Van de twee clubgenoten stond Jesper er wel het beste voor, hij had namelijk een voorsprong van een half punt te verdedigen. Verder waren de duels Kasper Euser – Elmer van Veenendaal en Ewoud de Groote – Sten Goes wel interessant.


Aan kop werden de kaarten goed geschud. Lennart Ootes, murw van de eerste partij, had graag het punt gedeeld. Hij kwam ook welredelijk goed te staan, maar moest uiteindelijk toch het hele punt laten aan Marc, nadat hij zich in een slecht eindspel had laten manoeuvreren.


In de partij tussen Jesper en Peter gaf Peter een pion weg en kwam de klap niet meer te boven. Toen na een afwikkeling ook de tweede pion de doos in ging, had hij er genoeg van.


Elmer wilde en kreeg remise tegen Kasper, evenals Ewoud, die niet langs Sten Goes kwam. Daarmee staat Ewoud nog steeds slechts op 50%, geen score om over naar huis te schrijven als je jaarlijks NK’s speelt. Voor Sten was het natuurlijk een opsteker na zijn nederlaag tegen Peter.

UitslagenStanden
Volgende week is de spetterende finale. Ook nu zullen de twee koplopers elkaar in de ochtendronde treffen. Het zal voor de achtervolgers nog een hels karwei worden om aansluiting te vinden.

—Jesper de Groote