Uitgelicht

Johan Hut, schrijver van heldere teksten

Johan Hut, schrijver van heldere teksten

Vrijdag werd ik, en velen met mij, geschokt door het plotselinge overlijden van Johan Hut. Familieleden troffen hem vrijdagmiddag dood in zijn woning aan. De doodsoorzaak kon nog niet worden bekendgemaakt, mogelijk onwel geworden gevolgd door een hartstilstand, aldus Wim van der Wijk, collega bij de Gooi- en Eemlander en clubgenoot bij HSG.

 

Begin jaren ’80 was hij vijf maal clubkampioen geworden bij de Baarnse Schaakvereniging. De vereniging waar zijn vader, Bart, van 1965 tot diens overlijden in 2001 penningmeester (en erelid) was geweest en hij vanaf z’n zevende (in 1968) lid was.

Maar toen hij onvoldoende tegenstand of uitdaging kreeg, verhuisde hij, logischerwijs, naar het Hilversums Schaakgenootschap. Toch was hij nog altijd betrokken bij de Baarnse Schaakvereniging, onder meer als trouwe deelnemer van het Oliebollentoernooi. Het was het enige toernooi dat hij speelde. Ook de besloten facebookgroep van de Baarnse Schaakvereniging hield hij in leven door af en toe stukjes te delen over oud-leden van de Baarnse Schaakverneniging.

Zelf was ik enkele jaren geleden nog bij hem langsgegaan met de “Holy Grail” – de oude beker van het clubkampioenschap van de Baarnse Schaakvereniging. De namen van de spelers uit zijn tijd vond Johan natuurlijk erg interessant.

Schrijven was zijn passie! Schrijven over Baarn, over de kerk, over zijn dagelijkse belevenissen èn natuurlijk over schaken, een echte schaakjournalist met veel feitenkennis en een groot liefhebber van de geschiedenis. Bij het eerste Jan Overbeektoernooi, in het Brandpunt, kwam hij natuurlijk langs en ik neem aan dat daar ook een item over in de Gooi en Eemlander heeft gestaan. Hieronder enkele foto’s, en twee items uit de bovengenoemde facebookgroep.

We zullen je ontspannen aanwezigheid, en je heldere teksten missen.

Johan Hut bij de opening van het Playfountain schaakspel, op de Baarnse Brink (2015)
Johan bij het eerste Jan Overbeektoernooi (2016)
Een van de bijdrages van Johan Hut. Eventueel stuurde hij dergelijke artikelen ook per post op, als daar interesse in was.

 

Met de volgende bijdrage van Johan aan deze facebookgroep sluit ik af. Een foto van een jonge Johan bij de Baarnse Schaakvereniging, met daarbij de begeleidende tekst van hemzelf.

Op schaaksite (www.schaaksite.nl) en de website van HSG (www.hsghilversum.nl) staan meer persoonlijke verhalen en herinneringen aan Johan.

4 comments

  1. Een waardig artikel, Pascal. Dat heeft deze schaakheld wel verdiend.

  2. Heel veel sterkte aan familie, vrienden, collega’s en clubgenoten.
    Veel te jong, dan vraag je je af, waarom. Zijn betekenisvolle rol in de schaakwereld zal niet worden vergeten.

  3. Wat een geweldige verbinder, onze Johan, in de schaakwereld maar ook daarbuiten. Ik zal hem enorm missen!

Comments are closed.