Uncategorized

Jeugd neemt de leiding bij de Baarnse schaakvereniging

Jeugd neemt de leiding bij de Baarnse schaakvereniging

Nog niet eerder in de afgelopen twee jaren was de opkomst van de jeugd, en jeugdigen, zo hoog. Er was ook een reden tot een kleine viering, doordat er zelfs 41 actieve jeugdleden aangemeld zijn en spelen! De vereniging werpt een terugblik op afgelopen vrijdag 13 Oktober. Bij de senioren kon daarbij ook gesproken worden over een verrassende hoge opkomst.

Jeugd
Volledig volgens plan werd de jeugd door de ervaren lesgevers les gegeven. Nog kort geleden hadden de jeugdleiders een vergadering om alle huidige ontwikkelingen te bespreken en het doel om het schaakplezier voor de jeugd als zo hoog mogelijk te behouden. Dit betekent ook echter dat de omstandigheden daarnaar moeten zijn. En dat betekent een duidelijke structuur, zodat alles voorspelbaar blijft en duidelijk. De regels over eerlijk schaken en ongestoord kunnen spelen werden extra benadrukt. Aan de schaakkwaliteit deed dat echter niets af. Bij de meisjes van stap 1 werden de eerste punten behaald en zo kon Yayin met trots vertellen dat ze haar punt binnen had. Bij de oudere jeugd werd het binnen de diverse groepen erg spannend. Tobias houdt zijn score goed bij om bij de top te kunnen behoren en Ravi wist Owen tot op het eind onder tijdsdruk te houden, waardoor het resterende eindspel net niet genoeg was voor een half punt toen Owen door zijn bedenktijd was. Schaken lijkt steeds meer populair te worden, want zo blijft de oudere jeugd ook steeds langer hangen. Al is het maar om het even over wat anders te hebben.

Senioren
Fabio doet goede zaken. In een scherpe strijd wist hij door de onhandige stand van Ravi’s koning gebruik te maken van de zogenaamde röntgen-aanval. Hierbij verloor Ravi teveel materiaal voor de dame die hij terugwon. Een erg knappe overwinning van Fabio!
Rob mocht met de witte stukken zijn geliefde opening, the London, spelen tegen Oscar. Oscar liet zich meedragen door een snelle aanval op de koningsvleugel, maar vergat hierbij zijn eigen ontwikkeling en veiligheid der koning te bewerkstelligen. Er resteerde een stelling waarbij Rob niets te vrezen had en het aftellen was totdat de genadeklap zou volgen.
Jan deed niet minder goede zaken tegen Owen. Laatstgenoemde had moeite met een veilig onderbrengen van zijn koning, zoals uit de analyse bleek. Jan had mooie aanvalslijnen op de damevleugel, waaronder een zogenaamde batterij van zware stukken. Door deze druk wist Jan het volledige punt binnen te halen en voelde als een zuivere overwinning.
Rogier deed ook weer mee. Na een zware dag eerder, waarbij hij de winst liet liggen in een belangrijke wedstrijd voor Utrecht, probeerde hij het vanavond beter te doen. Op eigen voorkeur was de loting tegen meervoudig clubkampioen Ashley een ware uitdaging. Laatstgenoemde had echter wat minder last van uitputting en kreeg de ideale stelling in een uitvloeisel van het konings-Indisch. Een ware opening om met de zwarte stukken met goed spel te verdedigen, maar Rogier kon op een aantal momenten niet voldoende vertrouwen op zijn eigen gevoel, waardoor Ashley de overhand kreeg en beslissend materiaal ging winnen. Rogier liet het echter niet zover komen en gaf voortijdig op.

Wekt schaken ook uw belangstelling en wilt u graag meer leren? Voor iedereen van jong naar oud verzorgt ervaren schaaktrainer Pascal Losekoot een schaakcursus om kennis te maken met enkele basisvaardigheden en hiermee te gaan oefenen. Op onze website www.baarnseschaakvereniging.nl is hier meer informatie over te vinden om hiervoor aan te melden.

Vrijdag 20 Oktober zal de Baarnse schaakvereniging wederom de deuren openen voor alle leden en belangstellenden die een potje willen schaken of meekijken. Op deze dag zal tevens de algemene ledenvergadering plaatsvinden en de prijsuitreiking van het afgelopen seizoen. Vanwege de schoolvakanties zal er op de avond een aangepast aanbod volgen.

Alle uitslagen:
R. Priester De Moor 0-1
Hodgson Heimensen 0-1
Boss O. Burger 1-0
Krishnasing R. Burger 1-0