Intern, Volwassenen

Kaarten worden geschud aan kop schaakcompetitie

De kaarten werden afgelopen vrijdag flink geschud in de toptien van de interne competitie. Hoewel nog lang niet op de helft van de competitie heeft Ashley Krishnasing zijn koppositie vorstelijk verstevigd door zijn directe concurrent te verslaan. Ook andere toptien schakers zorgden voor grote verschuivingen in het klassement. Onderaan boekte Thijs Michels zijn eerste zege.

19 december 2011 — Ronde 11 – Door Henri Spijkerman en Ton Koekkoek

In deze ronde troffen nummer een en twee elkaar, Ashley Krishnasing heeft zich voorgenomen clubkampioen te worden, Pascal Losekoot is regerend kampioen. Met recht een toppartij. In een Siciliaanse partij verkoos Losekoot actief het centrum te openen zonder eerst gerokeerd te hebben. Na enige schermutselingen moest hij een triple-pion toestaan om zijn koning alsnog in veiligheid te kunnen brengen. Ashley Krishnasing speelde het daarna niet nauwkeurig waardoor Losekoot zich terug kon knokken naar een gelijke stelling, waarin hij pardoes door een foutieve loperzet de partij alsnog uit handen gaf.
Henri Spijkerman slaagde er in Daan Lensink aan zijn zegekar te binden. Lensink liet toe dat Spijkerman een kreupel paard op h3 kon omspelen naar e5, waarna hij een kwaliteit moest geven om direct verlies te voorkomen. Spijkerman speelde het eindspel daarna naar behoren uit. Door deze knappe zege steeg Spijkerman zelfs naar de vierde plaats.
Rob Boss moest voor de derde week in opeenvolging aantreden tegen een zeer sterke tegenstander, ditmaal speelde hij met zwart tegen Jan Overbeek. Het leverde Boss zijn derde opeenvolgende nederlaag op, in schaakkringen ook wel gekscherend een lange rokade (0-0-0) genoemd. Wederom wist hij de druk lang te weerstaan en speelde hij verdienstelijk, maar uiteindelijk moest hij in Overbeek zijn meerdere erkennen. Ook Overbeek steeg flink in de toptien en deelt de vierde plaats nu met Spijkerman.

Bekerinspiratie
Twee jeugdspelers van het A1-team zaten naast elkaar in hun partijen tegen Marco Meijer en Rien van Brummelen. Tussen hen in stond een fraaie beker, die de jeugdleden met hun team vorig weekend hadden gewonnen door de knappe tweede plaats te halen in de landelijke jeugdcompetitie. Deze twee jeugdleden – Yme Brantjes en Kasper Wiegers – vonden duidelijk veel inspiratie van die trofee. Hun tegenstanders leken eerder geïmponeerd door de aanwezigheid van die mooi glimmende beker.
Yme Brantjes en Marco Meijer speelden een versnelde draak, waarbij Brantjes dameruil voorstelde. Meijer ging daar niet op in, maar daardoor werd hij gedwongen zijn dame tegen twee stukken te ruilen. Brantjes bouwde vervolgens zijn voordeelstelling knap uit naar winst. Brantjes passeerde door deze overwinning Losekoot op de ranglijst en staat nu tweede.
Kasper Wiegers en Rien van Brummelen bevonden zich na een ongewone opening beiden op onbekend terrein. Er werden stukken geruild in een poging het centrum in bezit te nemen. Na de lange rokade van Van Brummelen kwam zijn koning gevaarlijk te staan. Wiegers won een stuk door een trucje en ruilde zijn dame in voor twee torens, waarmee hij een doorgang forceerde naar de vijandelijke koning. Na nog een toren verloren te hebben vond Van Brummelen het welletjes en gaf op. Wiegers passeerde daarmee Boss en Lensink op de ranglijst.
In de partij Meeuwissen tegen Duister leek Ed Duister al snel aan het langste eind te trekken door rokeren te beletten en scherp op winst te spelen. Henk Meeuwissen wist de stelling echter recht te trekken en dacht vervolgens de partij door een mooie matcombinatie te beslissen. Hij had buiten de waard gerekend, Duister kon het mat afwenden en bleef daarbij een toren voor, ruim voldoende voor de uiteindelijke winst. Daarmee ook weer stilletjes de toptien binnensluipend.
Werner Raudenbusch en Paul Evers bleken zo goed tegen elkaar opgewassen, dat het een gelijkspel werd.
Conrad Keijzer en Martijn Kruiswijk speelden een heel gelijkopgaande strijd, ondanks dat beiden telkens inventieve aanvalspogingen deden. Pas in een zeer laat stadium van de strijd maakte Keijzer – mede door tijdnood – een fout, die hem een paard kostte. Met dat voordeel kon Kruiswijk al weer de vierde zege van zijn eerste seizoen bij de Baarnse Schaakvereniging boeken. Een alleszins fraai resultaat van deze nieuwkomer.

Rode lantaarn
Na vorige week eindelijk zijn eerste overwinning van het seizoen te hebben behaald, deed Ton Koekkoek tegen Peter Vegter weer goede zaken. Dat ging zeker niet gemakkelijk. Vegter bood sterk tegenspel en pas na ruim 2 uur kon Koekkoek profiteren van een verkeerde afwikkeling van Vegter. Ook toen was het nog niet gedaan, want Vegter verzette zich hevig en won zelfs een kwaliteit terug. Het was al bijna half twaalf toen Koekkoek zijn betere stelling om kon zetten in winst.
Vorige week lukte het nog niet, maar sinds vrijdag is ook Thijs Michels van de hatelijke nul af. Hij boekte tegen Milo Kleynjan een snelle en eenvoudige overwinning. Niet in het minst omdat Kleynjan zo vriendelijk was twee stukken te geven. Voor het overdragen van de rode lantaarn was het voor Michels nog net niet voldoende. Nu hij echter het zoet der overwinning gesmaakt heeft, zal het vast niet lang meer duren voordat Michels de weg naar boven zal vinden.

Uitslagen van de 11e ronde — Uitslagen

Krishnasing – Losekoot 1-0
Brantjes – Meijer      1-0
Overbeek – Boss        1-0
Spijkerman – Lensink   1-0
Wiegers – Van Brummelen        1-0
Meeuwissen – Duister   0-1
Raudenbusch – Evers    remise
Keijzer – Kruiswijk    0-1
Vegter – Koekkoek      0-1
Kleynjan – Michels     0-1

Tussenstand na de 11e ronde — Stand

1.      Krishnasing    497
2.      Brantjes       381
3.      Losekoot       365
4.      Overbeek       298
5.      Spijkerman     298
6.      Meijer         289
7.      Wiegers         275
8.      Boss           271
9.      Lensink         267
10.     Duister        250