Intern, Uitgelicht, Volwassenen

Jeugd wint

Jeugd wint

Verslag Walter Schram, foto’s Henri Spijkerman, Walter Schram

Omdat het viertal thuis de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Soest afwerkte waren er maar 3 partijen in de interne competitie.
Henri Spijkerman toog na eerst nog zijn neventaak als fotograaf te hebben volbracht met een bye huiswaarts.
Het werd de avond van de jeugd, en van een spannende topwedstrijd.

Jeugdlid Jelle Bijleveld speelt sinds een paar maanden mee bij de senioren maar het woord jeugdlid is eigenlijk niet meer van toepassing, hij won tot nu toe 4 van de 6 partijen.
En ook Mario Lambrechts moest er vanavond aan geloven. Bijleveld ging vanaf zet 1 met wit in de aanval maar Lambrechts is er de speler niet naar om rustig te verdedigen en er ontstond een spannende partij,
waarbij er ook behoorlijk wat fouten werden gemaakt. Bijleveld liet plompverloren een loper in staan maar Lambrechts koos ervoor om een pion te winnen.
En dat was niet de beste keuze. Lambrechts dacht de opengewrikte koningstelling van wit aan te kunnen vallen maar die kroop onder de aanval uit en drong zwart steeds verder terug.
En toen begon het foutenfestijn pas goed. Verkeerde ruil, een instaande dame die niet werd geslagen, het publiek stond op de banken.
Maar de laatste slag werd uitgedeeld door Bijleveld die zijn gestage opmars op de ranglijst voortzet.

Wat hoger op de ranglijst is Rogier Burger te vinden die al een paar seizoenen bij de senioren meedraait.
Martijn Kruiswijk leek met wit beter uit de opening te komen maar deed toen plompverloren een pion in de aanbieding.
Burger nam dit cadeautje echter niet aan en Kruiswijk kon verder met zijn aanval. Omdat er ondertussen tegengesteld was gerokeerd ontstond er een spannende partij. Kruiswijk liep echter iets te hard van stapel en kon op een gegeven moment zijn dame slechts bevrijden door een paard te offeren.
Toen Burger ook nog eens beide torens kon ophalen was het de hoogste tijd om op te geven.

De topper van de avond ging tussen de nummer 1 en 2: Ed Duister zwart tegen Thur Breukers. Lange tijd zag het er naar uit dat de stelling in evenwicht was maar Duister verslikte zich in het eindspel en Breukers kwam feitelijk gewonnen te staan.
Duister zag nog 1 uitweg, Breukers bleek te materialistisch ingesteld en snoepte een pionnetje. Maar dat had hij niet moeten doen want hiermee gaf hij Duister de mogelijkheid om eeuwig schaak te geven en zo eindigde de partij pardoes in remise.
Maar het kampioenschap kan Duister slechts theoretisch nog ontgaan.

Stand aan kop

1. Duister 1218
2. Spijkerman 1032
3. Breukers 1027
4. Schram 898
5. Burger 863

2 comments

  1. Dit verslag en dat over het viertal lezende, moet het vrijdagavond een dolle boel geweest zijn in het RK-gebouw! Leuk geschreven, Walter.

  2. Spannend was het in ieder geval. Leuk verslag, Walter

Comments are closed.